Android | Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να διαγράψω τα δεδομένα μου πριν πουλήσω το παλιό μου τηλέφωνο;
Το κινητό που έχεις σήμερα στα χέρια σου, θα έρθει σίγουρα κάποια στιγμή η ώρα να το αντικαταστήσεις. Στην περίπτωση που δεν το χαλάσεις καλό θα είναι να το πουλήσεις, έτσι ώστε να εξοικονομήσεις κάποια χρήματα από τη νέα συσκευή. Γνωρίζεις όμως τι πρέπει να κάνεις για να διαγράψεις σωστά τα προσωπικά σου δεδομένα, πριν το δώσεις σε κάποιον άγνωστο;
Σε κάθε Android συσκευή υπάρχει το μενού της "Επαναφοράς επιλογών" ή "Επαναφοράς εργοστασιακών δεδομένων", με το οποίο μπορούμε να διαγράψουμε τα πάντα από αυτήν. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις στις οποίες μία απλή επαναφορά δεδομένων δεν αρκεί, ενώ μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα. Αυτές λοιπόν θα δούμε σήμερα.
Διαφήμιση
Αφαιρούμε τον Google λογαριασμό
Στις παλιότερες συσκευές, συνήθως πριν από το Android Oreo, η Google έχει προσθέσει το λεγόμενο "FRP" (Factory Reset Protection). Πρόκειται για ένα μέτρο ενάντια στην κλοπή των συσκευών, κατά το οποίο αν κάνεις επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων σε μία συσκευή, θα σου ζητήσει ξανά τον εγκατεστημένο Google λογαριασμό για να τη χρησιμοποιήσεις.
Για να μη συμβεί λοιπόν αυτό και στη δική μας περίπτωση, πριν κάνουμε επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων, καλό θα είναι να αφαιρέσουμε τον βασικό ή όλους τους λογαριασμούς της Google. Αυτό γίνεται πηγαίνοντας "Ρυθμίσεις" > "Λογαριασμοί" και πατάμε "Κατάργηση λογαριασμού" στο Google account.
Ενεργοποιούμε την κρυπτογράφηση εσωτερικής μνήμης
Υπάρχει επίσης η περίπτωση στην οποία ο αγοραστής μπορεί να σκανάρει με κάποιο πρόγραμμα όπως το Recuva, την εσωτερική μνήμη της συσκευής. Έτσι μπορεί να επαναφέρει πολλά από τα διαγραμμένα αρχεία, όπως προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο! Αυτό όμως δε γίνεται αν η μνήμη της συσκευής είναι κρυπτογραφημένη.
Για να το αποφύγουμε αυτό λοιπόν θα πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσουμε την κρυπτογράφηση της εσωτερικής μνήμης της συσκευής ή τουλάχιστον να τσεκάρουμε αν είναι ήδη ενεργοποιημένη, μιας και στις σύγχρονες Android συσκευές αυτό είναι προαπαιτούμενο. Πηγαίνουμε λοιπόν "Ρυθμίσεις" > "Ασφάλεια και τοποθεσία" > "Κρυπτογράφηση και διαπιστευτήρια" και βλέπουμε αν υπάρχει η ένδειξη "Κρυπτογραφημένο".
Διαφήμιση
Κάνουμε επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων
Τα δύο πρώτα βήματα αποτελούν στην ουσία ένα έξτρα μέτρο ασφαλείας που δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, αν τελικά δεν κάνουμε επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων. Η επιλογή της επαναφοράς που μας προσφέρει το Android, διαγράφει όλες τις εφαρμογές, τις ρυθμίσεις, τα αρχεία (φωτογραφίες, βίντεο, μουσική κλπ.), τους φακέλους και τους λογαριασμούς που έχουμε προσθέσει στη συσκευή μας. Δεν αγγίζει όμως την κάρτα microSD που ενδεχομένως να έχουμε στη συσκευή μας, οπότε πρέπει να θυμηθούμε να την αφαιρέσουμε πριν δώσουμε τη συσκευή μας κάποιον άγνωστο αγοραστή.
Για να κάνουμε λοιπόν επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων στο Android, πηγαίνουμε "Ρυθμίσεις" > "Σύστημα" > "Επαναφορά επιλογών" > "Διαγραφή δεδομένων" και επιλέγουμε "Επαναφορά τηλεφώνου".
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.