Πώς εγκαθιστούμε το Kodi και τα καλύτερα add-on του στο Android


Το Kodi είναι το καλύτερο media center που μπορείς να έχεις στην τηλεόρασή σου, καθώς προσφέρει τρομερές λειτουργίες αναπαραγωγής για φωτογραφίες, μουσική και βίντεο. Είναι λοιπόν κρίμα αν έχεις ένα Android TV-Box ή ένα Raspberry Pi, να μην έχεις εγκαταστήσει το Kodi για να απολαμβάνεις ταινίες, σειρές και την προσωπική σου media βιβλιοθήκη. Η εγκατάστασή του είναι όμως λίγο μπελαλίδικη, οπότε σήμερα θα δούμε βήμα προς βήμα πώς ακριβώς γίνεται.

Η ιδιαιτερότητα του Kodi είναι ότι πρόκειται για ένα project ανοιχτού κώδικα, το οποίο μπορούμε να επεκτείνουμε με την εγκατάσταση add-on. Για να λέμε την αλήθεια το Kodi χωρίς add-on δεν αξίζει και τόσο αλλά τα περισσότερα από αυτά προσφέρουν πειρατικό περιεχόμενο, η χρήση τους λοιπόν είναι παράνομη. Δοκιμάσαμε λοιπόν πολλά από αυτά για ερευνητικούς πάντα σκοπούς και βρήκαμε τα καλύτερα για τους Έλληνες χρήστες, τα οποία θα δούμε πώς εγκαθίστανται.

Προφανώς και δε σας προτείνουμε να τα χρησιμοποιήσετε, αλλά προσφέρουμε έναν οδηγό εγκατάστασης για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η εγκατάσταση του Kodi

Όπως όλες οι εφαρμογές έτσι και το Kodi μπορείς να το κατεβάσεις δωρεάν από το Play Store. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην έκδοση Krypton, η οποία έχει το δικό της γραφικό περιβάλλον, οπότε θα βασίσουμε τον οδηγό μας εκεί και ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε το έδαφος για τα add-on.

  • Ανοίγουμε λοιπόν το Kodi και πατάμε το 'γρανάζι' πάνω αριστερά για να μπούμε στις βασικές ρυθμίσεις του.


  • Στη συνέχεια πηγαίνουμε στο 'System settings', επιλέγουμε 'Add-ons' και ενεργοποιούμε το 'Unknown sources'.


Τώρα πρέπει να εγκαταστήσουμε τα add-on μας τα οποία βρίσκονται σε διάφορα αποθετήρια που πρέπει να προσθέσουμε στο Kodi. Λόγω του πειρατικού περιεχομένου μερικών από αυτών, τα αποθετήρια που τα φιλοξενούν, λειτουργούν συχνά πυκνά, οπότε θα δείξουμε την προσθήκη μερικών που λειτουργούν αυτή τη στιγμή.

  • Από την αρχική οθόνη και πάλι, πηγαίνουμε αυτή τη φορά στον 'File manager'.
  • Εδώ επιλέγουμε 'Add source' και στο πεδίο '<None>' προσθέτουμε μία από τις ακόλουθες διευθύνσεις:

http://fusion.tvaddons.ag
http://dimitrology.com/repo
http://mediarepos.net/kodistuff


  • Δίνουμε τέλος μία ονομασία για το καθένα στο πεδίο 'Enter a name for this media source' και είμαστε έτοιμοι να εγκαταστήσουμε τα add-on μας.

Η εγκατάσταση των add-on

Πάμε τώρα στα add-on στα οποία όπως είπαμε περιλαμβάνονται κάποια που προσφέρουν παράνομο περιεχόμενο, οπότε δεν προτείνουμε να τα χρησιμοποιήσετε. Όλα βρίσκονται μέσα στα αποθετήρια που ρυθμίσαμε προηγουμένως και το μόνο που μένει είναι να μπούμε εκεί για να τα εγκαταστήσουμε. Σύμφωνα λοιπόν με τα ελληνικά συνδρομητικά κανάλια, αυτό που πουλάει περισσότερο είναι οι ταινίες και οι σειρές, τα αθλητικά και το ελληνικό περιεχόμενο. Έτσι τα καλύτερα add-on σε αυτές τις κατηγορίες αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

  • Exodus - Το Exodus σύμφωνα με τα φόρουμ που ασχολούνται με το Kodi, είναι η νούμερο ένα επιλογή όσον αφορά ταινίες και σειρές. Μπορείς να βρεις στη βιβλιοθήκη του κυριολεκτικά τα πάντα και να το ρυθμίσεις να σου κατεβάζει αυτόματα ελληνικούς υπότιτλους, μέσα από τις δικές του ρυθμίσεις. Διαθέτει επίσης σύνδεση σε λογαριασμούς όπως το Trakt, στους οποίους σημειώνει αυτόματα ποιες ταινίες έχεις δει και σε ποιο επεισόδιο σταμάτησες την αγαπημένη σου σειρά. Είναι λοιπόν μία ολοκληρωμένη επιλογή για όσον αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία περιεχομένου.
  • SportsDevil - Για τα αθλητικά υπάρχει το SportsDevil το οποίο έχει καταχωρημένα όλα τα site που παρέχουν live streaming. Εκεί απλά επιλέγεις την πηγή και πλοηγείσαι στις κατηγορίες για να βρεις το ματς που θέλεις να παρακολουθήσεις εκείνη τη στιγμή. Τόσο απλό.
  • AliveGR - Τέλος για το ελληνικό περιεχόμενο, μια αρκετά ολοκληρωμένη δουλειά έχει γίνει στο AliveGR, το οποίο διαθέτει κυριολεκτικά τα πάντα. Μπορείς με τη βοήθειά του να δεις ζωντανά τηλεόραση μέσω ίντερνετ, διαθέτει βάση δεδομένων με αρκετές ελληνικές σειρές, ταινίες και θεατρικές παραστάσεις που έχουν καλυφθεί τηλεοπτικά, ενώ έχει επίσης και πάρα πολλά παιδικά μεταγλωτισμένα στα ελληνικά!


Με τρία μόνο add-on λοιπόν μπορείς να καλύψεις τις τρεις μεγάλες κατηγορίες που προείπαμε, οπότε πάμε να δούμε πώς γίνεται η εγκατάστασή τους.

  • Από την αρχική οθόνη του Kodi λοιπόν επιλέγουμε 'Add-ons' από το πλαϊνό μενού και στη συνέχεια το εικονίδιο με το 'ανοιχτό κιβώτιο' επάνω αριστερά.


  • Στη συνέχεια επιλέγουμε 'Install from zip file' και διαλέγουμε ένα από τα αποθετήρια που εγκαταστήσαμε προηγουμένως.


  • Ενεργοποιούμε τα repository που χρειαζόμαστε με μερικά από αυτά να είναι το 'Thgiliwt', το 'Smash' και το 'SportsDevil' και περιμένουμε να εγκατασταθούν.
  • Επιστρέφουμε στην κεντρική σελίδα του Kodi και επιλέγουμε 'Install from repository' από τα εικονίδια που βρίσκονται στο επάνω μέρος.


  • Εκεί θα δούμε τα τρία αποθετήρια που έχουμε ρυθμίσει. Μπαίνουμε σε όποιο από αυτά λειτουργεί σωστά και επιλέγουμε 'Video add-ons'.


  • Βρίσκουμε στη λίστα τα add-on που θέλουμε να εγκαταστήσουμε και τα επιλέγουμε.


  • Περιμένουμε μέχρι μας εμφανίσει την ειδοποίηση ότι έχει εγκατασταθεί σωστά και επιστρέφουμε στην κεντρική οθόνη του Kodi, όπου θα τα βρούμε κάτω από την κατηγορία 'Add-ons'.


Και τώρα τι;

Πλέον έχεις στήσει το καλύτερο media center που θα μπορούσες να έχεις και σου δίνεται η δυνατότητα να προσθέσεις δικούς σου σκληρούς δίσκους μέσω USB, για να έχεις διαθέσιμο και τα δικά σου προσωπικά media. Μπορείς επίσης να προσθέσεις το add-on του Plex, για να βλέπεις το περιεχόμενο και των δικτυακών σου δίσκων, ενώ αν έχεις επιλέξει να... ζεις στην παρανομία εγκαθιστώντας αντίστοιχα add-on, κακό του κεφαλιού σου.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter