Smart Home | Θα ξεχνάς επίτηδες τα κλειδιά στο σπίτι με την ηλεκτρονική κλειδαριά Sherlock της Xiaomi!


Στην πρόσφατη έρευνα που κάναμε σχετικά με το πώς μπορούν να εξυπηρετήσουν οι έξυπνες συσκευές τα σπίτια σε AirBnB, προτείναμε πολλές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά και μας έχουν λύσει τα χέρια. Μία από αυτές που είδαμε όμως, δεν την είχαμε δοκιμάσει και μας κέντρισε το ενδιαφέρον να τη δούμε από κοντά. Πρόκειται για την ηλεκτρονική κλειδαριά Sherlock της Xiaomi, η οποία μας επιτρέπει πλέον να ξεχνάμε τα κλειδιά στο σπίτι!

Υπάρχουν πολλές κλειδαριές τέτοιου τύπου στο εμπόριο. Κάποιες από αυτές προϋποθέτουν να αλλάξεις ολόκληρο το σύστημα στην πόρτα σου για να τις εγκαταστήσεις, ενώ άλλες είναι απλά πανάκριβες. Επιλέξαμε λοιπόν τη συγκεκριμένη, γιατί ταιριάζει στις περισσότερες πόρτες, για την τιμή και την ποιότητά της, αλλά και γιατί μπορεί να επικοινωνήσει με τις υπόλοιπες Xiaomi συσκευές που έχουμε στο χώρο. Πάμε όμως να δούμε τι μπορεί να κάνει.

Τι μπορεί να κάνει ο... Sherlock;


Ο Sherlock (καμία συγγένεια με τον Holmes) είναι στην ουσία ένας μηχανισμός με περιστρεφόμενο ηλεκτρικό μοτέρ, ο οποίος γυρίζει το κλειδί στην κλειδαριά για να ξεκλειδώσει την πόρτα μας. Τον κολλάμε στη μέσα μεριά της πόρτας, αφού πρώτα τον τροφοδοτήσουμε με το κλειδί μας και τον συνδέουμε στην εφαρμογή Mi Home από όπου μπορούμε να τον χειριστούμε. Μέσα από την εφαρμογή μπορούμε να κλειδώσουμε / ξεκλειδώσουμε την πόρτα και να τον προσθέσουμε στους αυτόματους κανόνες που διαθέτει. Για παράδειγμα μπορούμε να ορίσουμε πως όταν ο κλειδώνουμε την πόρτα, θα οπλίζεται αυτόματα και ο συναγερμός. Λογικό.


Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε πριν τον αγοράσουμε ότι δε λειτουργεί μέσω internet. Δεν μπορείς δηλαδή να ξεκλειδώσεις την πόρτα σου από μακριά και αυτό συμβαίνει γιατί αν πατήσεις το κουμπί κατά λάθος στην εφαρμογή, η πόρτα όχι μόνο θα ξεκλειδώσει, αλλά θα ανοίξει κιόλας! Η σύνδεση με την εφαρμογή γίνεται κυρίως για να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις για την κατάστασή του.

Η λειτουργία του λοιπόν γίνεται μέσω Bluetooth, οπότε θα πρέπει στην ουσία να είσαι έξω από την πόρτα για να την ανοίξεις από το κινητό. Αυτό όμως δε βγάζει νόημα. Τι να την κάνω την αυτόματη κλειδαριά αν δεν μπορώ να την ανοίξω χωρίς να είμαι εκεί; Για αυτό το λόγο υπάρχουν τα ψηφιακά κλειδιά!

Μπορείς να δημιουργήσεις ένα ψηφιακό κλειδί και να το στείλεις στο κινητό κάποιου άλλου, στον οποίο θέλεις να δώσεις πρόσβαση στο σπίτι σου. Αυτό το κλειδί μπορεί να έχει χρονοδιακόπτη, να ισχύει δηλαδή για δύο ώρες ή για μία μέρα και όχι για μια ζωή. Με τον Sherlock λοιπόν αλλάζει πλέον νόημα η φράση:

Μωρό μου για να σου δείξω την αγάπη μου, θα σου δώσω το κλειδί από το σπίτι μου για να έρχεσαι όποτε θέλεις!

Αν μια μέρα δηλαδή θέλεις να χωρίσεις και πρέπει να πάρεις πίσω το κλειδί σου, αλλά δεν έχεις τις... "κοχόνες" να το ζητήσεις, απλά το ακυρώνεις από την εφαρμογή. Καλό αλλά κρύο!

Διαθέτει τέλος και μία αντικλεπτική ρύθμιση με την οποία γυρίζει το κλειδί στην κλειδαριά κατά 15 μοίρες. Έτσι αν έρθει κάποιος διαρρήκτης με κλειδί πασπαρτού, δεν μπορεί να το βάλει στην κλειδαριά για να ανοίξει την πόρτα. Με τη συγκεκριμένη λειτουργία όμως δεν μπορείς πλέον ούτε εσύ να ανοίξεις την πόρτα με το κλειδί, παρά μόνο μέσα από την εφαρμογή.


Διαφήμιση

Η λειτουργία από μέσα και η μπαταρία του


Είπαμε στην αρχή ότι ο μηχανισμός κολλάει στην εσωτερική μεριά της πόρτας και αυτό σημαίνει ότι δε θα έχουμε πλέον πρόσβαση στη μέσα μεριά της κλειδαριάς. Για να μη βγάζουμε λοιπόν το κινητό από την τσέπη κάθε φορά που θέλουμε να βγούμε από το σπίτι, υπάρχει μία μπάρα αφής που μας επιτρέπει να το χειριστούμε. Σέρνεις λοιπόν το δάχτυλό σου προς τα πάνω για να ξεκλειδώσει η πόρτα, ενώ με την αντίστροφη κίνηση κλειδώνει.

Στο κάτω μέρος υπάρχει επίσης ένα μικρό κουμπί με το οποίο μπορούμε να κλειδώσουμε αυτόματα την πόρτα φεύγοντας. Ανοίγεις δηλαδή την πόρτα, πατάς το κουμπί, την κλείνεις φεύγοντας και μετά από έξι δευτερόλεπτα ο μηχανισμός την κλειδώνει αυτόματα. Ούτε κλειδιά, ούτε κινητά, ούτε εφαρμογές. Απλά πράγματα.


Ο Sherlock λειτουργεί με ενσωματωμένη μπαταρία μεγέθους 3.800mAh, δε χρειάζεται να ανησυχούμε δηλαδή για το τι θα γίνει αν πέσει το ρεύμα. Είναι επίσης σχεδιασμένος να αντέχει με μία φόρτιση για έξι μήνες, αν κλειδώνουμε / ξεκλειδώνουμε την πόρτα 10 φορές τη μέρα. Μόλις τελειώσει η μπαταρία, την αφαιρούμε και τη βάζουμε σε ένα φορτιστή κινητού τηλεφώνου για να φορτίσει. Τίποτα περίεργο ή δύσκολο δηλαδή.

Αν όμως για οποιονδήποτε λόγο τελειώσει η μπαταρία χωρίς να προλάβουμε να τη φορτίσουμε, μπορούμε πάντα να ανοίξουμε την πόρτα με το κλειδί μας από την έξω μεριά. Πάμε τώρα να δούμε και πώς γίνεται η εγκατάσταση.


Η εγκατάσταση του Sherlock στην πόρτα


Οι οδηγίες που βρίσκονται στο κουτί είναι στα κινέζικα και στην αρχή είναι λίγο δύσκολο να καταλάβεις πού πάει το κάθε κομμάτι, αλλά η εγκατάστασή του τελικά είναι πολύ απλή.

Από τα διάφορα εξαρτήματα λοιπόν παίρνουμε το πλαστικό κόκκινο κομμάτι και το μεταλλικό μαύρο που είναι ενσωματωμένα μεταξύ τους. Εκεί θα μπει το κλειδί μας. Αφαιρούμε το μεταλλικό κομμάτι από το κόκκινο, προσθέτουμε μέσα το κλειδί της πόρτας και το ασφαλίζουμε σφίγγοντας τις βίδες. Στη συνέχεια τοποθετούμε και πάλι το μεταλλικό κομμάτι μέσα στο πλαστικό με τη φορά που δείχνουν τα βελάκια επάνω τους.


Παίρνουμε τώρα το μηχανισμό της κλειδαριάς και ασφαλίζουμε (βιδώνουμε) πάνω του το διαφανές κομμάτι. Πηγαίνουμε στην πόρτα μας και τοποθετούμε το μηχανισμό πάνω στην είσοδο του κλειδιού. Στη συνέχεια κοιτάμε μέσα από το διαφανές κομμάτι για να δούμε αν η πλαστική γραμμή του είναι στο ίδιο σημείο με την τρύπα που μπαίνει το κλειδί. Κολλάμε το μηχανισμό στην πόρτα και είμαστε σχεδόν έτοιμοι.


Αφαιρούμε το πλαστικό διαφανές κομμάτι και στην τρύπα βάζουμε τώρα το πλαστικό κόκκινο μαζί με το κλειδί. Σπρώχνουμε το μεταλλικό μαύρο μέρος μέχρι να μπει το κλειδί στην πόρτα και κλείνουμε βιδώνοντας το καπάκι που γράφει "Sherlock".


