Ubuntu Touch | Εγκατάσταση Android εφαρμογών με το Anbox

Android apps on Ubuntu Touch with Anbox

Στο πρόσφατο review του Ubuntu Touch είδαμε ότι αν είσαι "harcore" Λινουξάς και θέλεις να έχεις μία πραγματική GNU/Linux διανομή και στο κινητό σου, μπορείς να την αποκτήσεις άμεσα. Είπαμε επίσης πως το σημαντικότερο πρόβλημά του είναι η έλλειψη εφαρμογών. Για να λύσουμε λοιπόν αυτό το πρόβλημα, σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε τις αγαπημένες μας Android εφαρμογές με τη βοήθεια του Anbox!

Το Anbox είναι μία υπηρεσία η οποία τρέχει το λειτουργικό σύστημα του Android μέσα σε container και μας επιτρέπει έτσι να χρησιμοποιήσουμε τις εφαρμογές του σε οποιοδήποτε Linux λειτουργικό σύστημα. Χρησιμοποιεί το LXC (Linux Containers) και για αυτό είναι αρκετά γρήγορο σε σχέση με άλλες λύσεις virtualization, ενώ η έκδοση του Android στην οποία είναι βασισμένο είναι η 7.1.1. Πάρτε μία γεύση στο βίντεο που ακολουθεί:

 

Το δοκιμάσαμε στο Nexus 5, ένα smartphone από το μακρινό 2013, το οποίο μας εξέπληξε με το πόσο καλά το τρέχει! Για να μην παρεξηγηθούμε, η χρήση του δε συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με το να έχεις κανονικά το Android στη συσκευή σου, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις και κολλήματα, αλλά αν σκεφτείς ότι σε 2GB RAM καταφέρνει να σηκώσει ένα δεύτερο λειτουργικό σύστημα και να ανοίξει εφαρμογές με αξιοπρέπεια, φαντάσου τι μπορεί να κάνει σε μία συσκευή του 2020.

Διαφήμιση

Εγκατάσταση του Anbox στο Nexus 5 με Ubuntu Touch


Στις επίσημες οδηγίες που βρίσκονται εδώ, μας προτείνεται να χρησιμοποιήσουμε έναν υπολογιστή για την εγκατάσταση, κυρίως γιατί μας ζητάται να αναβαθμίσουμε τον bootloader του Nexus 5. Εμείς το δοκιμάσαμε χωρίς αυτό το κομμάτι και όλα δούλεψαν μια χαρά, οπότε σας παρουσιάζουμε μία πιο απλοποιημένη διαδικασία.

Ανοίγουμε την εφαρμογή "Τερματικό" στη συσκευή μας και κάνουμε την εσωτερική της μνήμη εγγράψιμη με την εντολή:

sudo mount -o rw,remount /

Επειδή η εσωτερική μνήμη του Nexus 5 είναι πολύ μικρή και το επόμενο βήμα θα μας βγάλει σφάλμα, θα εξοικονομήσουμε λίγο χώρο με τις εντολές:

sudo rm -r /var/cache/apt
sudo tune2fs -m 0 /dev/loop0

Εναλλακτικά μπορούμε να αυξήσουμε το χώρο μας με τις εντολές που ακολουθούν, αλλά αυτή η μέθοδος είναι λιγότερο ασφαλής για τα προσωπικά μας δεδομένα:

mkdir -p ~/aptcache
sudo mount --bind /home/phablet/aptcache /var/cache/apt

Ubuntu Touch terminal install Anbox

Για να εγκαταστήσουμε τώρα το Anbox, αρκεί να δώσουμε κατά σειρά τις εντολές που ακολουθούν:

sudo apt update
sudo apt install anbox-ubuntu-touch android-tools-adb
anbox-tool install

Δεν ξεχνάμε για λόγους ασφαλείας να κάνουμε ξανά αναγνώσιμη την εσωτερική μας μνήμη δίνοντας:

sudo mount -o ro,remount /

Τέλος κλείνουμε το τερματικό, κάνουμε μια επανεκκίνηση και θα δούμε τις Android εφαρμογές μας να εμφανίζονται ανάμεσα σε αυτές του Ubuntu Touch!

Android apps on Ubuntu Touch

Διαφήμιση

Εγκατάσταση Android εφαρμογών στο Ubuntu Touch


Το Anbox όπως είναι φυσιολογικό έρχεται χωρίς το Google Play Store. Μπορούμε λοιπόν να εγκαταστήσουμε το F-Droid για να κατεβάσουμε τις εφαρμογές που θέλουμε. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να κατεβάσουμε πρώτα το αρχείο APK της εφαρμογής από εδώ και στη συνέχεια να το εγκαταστήσουμε μέσω του ενσωματωμένου τερματικού του Ubuntu Touch, δίνοντας την εντολή:

adb install /home/phablet/Downloads/F-Droid.apk

Το F-Droid θα εμφανιστεί στις εφαρμογές μας και μπορούμε πλέον να το ανοίξουμε και να εγκαταστήσουμε κι άλλες με το γνωστό τρόπο.

Android apps running on Ubuntu Touch

Εν κατακλείδι


Ένα πράγμα που θα πρέπει να έχουμε υπ' όψιν σχετικά με το Anbox, είναι οτι δεν τρέχει από μόνο του στο παρασκήνιο. Αν δηλαδή το εγκαταστήσουμε για να έχουμε για παράδειγμα την Android εφαρμογή του Viber στο Ubuntu Touch, δε θα μπορεί να επικοινωνήσει κανένας μαζί μας αν δεν την ανοίξουμε πρώτα.

Επίσης οι εφαρμογές του τρέχουν σε πλήρη οθόνη, δηλαδή δεν εμφανίζεται η μπάρα πλοήγησης του Android και αυτό σε κάποιες εφαρμογές αποτελεί πρόβλημα. Κατά τα άλλα είναι μία τρομερή υπηρεσία που μας επιτρέπει να επεκτείνουμε τη χρησιμότητα του Ubuntu Touch, προσθέτοντας εφαρμογές και υπηρεσίες που δεν διατίθενται ακόμη.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter