Project Mainline | Θα έχουμε ενημερώσεις ασφαλείας και μέσω του Play Store στο Android 10 Q

Android Q Project Mainline

Η Google εδώ και δύο χρόνια έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια για να διορθώσει το πρόβλημα των αναβαθμίσεων στο Android. Η αρχή έγινε στο Android 8.1 Oreo με το Project Treble, το οποίο έφερε κάποιες βελτιώσεις στη διαδικασία, αν και δεν έλυσε το ζήτημα. Φέτος με την έλευση του Android 10 Q θα μας συστήσει στο Project Mainline, που στοχεύει κυρίως στις ενημερώσεις ασφαλείας, τις οποίες θα μας φέρνει μέσω του Play Store!

Με το Project Treble η δημιουργός του Android έσπασε σε κομμάτια τα βασικά στοιχεία του, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους κατασκευαστές να δουλέψουν πιο οργανωμένα για τις αναβαθμίσεις τους. Αυτό οδήγησε σε ταχύτερες αναβαθμίσεις στο Android 9.0 Pie, ενώ και οι δημιουργοί custom ROM κατάφεραν να μας φέρουν τα πρώτα τους build, μόλις μία εβδομάδα μετά τη διάθεση του κώδικα στο AOSP.

Διαφήμιση

Το πρόβλημα φυσικά δε λύθηκε ακόμη γιατί οι κατασκευαστές smartphone απλά δεν ενδιαφέρονται να αναβαθμίσουν όλες τις συσκευές μας. Το θέμα της ασφάλειας των δεδομένων μας όμως παραμένει και αυτό είναι που ενδιαφέρει περισσότερο τη Google. Όχι γιατί μας αγαπάει, αλλά για να πλασάρει το Android ως ένα ασφαλέστατο λειτουργικό σύστημα. Και καλά κάνει.

Με το Project Mainline λοιπόν η Google θα αποκτήσει πρόσβαση σε 12 σημεία (αρχικά) του λειτουργικού συστήματος, τα οποία αφορούν τη σταθερότητα, τα προσωπικά δεδομένα και την ασφάλεια του συστήματος. Μόλις λοιπόν βρίσκεται μία τρύπα ασφαλείας σε ένα από αυτά, η Google θα ετοιμάζει το ανάλογο patch και θα το στέλνει ως ενημέρωση μέσα από το Play Store σε όλες τις συσκευές. Η συγκεκριμένη μέθοδος μοιάζει πολύ με το "Πλαίσιο Υπηρεσιών Google Play" που έχουμε σήμερα ως εφαρμογή στο κινητό μας, μέσα από το οποίο η Google μπορεί να αναβαθμίσει ανεξάρτητα όλα της τα API, σε όλες τις συσκευές.

Διαφήμιση

Το κακό βέβαια με αυτή την υπόθεση είναι ότι το Project Mainline θα υποστηρίζεται στις συσκευές που θα κυκλοφορήσουν εξ' αρχής με Android 10 Q. Αφορά λοιπόν τα smartphone που θα κυκλοφορήσουν από το φθινόπωρο και μετά, οπότε θα χρειαστεί να πάρουμε νέα συσκευή αν θέλουμε να το εκμεταλλευτούμε.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter