Χρησιμοποιήστε την πλοήγηση του Google Maps στην Ελλάδα, χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ!



Παρόμοιο άρθρο με αυτό, έχουμε ξαναγράψει, όμως οι μέθοδοι έχουν απλοποιηθεί περισσότερο και το Google Maps έχει αναβαθμιστεί πολλές φορές από τότε. Θα δούμε λοιπόν παρέα, πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την "Πλοήγηση" του Google Maps στην Ελλάδα, χωρίς να έχουμε σύνδεση στο ίντερνετ! Γιατί λοιπόν να αγοράζουμε ακριβά προγράμματα πλοήγησης ενώ έχουμε το καλύτερο στην Android συσκευή μας; Θα δούμε με απλά βήματα:
  • Πώς να ενεργοποιήσουμε την "Πλοήγηση".
  • Πώς να κατεβάσουμε τους χάρτες στην προσωρινή μας μνήμη.
  • Πώς να έχουμε φωνητικές οδηγίες στα ελληνικά.

Αν ξέρετε πώς να μεταφέρετε εφαρμογές στην εσωτερική μνήμη της συσκευής σας τα πράγματα είναι πολύ απλά. Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι το Google Maps όπως το έχει μεταποιήσει ο Brut.all (με τη βοήθεια του ownhere), ένας από τους developer στο XDA. Είναι μάλιστα τόσο συνεπής που σε κάθε αναβάθμιση του Google Maps, το αναβαθμίζει και ο ίδιος με αποτέλεσμα να έχουμε πάντα την τελευταία έκδοση (σήμερα 6.5.0).

Πώς θα το εγκαταστήσουμε;
  1. Κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση του Google Maps από εδώ: DOWNLOAD. [Update] Η Google έχει ζητήσει να σταματήσει το mod του Google Maps, μπορείτε όμως να το βρείτε με μία απλή αναζήτηση.
  2. Τοποθετούμε το νέο .apk αρχείο του Google Maps στην κάρτα SD μας.
  3. Ανοίγουμε τον file explorer μας (εγώ χρησιμοποιώ τον ES File Explorer) και ενεργοποιούμε την προσάρτηση του partition "/system" για να μπορέσουμε να αντιγράψουμε το .apk εκεί (οδηγίες εδώ).
  4. Επιλέγουμε το αρχείο, πατάμε "Αντιγραφή", πηγαίνουμε στο φάκελο που βρίσκεται στη διαδρομή "/system/app" και εκεί πατάμε "Επικόλληση".
  5. Για να αφαιρέσουμε το παλιό Google Maps, το επιλέγουμε και πατάμε "Διαγραφή".
  6. Κάνουμε επανεκκίνηση τη συσκευή μας και είμαστε έτοιμοι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μπορείτε φυσικά να δοκιμάσετε και τους τρόπους που αναφέρονται στο νήμα στο XDA, αλλά αυτός είναι ο ευκολότερος. Η εφαρμογή μπορεί να αναβαθμίζεται κανονικά από το Google Play Store, όμως θα επανέρχεται στην επίσημη έκδοση και θα κλειδώνει και πάλι την "Πλοήγηση". Αν σας συμβεί κάτι τέτοιο, απλά πηγαίνετε στη διαδρομή "Ρυθμίσεις > Εφαρμογές", βρείτε το Google Maps και πατήστε "Απεγκατάσταση των ενημερώσεων". Έτσι θα επιστρέψει στην έκδοση που βρίσκεται στο φάκελο συστήματος, στην προκειμένη περίπτωση την 6.5.0 του Brut.all.


Πώς θα αποθηκεύσουμε τους χάρτες;
Για να αποθηκεύσουμε τους χάρτες που θέλουμε στην SD κάρτα θα πρέπει να κάνουμε τα εξής:
  1. Ανοίγουμε το Google Maps.
  2. Πηγαίνουμε στη διαδρομή "Ρυθμίσεις > Labs" και ενεργοποιούμε την "Προσωρινή προαποθήκευση".
  3. Επιστρέφουμε στην κεντρική οθόνη και κρατάμε το δάχτυλό μας πατημένο πάνω από μια περιοχή, μέχρι να μας βγάλει μια οποιαδήποτε διεύθυνση (δε μας ενδιαφέρει ποια).
  4. Πατάμε πάνω στο συννεφάκι και στη λίστα επιλογών που θα μας βγάλει, επιλέγουμε "Προσωρινή προαποθήκευση περιοχής χάρτη".
  5. Μόλις τελειώσει η αποθήκευση θα δείτε στο χάρτη ένα τετράγωνο το οποίο είναι το κομμάτι του χάρτη που έχετε αποθηκευμένο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι χάρτες αποθηκεύονται στην προσωρινή μνήμη της συσκευής μας. Λογικά με μια επανεκκίνηση και σίγουρα με μια εκκαθάριση δεδομένων, θα σβηστούν και θα πρέπει να τους ξανακατεβάσετε.

Πώς χρησιμοποιούμε την Πλοήγηση;
Η χρήση της πλοήγησης είναι όπως και η χρήση του Maps. Στην κεντρική οθόνη έχει κάποιες επιλογές για αν βάλουμε τη διεύθυνσή μας, φωνητικά ή με πληκτρολόγηση. Επίσης διαθέτει ένα πλήκτρο "Αφετηρία" στο οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε μια σταθερή διεύθυνση, για παράδειγμα το σπίτι μας και από κάτω διαθέτει μια λίστα πρόσφατων προορισμών για να επιλέξουμε κάποιον στα γρήγορα. Μπορούμε επίσης να διαλέξουμε από τους προορισμούς που έχουμε επισημάνει με αστεράκι στο Google Maps, αλλά και να διαλέξουμε από τις επαφές μας, αν φυσικά έχουμε ορίσει τη διεύθυνσή τους.

Υπάρχουν και πολλές επιλογές αφού ξεκινήσουμε το ταξίδι μας όπως:
  • Εναλλακτικές διαδρομές.
  • Αποφυγή αυτοκινητόδρομων ή διοδίων.
  • Απενεργοποίηση φωνητικών οδηγιών.
  • Παρουσίαση της διαδρομής σε μορφή λίστας.
Να πούμε τέλος οτι διαθέτει και φωνητικές οδηγίες στα ελληνικά! Αρκεί να εγκαταστήσετε τη μηχανή SVOX και να αγοράσετε την ελληνική φωνή με 2,99€. Αυτό γιατί η μηχανή TTS του Android όπως ξέρετε δε διαθέτει ελληνική γλώσσα.

Προβλήματα
Πρέπει να αναφέρουμε οτι ενώ οι Χάρτες και η Πλοήγηση μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την παρουσία σύνδεσης στο ίντερνετ (offline), οι οδηγίες μιας νέας διαδρομή προϋποθέτουν σύνδεση. Όταν δηλαδή πατάμε "Λήψη οδηγιών", συνδέεται στο ίντερνετ για να μας βρει τη διαδρομή μας. Μόλις λοιπόν τα καταφέρει, μπορούμε να κλείσουμε τη σύνδεση και να κινηθούμε κανονικά εφόσον οι χάρτες είναι αποθηκευμένοι στη συσκευή μας. Αν χάσουμε μια στροφή όμως και αναγκαστεί να επαναπροσδιορίσει τη διαδρομή, δε θα τα καταφέρει χωρίς ίντερνετ.


Κανείς δεν είναι τέλειος και κάθε επιλογή έχει τα προβλήματά της. Πριν αγοράσετε ένα πρόγραμμα πλοήγησης, δοκιμάστε και την Google Πλοήγηση, καθότι είναι δωρεάν και διαθέτει τους καλύτερους χάρτες που μπορείτε να βρείτε.

Σχόλια

  1. ΠΑΛΙ καλα!!!
    Ημουν ενα βημα πιο κοντα στην αγορα του Mireo don't panic!Τωρα το ξεχασα τελειως.
    Το μονο που δεν εκανα ειναι το cache των χαρτων μιας και το data plan που εχω με υπερκαλυπτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο λιγότερα δεδομένα ανταλλάσσεις εν κινήσει κέρδος είναι. Κυρίως λιγότερη ακτινοβολία.

      Διαγραφή
    2. Ναι σιγουρα.-Ακτινοβολια και -καταναλωση μπαταριας.
      Βασικα παρατηρησα πως και ανοιχτο να εχεις το 3g,εαν οι χαρτες σου ειναι pre-cached,τοτε δεν τους ξανακατεβαζει.Κατι τετοιο(3G),βοηθαει οταν απαιτειται επανυπολογισμος διαδρομης,οπως πολυ σωστα αναφερεις και δεν ειναι λειτουργικο καθε φορα που θα κανεις λαθος να το ανοιγοκλεινεις.

      Διαγραφή
    3. παίδες που θα το βρω το apk?και δεν καταλαβαίνω κάτι,αν απλά περάσεις το apk εκει που λέει αυτό θα δουλεύει και navigation χωρίς άλλη ρύθμιση?ευχαριστώ...

      Διαγραφή
    4. Μπορείς να κατεβάσεις το zip αρχείο της Dr. Android ROM και να το πάρεις από εκεί. Είναι μέσα στο φάκελο /system/app.

      Διαγραφή
  2. Ποια ακτινοβολια ρε παιδια; του gps; ειναι δυνατον αυτο που λετε; δηλαδη για να φας ακτινοβολια πρεπει να ανοιξεις το gps ή το Wifi; την ακτινοβολια την τρως θες δε θες, αφου ειναι παντου γυρο μας...... μην λετε ασυναρτησιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιλάμε για την ακτινοβολία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας όχι του GPS. Όσο κινείσαι τόσο προσπαθεί να εντοπίσει τη θέση σου και να σου στείλει δεδομένα άρα παράγει ακυινοβολία.

      Διαγραφή
  3. Αυτό εδώ μπορώ να το εγκαταστήσω σε ταμπλέτα με λειτουργίκο σύστημα Android 4.0.3;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και τώρα που έκλεισε το thread στο xda ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να το βρεις και αλλού ψάχνοντας στο Google για "Google Maps brut.all" ή "Google Maps ownwhere".

      Διαγραφή
  5. Μπήκα για να πω κάτι απλά αλλα σημαντικό: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχει κάποιος root access. To app εγκαθήσταται πολύ απλά πλάι στο επίσημο. Έχει και ελάχιστα διαφορετικό icon.

    To μόνο που χρειάζεται είναι ένα απλά .apk installer απ'το app store.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για παράδειγμα:

      1. Πέρνουμε απλά το .apk απ'το web

      2. To περνάμε με USB στην κάρτα

      3. Το τρέχουμε με το apk installer app


      Κανένα πρόβλημα με το άλλο και δεν χρειάζεται hackεριές.

      Διαγραφή
    2. Ωραίο tip! Θα το δοκιμάσω.

      Διαγραφή
    3. Σε μενα δεν ισχυσε.Ζητησε να αντικαταστησει την εκδοση που εχω,του εδωσα το οκ αλλα η εγκατασταση αποτυγχανει.Ηταν πολυ καλο για να ειναι αληθινο.

      Διαγραφή
  6. καλησπερα μπορει καποιος να μου πει πως να μην εντοπιζομαι απο το κινητο με το gps,θελω να πω οτι και να μην ειναι ενεργοποιημενο το gps στο κηνιτο μου δειχνει τι θεσει μου στο facebook,βασικα δεν ειναι για μενα γιατι δεν εχω facebook και απλα με ρωτησε ενας φιλος αν γνωριζω αν υπαρχει καποια ρύθμιση στο κινητο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπου στις ρυθμίσεις έχει εντοπισμό τοποθεσίας. Εκτός από το GPS έχει και ρύθμιση για τον εντοπισμό μέσω εφαρμογών.

      Διαγραφή
  7. chris ola entaksei me to link pou mou eixes dosei gia na energopoihso tin ploigisi sto google maps alla tin epilogi gia energopoiisi partition sustem den m tn energopoiei epeidi kanei mono gia suskeues root m leeikai den mou to kanei epikollisi sto sustem app....uparxei allos tropos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς μόνο με root μπορείς να το κάνεις. Πρέπει οπωσδήποτε να το βάλεις στο /system/app για να λειτουργήσει.

      Διαγραφή
  8. κυριε chris k εχεισ παρα πολυ ενδιαφεροντα apps εδω σε αυτο το site σε ευχαριστω που μας μαθαινεις.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν μπορώ να κάνω απεγκατάσταση του αρχικού "Maps" σε Galaxy S3 Mini Rooted, ώστε να επιτευχθεί η εγκατάσταση του "Google Maps ownwhere". Υπάρχει λύση;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η παραπάνω μέθοδος δε έχει λόγο ύπαρξης πλέον μιας και το Google Navigation είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα. Χρησιμοποίησε το αυθεντικό.

      Διαγραφή
  10. Ευχαριστώ θερμά για την απάντηση΄Ωστόσο, δεν πρέπει πρώτα να επεγκαταστήσω το υπάρχον;
    Το ερώτημα λοιπόν ισχύει, ανεξάρτητα αν χρησιμοποιήσει κανείς την αναφερόμενη μέθοδο ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τον es file explorer πήγαινε στο διαχειριστή εφαρμογών, διάλεξε τις εφαρμογές συστήματος και επιλεξε το Maps για να το απεγκαταστήσεις.

      Διαγραφή
  11. OK. Έκανα την εγκατάσταση σύμψωνα με τις οδηγίες, ανοίγει ο χάρτης, αλλά βγάζει το μύνημα "Data connection unavailable".
    Τί σημαίνει αυτό και πώς διορθώνεται;
    Ευχαριστώ και πάλι για την πολύτιμη βοήθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου λέει ότι δεν έχεις σύνδεση στο ίντερνετ. Αυτό δεν είναι σφάλμα. Συνδέσου σε ένα WiFi και θα λειτουργήσει.

      Διαγραφή
    2. Το ζητούμενο είναι να λειτουργεί χωρίς Internet. Έτσι τί να το κάνω;

      Διαγραφή
  12. παιδια εχω το xperia arc s και του εχω βαλει CM 10.2 αλλα το gps δεν δουλευει καλα κανει 10 ωρες να βρει σημα και μολις το βρει το χανει..το ιδιο μου εκανε και με αλλες CM Rom που δοκιμασα, μηπως η σιγκεκριμενες rom εχουν αυτο το προβλημα; ξερει κανεις τι παιζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα με CM 11 βρίσκει σήμα και όταν το χάνει το ξαναβρίσκει. Το endomondo μου έκανε νερά χθες αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ξανά για να πω με σιγουριά.

      Διαγραφή
    2. απο'τι ειδα στο xda και αλλοι που εχουν cm εχουν το ιδιο προβλημα τι να πω μαλλον θα ειναι καποιο "κουσουρι" σε αυτες της rom γιατι οσες εβαλα το ιδιο προβλημα ειχαν ενω οταν εβαζα ποιο παλια αλλες rom οτι να νε για δοκιμη καμια δεν ειχε θεμα με το gps

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter