Google Pixel 4a, OnePlus Nord, iPhone SE | Συγκρίνουμε τα πιο ενδιαφέροντα smartphone του 2020


Ο κακός χαμός έχει γίνει φέτος το καλοκαίρι, όχι λόγω κορωνοϊού, αλλά γιατί μερικές από τις καλύτερες εταιρίες στο χώρο της τεχνολογίας, αποφάσισαν να μας προσφέρουν εξαιρετικά smartphone στη μεσαία κατηγορία. Μιλάμε φυσικά για το Google Pixel 4a, το OnePlus Nord και το το iPhone SE, τα οποία αποτελούν την καλύτερη επιλογή φέτος για να αποφύγουμε τις ακριβές ναυαρχίδες. Ποιο από τα τρία όμως είναι αυτό που πρέπει να προτιμήσουμε;

Πρόκειται για μια χρονιά ορόσημο για τις τρεις εταιρίες καθώς: 

  • η OnePlus επιστρέφει στις τιμές που την έκαναν γνωστή παγκοσμίως,
  • η Google επαναφέρει στην ουσία την πολύ πετυχημένη σειρά Nexus (ξεκίνησε πειραματικά από πέρυσι με το Pixel 3a), ενώ
  • η Apple για πρώτη φορά στην ιστορία της μας προσφέρει ένα τόσο φθηνό και καλό iPhone.

Θα μιλήσουμε για τις συγκεκριμένες συσκευές αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι οι μόνες μας επιλογές. Παραδοσιακά η Huawei, η Xiaomi και εν μέρει η Samsung μας προσφέρουν και αυτές πολύ καλά μοντέλα, σε ίσες ή χαμηλότερες τιμές. Επίσης δεν έχει αξία να πούμε ποιο είναι το καλύτερο smartphone από τα τρία, γιατί το κάθε ένα προσφέρει και κάτι διαφορετικό. Θα δούμε λοιπόν τι μας προσφέρουν και στη συνέχεια θα τα αξιολογήσουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες.

Σημείωση:
Η ανάλυση που ακολουθεί γίνεται με βάση τα review που υπάρχουν ήδη στο ίντερνετ και τις πληροφορίες που έχουμε για τις συσκευές μέχρι στιγμής.

Διαφήμιση

Κατασκευή και design


Αν ενδιαφέρεσαι αποκλειστικά για τον καλύτερο συνδυασμό κατασκευής και design, τότε το OnePlus Nord είναι αυτό που πρέπει αν επιλέξεις. Πρόκειται για μία πολύ όμορφη συσκευή με γυαλί μπρος και πίσω, στο μέγεθος που αρμόζει για το 2020 και με ένα εξαιρετικό μπλε χρώμα. Μοναδική παραφωνία στην κατασκευή είναι το πλαστικό σασί του τηλεφώνου το οποίο αποδεικνύεται υποδεέστερο από ένα αντίστοιχο μεταλλικό (υπερβολικό μεν αυτό που συμβαίνει στο βίντεο, αλλά αξίζει να σημειωθεί).


Στην περίπτωση του iPhone SE έχουμε το τρίπτυχο της επιτυχίας όσον αφορά την κατασκευή, δηλαδή γυαλί μπροστά, γυαλί πίσω και μεταλλικό σασί. Το design του όμως από την εποχή του 2015 είναι άθλιο, με τα μεγάλα περιθώρια πάνω και κάτω από την οθόνη να είναι η επιτομή του μη αξιοποιημένου χώρου σε smartphone. Αξίζει να πούμε ότι εδώ βλέπουμε επίσης την επιστροφή του TouchID σε σχέση με το FaceID που έχουν τα νεότερα iPhone, οπότε αν είχες iPhone και θέλεις να το αλλάξεις με κάτι φθηνότερο, θα ξεβολευτείς λιγάκι με το ξεκλείδωμα.


Για το Google Pixel 4a τα πράγματα είναι πιο απλά και πιο σύνθετα ταυτόχρονα. Έχουμε για παράδειγμα ένα εξ' ολοκλήρου πλαστικό smartphone οπότε κατασκευαστικά έρχεται στην τρίτη θέση, αλλά αυτό μπορεί να μην αποδειχτεί απαραίτητα κακό γιατί έτσι είναι πολύ ελαφρύτερο από το Nord και ενδέχεται να αντέχει περισσότερο τις πτώσεις γιατί το πλαστικό απορροφάει καλύτερα τους κραδασμούς. Από άποψη design πέρα από το γεγονός ότι έχουμε μόνο ένα χρώμα, το πίσω μέρος δε θα το έλεγες όμορφο σε σχέση με τις άλλες δύο συσκευές, κάτι που αποτελεί πισωγύρισμα αν το συγκρίνουμε με το επίσης πλαστικό αλλά πολύ ιδιαίτερο Pixel 3a. Αντίθετα το μπροστινό μέρος είναι χάρμα οφθαλμών σε σχέση με το Pixel 3a αλλά και με το iPhone SE!


Ποιότητα οθόνης


Αν όλα τα χαρακτηριστικά ενός smartphone είναι μέτρια, τότε το μόνο που θα θέλαμε να είναι ανώτερο είναι η οθόνη και το OnePlus Nord διαθέτει την καλύτερη στην κατηγορία του! Πρόκειται για ένα εξαιρετικό AMOLED πάνελ με ρυθμό ανανέωσης στα 90Hz. Περισσότερα Hertz στην οθόνη σημαίνει καλύτερη ροή στο scrolling, την εναλλαγή εφαρμογών και γενικότερα τα animation, κάτι που μας προσφέρει μία βελτιωμένη εμπειρία χρήσης, οπτικά τουλάχιστον. Το μέγεθός του είναι μεγαλούτσικο στις 6,44 ίντσες, αλλά αυτό σημαίνει ότι απολαμβάνεις οποιοδήποτε περιεχόμενο (παιχνίδια, ταινίες, σειρές) σε σχέση με τα άλλα δύο.


Το Pixel 4a έχει αντίστοιχα ένα OLED πάνελ αλλά με "κλασικό" ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz. Το μέγεθός του είναι πιο διαχειρίσιμο στις 5,81 ίντσες και σε σχέση με το Nord έχει περισσότερα pixel ανά ίντσα, άρα και ελαφρώς καλύτερη ανάλυση. Επίσης η "κατώτερη" οθόνη του εξοικονομεί και περισσότερη μπαταρία και αυτή είναι μια καλή παρενέργεια σε βάθος χρόνου. Μπορούμε φυσικά να μειώσουμε τα Hertz και στο Nord αλλά αυτό ακυρώνει το πλεονέκτημα της οθόνης.

Τέλος το iPhone έχει μία IPS οθόνη, οι οποίες τείνουν πλέον να εξαλειφθούν. Το μέγεθος είναι 4,7 ίντσες οπότε είναι αρκετά μικρό σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει, αλλά λόγω των μεγάλων περιθωρίων από πάνω και από κάτω, δεν είναι αντίστοιχα μικρό σαν συσκευή, κάτι που θα ήταν πολύ καλό. Το μεγάλο του πρόβλημα είναι η χαμηλή ανάλυση της οθόνης, στα 750p σε σχέση με τα 1080p των άλλων δύο, η οποία όμως είναι αρκετά φωτεινή για την κατηγορία του, φτάνοντας τα 652nit.

Δυνατότητες κάμερας


Αν η πολύ καλή κάμερα είναι αυτό που θέλεις να έχεις στο νέο σου smartphone, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξεις το Pixel 4a. Η Google καταφέρνει εδώ και χρόνια να μας δίνει τρομερά αποτελέσματα σε οποιεσδήποτε συνθήκες και μάλιστα με μόνο μία κάμερα μέτριας ποιότητας (κατασκευαστικά). Διαθέτει έναν αισθητήρα 12,2MP με διάφραγμα f/1.7, τον ίδιο με το Pixel 4, ο οποίος με τη βοήθεια του λογισμικού της Google βγάζει τέλεια πορτραίτα και εξαιρετικές νυχτερινές φωτογραφίες. Το πρόβλημα της συγκεκριμένης κάμερας είναι τα λίγα megapixel τα οποία μειώνουν την ανάλυση των φωτογραφιών, κάτι που φαίνεται αν εστιάσουμε σε μακρινά τοπία.


Αμέσως επόμενη σε συνολική ποιότητα είναι η κάμερα του iPhone SE, η οποία είναι ίδια με αυτή του iPhone 8. Ο αισθητήρας της είναι 12MP με διάφραγμα f/1.8 και αν και δε φτάνει σε ποιότητα τις φωτογραφίες του Pixel 4a, το ξεπερνάει σίγουρα στα βίντεο. Μπορεί λοιπόν να κάνει λήψη βίντεο 4K στα 60fps με ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ήχο!

Το OnePlus Nord έρχεται στην τρίτη θέση αν και διαθέτει τέσσερις κάμερες! Ο βασικός αισθητήρας είναι 48MP με διάφραγμα f/1.8 και βγάζει αρκετά καλές φωτογραφίες και με πολλή λεπτομέρεια. Η ίδια η εταιρία μας λέει ότι τον έχει "κλέψει" από τη ναυαρχίδα της το OnePlus 8, ξεχνάει όμως ότι η ναυαρχίδα της είναι το OnePlus 8 Pro, το οποίο έχει αρκετά καλύτερη κάμερα. Είναι ένα μαρκετίστικο κόλπο που σε κάνει να πιστεύεις ότι θα έχεις "κάμερα ναυαρχίδας", το οποίο στην πράξη δεν ισχύει. Ο δεύτερος αισθητήρας είναι ευρείας λήψης 8MP και αν και μας προσφέρει ένα μεγαλύτερο κάδρο, η ποιότητα των φωτογραφιών δεν είναι καλή. Τέλος ο αισθητήρας βάθους των 5MP και ο macro των 2MP θα μπορούσαν απλά να μην υπάρχουν. 


Διαφήμιση

Η δύναμη του επεξεργαστή


Ξέρουμε ότι το iOS μεταχειρίζεται διαφορετικά το hardware σε σχέση με το Android και ότι μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα με λιγότερους πόρους. Παρ' όλα αυτά μόνο το γεγονός ότι το iPhone SE μοιράζεται τον ίδιο επεξεργαστή με το πολύ ακριβότερο iPhone 11 Pro το βάζει στην πρώτη θέση όσον αφορά την ισχύ. Μπορείς δηλαδή να ανοίξεις τις πιο βαριές εφαρμογές και να παίξεις τα καλύτερα παιχνίδια του AppStore. Εδώ βέβαια έρχεται και το πρακτικό κομμάτι. Πώς δηλαδή θα απολαύσεις τα καλύτερα παιχνίδια σε μία οθόνη 4,7 ιντσών και τι αντίκτυπο θα έχει η ισχύς του επεξεργαστή στην πολύ μικρότερη μπαταρία του SE;


Το OnePlus Nord από την άλλη διαθέτει έναν μεσαίο επεξεργαστή και συγκεκριμένα τον Snapdragon 765G, ο οποίος είναι αρκετά ισορροπημένος ανάμεσα σε ισχύ και οικονομία μπαταρίας. Με αυτόν τον επεξεργαστή ίσως να μην μπορέσουμε να παίξουμε ομαλά τα πιο βαριά παιχνίδια, αλλά όλα τα υπόλοιπα θα τα κάνουμε άνετα. Το μεγαλύτερο προσόν του είναι ότι υποστηρίζει 5G δίκτυα, άρα δε θα χρειαστεί να αλλάξουμε τηλέφωνο όταν αυτά θα έχουν εξαπλωθεί στη χώρα μας.

Το Pixel 4a φοράει τον Snapdragon 730, ο οποίος είναι ένα κλικ χειρότερος από αυτόν του Nord. Αυτό το... κλικ μεταφράζεται σε 20% λιγότερη ισχύ βέβαια οπότε δεν το λες και μηδαμινό. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής δεν είναι επίσης 5G, αλλά η Google θα μας φέρει σύντομα ένα Pixel 4a 5G το οποίο υπολογίζουμε ότι θα κοστίζει 50 ευρώ περισσότερο, οπότε αν το προτιμήσουμε ίσως θα πρέπει να περιμένουμε για αυτή την έκδοση.

Μπαταρία και αυτονομία


Σημαντικό στοιχείο είναι φυσικά η αυτονομία της συσκευής και εδώ τα τρία smartphone διαφέρουν πάρα πολύ. Στην πρώτη θέση τοποθετούμε το OnePlus Nord με ένα μέγεθος 4.115mAh που φορτίζει στο 70% σε 30 λεπτά. Μπορεί το μέγεθος της μπαταρίας του να είναι μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι έχει να τροφοδοτήσει μία οθόνη 90Hz. Παρ' όλα αυτά είναι σίγουρα η μόνη συσκευή που θα μπορέσει να μας βγάλει δύο μέρες μέτριας χρήσης.


Το Pixel 4a έχει μπαταρία μεγέθους 3.140mAh και αν και δεν ξέρουμε ακριβώς το ρυθμό φόρτισής του, τον υπολογίζουμε στο 40% - 50% σε 30 λεπτά. Ειλικρινά δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στην περίπτωσή του, καθώς ακόμα και η ίδια η Google το διαφημίζει ως "all day battery", δηλαδή μπαταρία μίας ημέρας.

Η περίπτωση του iPhone SE είναι ιδιαίτερη καθώς τα 1.821mAh της μπαταρίας του μπορεί να φαίνονται λίγα, αλλά η διαχείρισή τους από το iOS είναι εξαιρετική. Φορτίζει στο 50% σε 30 λεπτά και είναι το μοναδικό από τα τρία που υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση. Το μόνο πρόβλημα είναι αυτό που είπαμε και πριν, ότι δηλαδή αν συνηθίζουμε να παίζουμε παιχνίδια που οδηγούν τον επεξεργαστή στα όρια, τότε μάλλον θα έχουμε πρόβλημα με την αυτονομία.

Λειτουργικό σύστημα και αναβαθμίσεις


Όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε επιλογή, άσχετα με το ποιο από τα δύο είναι καλύτερο. Ο λόγος είναι γιατί αν είχαμε iPhone στο παρελθόν και έχουμε αγοράσει πολλές εφαρμογές, δε θα πάμε εύκολα στο Android όπου θα αναγκαστούμε να τις πληρώσουμε ξανά. Εδώ θα πρέπει να σκεφτούμε και το οικοσύστημα, δηλαδή αν χρησιμοποιούμε ήδη μία ή περισσότερες συσκευές της Apple (Apple TV, Macbook), καλό θα είναι να πάρουμε το iPhone. 

Σημαντικό είναι τέλος να έχουμε υπ' όψιν μας και το μέλλον. Αν για παράδειγμα η Apple σταματήσει να βγάζει συσκευές σε αυτή την τιμή, στο μέλλον η μόνη μας επιλογή θα είναι η ναυαρχίδα τους των 700 ευρώ. Αντίθετα στο Android μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα από δεκάδες συσκευές σε ένα τεράστιο εύρος τιμών. Στο λειτουργικό σύστημα λοιπόν κερδίζει το iPhone SE, καθώς το iOS μας έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι είναι σταθερό, γρήγορο και αναβαθμίζεται για πέντε ολόκληρα χρόνια. 


Αν είσαι βέβαια προχωρημένος χρήστης και θέλεις να χρησιμοποιήσεις τη συσκευή σου με αντισυμβατικούς τρόπους (π.χ. μετατροπή σε κάμερα ασφαλείας ή υπολογιστή) καλύτερη λύση είναι το Android. Συγκεκριμένα το OxygenOS του OnePlus Nord, μας προσφέρει μία καθαρή και όμορφη σχεδίαση με περισσότερες όμως επιλογές παραμετροποίησης από τη ROM της Google.

Tο Pixel 4a από την άλλη είναι η καλύτερη επιλογή για όσους δίνουν ιδιαίτερη βάση στις αναβαθμίσεις. Διαθέτει το κλασικό και "γυμνό" Android που αγαπήσαμε και θα πάρει εγγυημένα μέχρι και το Android 14.

Τιμές και διαθεσιμότητα


Πάμε και στο θέμα της τιμής όπου έχουμε σημαντικές διαφορές. Εδώ θα πρέπει να σκεφτούμε αν τα έξτρα χρήματα μας προσφέρουν όντως κάτι τόσο σημαντικό που αξίζει να τα δώσουμε.

Το Pixel 4a κοστίζει 350€ αν το πάρεις από κάποιο ευρωπαϊκό Google Store και στην ουσία σου προσφέρει μία συσκευή με ορίζοντα τετραετίας όσον αφορά τις αναβαθμίσεις και με εξαιρετική κάμερα.


Με 50€ έως 100€ περισσότερα θα βρούμε το OnePlus Nord το οποίο έχει και αυτό ορίζοντα τετραετίας στις αναβαθμίσεις, αν και δε θα τις λαμβάνει τόσο άμεσα σε βάθος χρόνου, αλλά μπορεί να πάει ακόμη πιο μακριά λόγω υποστήριξης 5G δικτύων.


Με 450€ έως 500€ παίρνουμε το iPhone SE το οποίο και αυτό θα φτάσει την τετραετία στη συντήρηση του λειτουργικού συστήματος, ενώ εγγυημένα θα μπορεί να παίξει βαριά παιχνίδια ακόμη και σε δυο - τρία χρόνια από τώρα. Το πρόβλημα είναι η πολύ μικρή οθόνη του, η οποία μάλλον θα μας κουράσει πολύ πιο γρήγορα και τα έξτρα χρήματα που πρέπει να ξοδέψουμε.


Πάντως όπου και αν καταλήξουμε ένα πράγμα είναι σίγουρο. Όποιο από τα τρία smartphone και να διαλέξουμε, θα έχουμε κάνει μία πολύ καλή επιλογή. Το θέμα είναι αν αυτή η επιλογή θα καλύψει τελικά τις προσωπικές μας ανάγκες.


Σχόλια

  1. Ψήνομαι πολύ για το pixel! Πόσο και πότε θα έρθει Ελλάδα όμως άγνωστο! Μιας και τώρα είμαι σε 5T snapdragon 835, λες ο 730G να με απόγοητευσει; ο μόνος μου ενδοιασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε νομίζω. Προσωπικά έχω χρόνια που παράτησα τις ναυαρχίδες. Δεν αξίζουν. Η σειρά 700 της Qualcomm είναι πολύ καλή.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter