Επισκευή οθόνης υπολογιστή | Φτιάχνουμε ένα all-in-one PC με μόλις 85 ευρώ χρησιμοποιώντας ένα ''καμμένο'' monitor!


Πριν από μερικούς μήνες χάλασε απρόσμενα η τηλεόρασή μου και μετά από τα εξωφρενικά ποσά που μου ζητούσαν στο σέρβις, αποφάσισα χωρίς να έχω ειδικές γνώσεις, να την ανοίξω και να την επισκευάσω. Λίγες εβδομάδες αργότερα και έχοντας πλέον λίγη εμπειρία, βρέθηκε στα χέρια μου μία "καμμένη" οθόνη υπολογιστή. Σκέφτηκα λοιπόν να κάνω μία έρευνα για να δω αν αξίζει η επισκευή της και κατέληξα με ένα ωραιότατο all-in-one PC με κόστος μόλις 85 ευρώ!

Η ιστορία


Την οθόνη τη βρήκα μαζί με άλλες τέσσερις ολόιδιες στην ανακύκλωση συσκευών, όπου προφανώς κάποια εταιρία θέλησε να τις ξεφορτωθεί γιατί δε λειτουργούσαν. Έκανα λοιπόν έναν εξωτερικό έλεγχο, κυρίως για να δω αν τα πάνελ τους ήταν σε καλή κατάσταση και αποφάσισα να τις πάρω στο σπίτι.

Τις έβαλα στην πρίζα και είδα ότι δε λειτουργούσαν, ενώ παράλληλα έριξα μία ματιά στο ίντερνετ για να δω πόσο κοστίζουν τα ανταλλακτικά τους. Με έκπληξή μου διαπίστωσα ότι σε αντίθεση με τις τηλεοράσεις και τα smartphone, για τα οποία οι πλακέτες είναι πανάκριβες αλλά και δυσεύρετες, στην περίπτωση μίας οθόνης υπολογιστή το κόστος είναι πολύ μικρότερο!

Εφόσον οι οθόνες είναι όλες ίδιες, αποφάσισα να αγοράσω ένα σετ από πλακέτες και να το δοκιμάσω στην κάθε μία. Αν όλες λειτουργούσαν μαζί του θα έπαιρνα στη συνέχεια και τα υπόλοιπα, αν όμως καμία δε λειτουργούσε θα έχανα 17 ευρώ, το κόστος αγοράς του σετ δηλαδή.

Διαφήμιση

Η επισκευή


Η επισκευή είναι πολύ απλή, τουλάχιστον σε αυτό τον τύπο οθόνης. Αφού αφαίρεσα τα πλαστικά παρατήρησα στο εσωτερικό της ότι αποτελείται μόνο από το πάνελ και τις πλακέτες. Οπότε είτε το ένα θα έχει πρόβλημα, είτε το άλλο. Ενημερωτικά αν ήταν σπασμένο το πάνελ, η αντικατάστασή του θα μας κόστιζε 120 ευρώ, οπότε δεν αξίζει να το επισκευάσουμε.

Θα μπορούσα να ελέγξω τις πλακέτες για να βρω πού ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Ενδεχομένως για παράδειγμα να έχει χαλάσει ένας πυκνωτής, το κόστος του οποίου είναι μηδαμινό, αλλά δεν υπάρχει ούτε η όρεξη, ούτε τα κατάλληλα εργαλεία για να γίνει αυτό. Το αναφέρω ως επιλογή σε περίπτωση που κάποιος θέλει να ψάξει και να μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος επισκευής.


Τσέκαρα επίσης την πλακέτα για να δω αν περιλαμβάνει κάτι που ενδέχεται να χρειαστώ σε άλλα project. Αφαίρεσα για παράδειγμα τους πυκνωτές, τις αντιστάσεις και ένα heatsink που ήταν κολλημένο στο κεντρικό chip, το οποίο θα κολλήσω αργότερα σε ένα Raspberry Pi για τον ίδιο σκοπό.

Η σύνδεση της νέας πλακέτας στην οθόνη είναι αστεία και δεν υπάρχει κάτι να πούμε για αυτό. Επειδή όμως διαφέρει σε διαστάσεις από την παλιά, αν χρησιμοποιήσουμε το εργοστασιακό κέλυφος της οθόνης, σίγουρα θα χρειαστεί να κάνουμε νέες τρύπες για να τη στερεώσουμε. Στη δική μου περίπτωση αποφάσισα να φτιάξω κάτι τελείως διαφορετικό, προσθέτοντας ένα Raspberry Pi και ένα πληκτρολόγιο. Το συνολικό κόστος του all-in-one PC που θα δείτε στο βίντεο είναι μόλις 85 ευρώ.

Διαφήμιση


Εν κατακλείδι


Σήμερα είδαμε λοιπόν πώς ένα αντικείμενο που είναι "σκουπίδι" για κάποιον, μπορεί να επισκευαστεί με μικρό κόστος και να χρησιμοποιηθεί από έναν άλλο. Προσωπικά αισθάνομαι ότι μου έκαναν δώρο τέσσερις οθόνες, άσχετα αν ξόδεψα λίγα χρήματα για την επισκευή τους.

Κάθε φορά που χαλάει μία συσκευή που έχω στην κατοχή μου, ψάχνω άμεσα στο ίντερνετ για να δω πώς επισκευάζεται και πόσο κοστίζουν τα ανταλλακτικά. Ακόμη και αν δε βρω τίποτα, μπαίνω στον κόπο να την ανοίξω, για να δω τι περιέχει και να πάρω ίσως κάποια κομμάτια που θα μου χρειαστούν στο μέλλον, όπως ένα ηχείο μέσα από ένα ραδιόφωνο ή τις μπαταρίες από ένα χαλασμένο laptop. Πάντα φυσικά ακολουθώντας τους κανόνες ασφαλείας.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter