Η ουσία του να έχεις έναν 3D εκτυπωτή στο σπίτι σου, είναι να μπορείς να σχεδιάσεις και να εκτυπώσεις αντικείμενα που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο. Πράγματα τα οποία είναι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες σου ή είναι τόσο προσωποποιημένα που είναι πραγματικά μοναδικά. Ένα από αυτά είναι η εκτύπωση φωτογραφιών σε τρισδιάστατες πλάκες, με τις οποίες μπορούμε να δημιουργήσουμε πρωτότυπα φωτιστικά για το σπίτι μας ή για να τα δωρίσουμε!
Η συγκεκριμένη μέθοδος εκτύπωσης ονομάζεται "lithophane", για όσους θελήσουν να το ψάξουν περισσότερο και με τη βοήθειά της μπορούμε να φτιάξουμε μία τρισδιάστατη πλάκα, στο επάνω μέρος της οποία θα είναι ανάγλυφη η φωτογραφία μας. Φωτίζοντας λοιπόν την πλάκα από την πίσω μεριά, μπορούμε να δούμε καθαρά το θέμα της φωτογραφίας!
Διαφήμιση
Πώς εκτυπώνουμε lithophane στον 3D printer;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξουμε ένα lithophane, ο πιο εύκολος όμως είναι μέσω του online εργαλείου που βρίσκεται στη σελίδα: http://3dp.rocks/lithophane/
Μπαίνουμε στη σελίδα και πηγαίνουμε στην καρτέλα "Image" για να ανεβάσουμε τη φωτογραφία που θέλουμε. Στη συνέχεια πηγαίνουμε στην καρτέλα "Model" και διαλέγουμε την επιφάνεια στην οποία θέλουμε να εκτυπώσουμε το lithophane. Θα φτιάξουμε ένα επιτραπέζιο φωτιστικό-κορνίζα, οπότε διαλέγουμε την καμπύλη ("Outer Curve") γιατί μπορεί να σταθεί σε ένα τραπεζάκι από μόνη της, ενώ είναι εύκολο να φωτιστεί βάζοντας απλά ένα ρεσώ από πίσω. Πατάμε τέλος "Download" και κατεβάζουμε τη φωτογραφία μας σε αρχείο STL.
Ανοίγουμε το αρχείο με το Cura για να το "κόψουμε" και για την καλύτερη δυνατή εκτύπωση ρυθμίζουμε την ταχύτητα σε αργή (Speed: 40mm/s) και την ανάλυση στην καλύτερη δυνατή (Layer height: 0.1mm). Τοποθετούμε επίσης την κορνίζα μας σε όρθια θέση και με τη μακριά πλευρά της κατά μήκος, δηλαδή να κοιτάζει στα πλάγια το μπροστινό και το πίσω της μέρος. Αυτές είναι και οι καλύτερες ρυθμίσεις για το βέλτιστο αποτέλεσμα χωρίς προβλήματα και παρακάτω θα δείτε μερικά παραδείγματα από φωτιστικά τέτοιου είδους.
Εννοείται φυσικά ότι κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε, όπως τις γραμμές από τις στρώσεις, ενώ η συγκεκριμένη τεχνική δεν επιδέχεται λείανσης, καθώς θα χαθεί όλη η λεπτομέρεια της φωτογραφίας. Χρειάζεται λοιπόν να έχουμε πολύ καλά ρυθμισμένο τον εκτυπωτή μας, κάτι που μπορείτε να διαβάσετε στο αντίστοιχο άρθρο με τις προτάσεις μας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.