Διαφήμιση

Τι πρέπει να προσέξουμε πριν αγοράσουμε το Sherlock;


Πολύ ωραίος ο Scherlock αλλά υπάρχουν κάποια χρήσιμα πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για αυτόν πριν τον αγοράσουμε, πολλά από τα οποία δεν αναφέρονται σε κανένα online κατάστημα:

  1. Υπάρχουν δύο εκδόσεις της συγκεκριμένης κλειδαριάς, η "M1" και η "S1". Μόνο η "M1" όμως συνδέεται στην εφαρμογή Mi Home, οπότε αν θέλεις να προσθέσεις την κλειδαριά στο οικοσύστημα Xiaomi smart home που έχεις φτιάξει, πρέπει να επιλέξεις αυτή την έκδοση. 
  2. Υπάρχουν επίσης εκδόσεις για αριστερό άνοιγμα της πόρτας ή για δεξί. Αν δηλαδή η πόρτα σου όπως την κοιτάς από μέσα, έχει στα δεξιά το χερούλι, πρέπει να επιλέξεις την κλειδαριά με δεξιό άνοιγμα.
  3. Εφαρμόζεται μόνο σε πόρτες όπου το κλειδί μπαίνει οριζόντια και για να κλειδώσουν περιστρέφονται κατά 180 μοίρες κάθε φορά.

Το μοναδικό αλλά σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε


Η κλειδαριά τέλος είναι φτιαγμένη για flat κλειδιά και όχι για τρίαινες και αυτό είναι πρόβλημα μιας και οι περισσότεροι στην Ελλάδα έχουν πόρτα ασφαλείας με τρίαινα. Το ίδιο θέμα είχαμε και εμείς αλλά το λύσαμε με μία μικρή μετατροπή!

Το πρόβλημα βρίσκεται στο μεταλλικό μαύρο εξάρτημα μέσα στο οποίο μπαίνει το κλειδί. Από την εγκοπή του χωράει να περάσει μόνο ένα flat κλειδί, αλλά μπορούμε να μεγαλώσουμε την τρύπα, τρίβοντάς τη με μία λίμα. Αν το κάνουμε αυτό η κλειδαριά μας μπορεί να λειτουργήσει κανονικά!



Ένα ακόμη σημείο που αξίζει την προσοχή μας είναι το εξής. Αν από τη μέσα μεριά της πόρτας, το κλειδί μας μπαίνει πολύ βαθύτερα από ότι από την έξω μεριά, τότε δε θα μπορούμε να ξεκλειδώσουμε από έξω με το κλειδί μας, αν εφαρμόσουμε το Sherlock στην πόρτα. Ο λόγος είναι γιατί το κλειδί που χρησιμοποιούμε απ' έξω, δεν μπορεί να σπρώξει τόσο πολύ το εσωτερικό κλειδί για να ανοίξει την πόρτα.

Αυτό το πρόβλημα είχαμε και εμείς και επιλέξαμε απλά να μη χρησιμοποιούμε ποτέ κλειδιά. Δεν είναι βέβαια αυτή η απόλυτη λύση, αλλά λειτουργεί.

Εν κατα... κλείδι


Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με το είδος της πόρτας που έχουμε, η κλειδαριά Xiaomi Sherlock είναι μία πολύ καλή προσθήκη για το smart home μας. Το γεγονός ότι μπορείς να φύγεις από το σπίτι χωρίς να έχεις κλειδιά μαζί σου και να επιστρέψεις γνωρίζοντας ότι δεν έχεις κλειδωθεί απ' έξω, είναι πολύ απελευθερωτικό!

Εξαιρετική είναι επίσης η λειτουργία των ψηφιακών κλειδιών, με την οποία μπορείς να δώσεις πρόσβαση στο χώρο, σε όποιον θέλεις ακόμη και όταν λείπεις σε ταξίδι. Πέρα από το να επιτρέψεις να μπει κάποιος για να σου καθαρίσει το σπίτι ή να σου αφήσει ένα δέμα, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για ώρα ανάγκης, αν για παράδειγμα ξεχάσεις το μάτι της κουζίνας αναμμένο.

Υπάρχει επίσης και η αντικλεπτική λειτουργία, την οποία ενεργοποιείς όταν κοιμάσαι και ξέρεις ότι ο μόνος τρόπος πλέον για να μπει κάποιος στο σπίτι είναι να γκρεμίσει την πόρτα. Εννοείται ότι αυτό ενεργοποιείται και όταν λείπουμε από το σπίτι, οπότε μπορούμε να είμαστε ήσυχοι και όταν λείπουμε.

Μία από τις καλύτερες χρήσεις όμως είναι σε σπίτια AirBnB, όπου μπορούμε να δίνουμε και να παίρνουμε τα κλειδιά από τους ενοίκους με ένα κλικ! Βολεύει επίσης και για το εξοχικό μας ή το σπίτι στο χωριό, ειδικά αν το μοιραζόμαστε με συγγενείς.

Αυτά λοιπόν για την ηλεκτρονική κλειδαριά Sherlock της Xiaomi, την οποία μπορούμε να βρούμε:


Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter