Android | Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να διαγράψω τα δεδομένα μου πριν πουλήσω το παλιό μου τηλέφωνο;


Το κινητό που έχεις σήμερα στα χέρια σου, θα έρθει σίγουρα κάποια στιγμή η ώρα να το αντικαταστήσεις. Στην περίπτωση που δεν το χαλάσεις καλό θα είναι να το πουλήσεις, έτσι ώστε να εξοικονομήσεις κάποια χρήματα από τη νέα συσκευή. Γνωρίζεις όμως τι πρέπει να κάνεις για να διαγράψεις σωστά τα προσωπικά σου δεδομένα, πριν το δώσεις σε κάποιον άγνωστο;

Σε κάθε Android συσκευή υπάρχει το μενού της "Επαναφοράς επιλογών" ή "Επαναφοράς εργοστασιακών δεδομένων", με το οποίο μπορούμε να διαγράψουμε τα πάντα από αυτήν. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις στις οποίες μία απλή επαναφορά δεδομένων δεν αρκεί, ενώ μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα. Αυτές λοιπόν θα δούμε σήμερα.

Διαφήμιση

Αφαιρούμε τον Google λογαριασμό


Στις παλιότερες συσκευές, συνήθως πριν από το Android Oreo, η Google έχει προσθέσει το λεγόμενο "FRP" (Factory Reset Protection). Πρόκειται για ένα μέτρο ενάντια στην κλοπή των συσκευών, κατά το οποίο αν κάνεις επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων σε μία συσκευή, θα σου ζητήσει ξανά τον εγκατεστημένο Google λογαριασμό για να τη χρησιμοποιήσεις.

Για να μη συμβεί λοιπόν αυτό και στη δική μας περίπτωση, πριν κάνουμε επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων, καλό θα είναι να αφαιρέσουμε τον βασικό ή όλους τους λογαριασμούς της Google. Αυτό γίνεται πηγαίνοντας "Ρυθμίσεις" > "Λογαριασμοί" και πατάμε "Κατάργηση λογαριασμού" στο Google account.

Android accounts settings

Ενεργοποιούμε την κρυπτογράφηση εσωτερικής μνήμης


Υπάρχει επίσης η περίπτωση στην οποία ο αγοραστής μπορεί να σκανάρει με κάποιο πρόγραμμα όπως το Recuva, την εσωτερική μνήμη της συσκευής. Έτσι μπορεί να επαναφέρει πολλά από τα διαγραμμένα αρχεία, όπως προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο! Αυτό όμως δε γίνεται αν η μνήμη της συσκευής είναι κρυπτογραφημένη.

Για να το αποφύγουμε αυτό λοιπόν θα πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσουμε την κρυπτογράφηση της εσωτερικής μνήμης της συσκευής ή τουλάχιστον να τσεκάρουμε αν είναι ήδη ενεργοποιημένη, μιας και στις σύγχρονες Android συσκευές αυτό είναι προαπαιτούμενο. Πηγαίνουμε λοιπόν "Ρυθμίσεις" > "Ασφάλεια και τοποθεσία" > "Κρυπτογράφηση και διαπιστευτήρια" και βλέπουμε αν υπάρχει η ένδειξη "Κρυπτογραφημένο".

Android encryption settings

Διαφήμιση

Κάνουμε επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων


Τα δύο πρώτα βήματα αποτελούν στην ουσία ένα έξτρα μέτρο ασφαλείας που δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, αν τελικά δεν κάνουμε επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων. Η επιλογή της επαναφοράς που μας προσφέρει το Android, διαγράφει όλες τις εφαρμογές, τις ρυθμίσεις, τα αρχεία (φωτογραφίες, βίντεο, μουσική κλπ.), τους φακέλους και τους λογαριασμούς που έχουμε προσθέσει στη συσκευή μας. Δεν αγγίζει όμως την κάρτα microSD που ενδεχομένως να έχουμε στη συσκευή μας, οπότε πρέπει να θυμηθούμε να την αφαιρέσουμε πριν δώσουμε τη συσκευή μας κάποιον άγνωστο αγοραστή.

Για να κάνουμε λοιπόν επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων στο Android, πηγαίνουμε "Ρυθμίσεις" > "Σύστημα" > "Επαναφορά επιλογών" > "Διαγραφή δεδομένων" και επιλέγουμε "Επαναφορά τηλεφώνου".

Android factory reset settings

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Android | Βελτιώνουμε την πλοήγηση με χειρονομίες απενεργοποιώντας την αριστερή πλευρά της οθόνης

Fediverse | Αφήνουμε Facebook, Instagram και Twitter για κοινωνικά δίκτυα που σέβονται τα προσωπικά δεδομένα