Το smartphone είναι... τηλεόραση, ραδιόφωνο και media player


Το smartphone πριν από όλα είναι μια συσκευή επικοινωνίας, έχει όμως καταφέρει να συγκεντρώσει και άλλες λειτουργίες για τις οποίες παλιότερα χρειαζόμαστε πολλές ακόμη συσκευές. Πάρτε για παράδειγμα τα media center και όλες γενικά τις συσκευές που παράγουν ήχο και εικόνα. Το smartphone και ειδικότερα το Android μπορεί να τις αντικαταστήσει όλες, αν φυσικά συνδυαστεί με κάποια επιπλέον gadget.

Ακούω τη μουσική μου

Με το smartphone μπορούμε πρώτα από όλα να ακούσουμε μουσική. Δε χρειαζόμαστε πλέον μια συσκευή ραδιοφώνου ή ένα iPod για να ακούσουμε τα τραγούδια, το talk show ή την αγαπημένη μας καθημερινή εκπομπή, αφού πλέον υπάρχει μια εφαρμογή για όλα και το καλύτερο είναι ότι μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας οπουδήποτε.

Ειδικά όσον αφορά το ραδιόφωνο πολλές Android συσκευές διαθέτουν τον αντίστοιχο δέκτη, αλλά για όσους δεν είναι τόσο τυχεροί ή δεν έχουν επιλέξει κάτι τέτοιο, υπάρχει πάντα το TuneIn. Με την εφαρμογή αυτή μπορείς να ακούσεις όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του κόσμου μέσω ίντερνετ. Δεν έχει πλέον σημασία πού βρίσκεσαι, αλλά τι θέλεις να ακούσεις. Για παράδειγμα αν ήσουν φοιτητής στη Θεσσαλονίκη και δε χορταίνεις το Ραπτόπουλο και την αθλητική του εκπομπή, μπορείς να την ακούσεις από οπουδήποτε. Αν επίσης σπούδασες στο Λονδίνο και η βελόνα του ραδιοφώνου σου δεν έφευγε από την αγαπημένη σου dance εκπομπή, μπορείς να συντονιστείς πλέον και από την Ελλάδα.

Υπάρχουν επίσης και τα podcast, τα οποία στην ουσία είναι ηχογραφημένες εκπομπές που μπορείς να ακούσεις όποτε γουστάρεις (on demand). Μερικά παραδείγματα είναι το A State of Trance του γνωστού Armin van Buuren για τους λάτρεις της συγκεκριμένης μουσικής ή το... δικό μας Technopolitan με όλα τα νέα από το χώρο της τεχνολογίας. Αν πάλι έχεις τη δική σου αγαπημένη μουσική και δε θέλεις να εξαρτάσαι από τη σύνδεση στο ίντερνετ, μπορείς να την αποθηκεύσεις στο κινητό σου και να χρησιμοποιήσεις κάτι σαν το Google Play Music, το οποίο σου επιτρέπει να την ανεβάσεις και στο cloud, για να έχεις τα πάντα διαθέσιμα από όλες τις συσκευές σου.

Μπορεί όμως να μη γουστάρεις το ραδιόφωνο και να μην έχεις τη δική σου βιβλιοθήκη τραγουδιών. Ακόμη και για αυτό υπάρχει λύση καθώς εφαρμογές όπως το Spotify και το Google Play Music, σου δίνουν πρόσβαση σε μια τεράστια γκάμα τραγουδιών, την οποία έχεις στη διάθεσή σου έναντι μιας μικρής συνδρομής.

Τέλος αν το smartphone σου δε διαθέτει καλά ηχεία για να απολαύσεις αυτό που θέλεις να ακούσεις, κάτι που μάλλον ισχύει, υπάρχουν λύσεις και για αυτό. Μπορείς να βρεις Bluetooth ηχεία σαν αυτό της Xiaomi σε πολύ χαμηλό κόστος, μπορείς να συνδέσεις το κινητό σου στο ηχοσύστημα του αυτοκινήτου με ένα απλό καλώδιο ή να μετατρέψεις τα ηχεία του σπιτιού σου σε ασύρματα με ένα Chromecast Audio. Αν πάλι δε θες να επενδύσεις σε κάτι από αυτά, υπάρχουν πάντα και τα ακουστικά. Οι λύσεις είναι άπειρες.


Βλέπω ταινίες, σειρές και τηλεόραση

Πάμε στην εικόνα η οποία αποτελεί και την καλύτερη ίσως ψυχαγωγία. Ποιος δε θέλει στις διακοπές του να μπορεί να δει μια ταινία ή την αγαπημένη του σειρά; Ε, λοιπόν γίνεται και η προβολή εξαρτάται από το μέγεθος της οθόνης που έχει το smartphone μας (οι 6.4 ίντσες του Mi Mix είναι εξαιρετικές για αυτή την περίπτωση). Ακόμη και αν δεν έχουμε ένα μεγάλο τηλέφωνο, μπορούμε να επενδύσουμε σε ένα MHL ή HDMI καλώδιο για να συνδέσουμε το κινητό μας με μια μεγαλύτερη οθόνη, ενώ για όσους τα θέλουν όλα ασύρματα, υπάρχει πάντα και το Chromecast.

Τι μπορούμε όμως να δούμε από το κινητό μας; Σχεδόν τα πάντα! Πρώτα από όλα έχουμε το YouTube στο οποίο μπορούμε να χαζέψουμε άπειρες ώρες στο People are awesome, να γελάσουμε στο Fail army και γιατί όχι να τσεκάρουμε το νέο review στο Dr. Android!

Για όσους ψάχνουν όμως για κάτι πιο συγκεκριμένο, το Google Play Movies είναι ένα (ελαφρώς ακριβό) video club, στο οποίο μπορούμε να νοικιάσουμε την ταινία που θέλουμε. Υπάρχει επίσης και το Netflix, το οποίο με μια συμφέρουσα μηνιαία συνδρομή μας προσφέρει πολύ ποιοτικές ταινίες και ακόμη ποιοτικότερες σειρές σαν το Stranger Things που είδαμε πέρυσι. Το καλό με το Netflix είναι ότι από την πρώτη μέρα μας προσφέρει όλα τα επεισόδια της αγαπημένης μας σειράς, οπότε μπορούμε να δούμε μια ολόκληρη σεζόν ακόμη και σε μια μέρα.

Όσοι πάλι έχουν την αγαπημένη τους ταινιοθήκη στο σπίτι και γουστάρουν να βλέπουν ξανά και ξανά κλασικές ταινίες, μπορούν είτε να γεμίσουν το κινητό τους με αυτές ή να στήσουν έναν Plex server στον υπολογιστή τους, ο οποίος θα διαθέτει μέσω ίντερνετ όλη τους τη βιβλιοθήκη όπου και αν βρίσκονται. Αν λοιπόν ψήνεσαι στις διακοπές να δεις το The Shawshank redemption ή το The Godfather, αυτό βρίσκεται λίγα κλικ μακριά.

Πάμε τώρα σε όσους θέλουν να βλέπουν πραγματική τηλεόραση, δηλαδή το πρόγραμμα των ελληνικών καναλιών. Και αυτό μπορείς να το κάνεις από το κινητό σου, αφού όλα πλέον τα μεγάλα κανάλια μας προσφέρουν το αντίστοιχο Web TV στα site τους, όπου μπορούμε να δούμε το ζωντανό πρόγραμμα, αλλά και να παρακολουθήσουμε επεισόδια της αγαπημένης μας σειράς on demand.

Τέλος μία εφαρμογή με τεράστιες δυνατότητες από άποψη περιεχομένου είναι και το Kodi, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως media center με offline και online περιεχόμενο. Μπορούμε δηλαδή να φτιάξουμε μια βιβλιοθήκη των ταινιών και των σειρών που διαθέτουμε στη μνήμη της συσκευής, ενώ μπορούμε να στήσουμε πάνω του και το Plex για τις ταινίες που έχουμε στο σπίτι. Μπορούμε επίσης με το AliveGR addon να παρακολουθήσουμε μέσω ίντερνετ όλα τα ελληνικά κανάλια, ενώ υπάρχουν και on demand παλιές σειρές ή μεταγλωττισμένα παιδικά που έχουν παιχτεί παλιότερα στην ελληνική τηλεόραση. Θα σταματήσουμε όμως εδώ με το Kodi γιατί οι περαιτέρω δυνατότητες τους είναι αφορούν πειρατικό περιεχόμενο και φυσικά δεν προτείνουμε να το χρησιμοποιήσει κανείς για αυτό το σκοπό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πόρισμα

Ξεκινήσαμε αυτή τη σειρά άρθρων για να ανακαλύψουμε όλοι μαζί τι μπορεί να κάνει η συσκευή την οποία συνεχίζουμε να ονομάζουμε τηλέφωνο. Το smartphone δεν είναι μόνο για να μπαίνεις στο Facebook και αν γνωρίζεις καλά τι μπορεί να κάνει, θα σε εξυπηρετήσει σε μια δύσκολη στιγμή και θα σου ανοίξει νέους ορίζοντες διασκέδασης.

Σήμερα είδαμε ότι επί της ουσίας μπορεί να καταργήσει το ραδιόφωνο, τα φορητά media player και την τηλεόραση υπό προϋποθέσεις. Ειδικά όσον αφορά τον ήχο δεν τίθεται θέμα χρήσης μιας άλλης συσκευής, ενώ με την τηλεόραση είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα λόγω μεγέθους. Το σίγουρο είναι ότι αν αποφασίσεις να το χρησιμοποιήσεις με αυτό τον τρόπο, πρέπει να έχεις ένα καλό πακέτο ίντερνετ από τον πάροχό σου, αν φυσικά δε βρίσκεις Wi-Fi για να κάνεις αυτό που θέλεις.

Περισσότερα άρθρα της σειράς θα τα βρείτε στο tag:

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter