Nokia 9 PureView | Ρίχουμε μια ματιά στη μοναδική πενταπλή του κάμερα


Η Nokia είναι μία εταιρία την οποία έχουμε στο στόχαστρο, χάρη στα αλλεπάλληλα καλά δείγματα που μας έχει δώσει σε όλες τις κατηγορίες των smartphone. Δεν μπορείς να αγνοήσεις μία εταιρία που προσφέρει σταθερά καλές συσκευές, με άμεσες αναβαθμίσεις στο λειτουργικό σύστημα, επιλέγοντας να συμμετέχει με όλες τις συσκευές της στο πρόγραμμα Android One. Αυτό που της έλειπε όμως ήταν η καλή κάμερα στη ναυαρχίδα της, κάτι που τελειώνει πλέον με την εξαιρετική ιδέα της πενταπλής κάμερας στο Nokia 9 PureView!

Αν οι τρεις και οι τέσσερις κάμερες στην πλάτη ενός smartphone σας φαίνονται πολλές, ξανασκεφτείτε το. Η Nokia μας προσφέρει πέντε στην τελευταία ναυαρχίδα της και τις έχει σετάρει με τέτοιο τρόπο που κανένας κατασκευαστής δεν έχει τολμήσει μέχρι σήμερα. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό, καθώς το Nokia 9 PureView είναι μία κανονικότατη ναυαρχίδα με όλα τα κομφόρ, η οποία δεν πωλείται στα 1.000, αλλά στα 650 ευρώ! Το μοναδικό της ψεγάδι είναι ο επεξεργαστής, καθώς φοράει τον περσινό Snapdragon 845 και όχι τον φετινό SD855.



Διαφήμιση


Η μοναδική πενταπλή κάμερα του Nokia 9 PureView


Τι έχει κάνει λοιπόν εδώ η Nokia; Στο πίσω μέρος έχει προσθέσει πέντε κάμερες των 12 megapixel, με ένα καλό αλλά μέτριο διάφραγμα μεγέθους f/1.8. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κατασκευαστές που μας δίνουν έναν κανονικό, έναν τηλεσκοπικό και έναν αισθητήρα ευρείας λήψης, εδώ όλες οι κάμερες είναι ίδιες. Η μόνη διαφορά τους είναι ότι οι τρεις αισθητήρες είναι ασπρόμαυροι και οι δύο έγχρωμοι, αλλά λειτουργούν ταυτόχρονα όταν βγάζουμε μία φωτογραφία, για να παράξουν το τέλειο αποτέλεσμα.

Εκ πρώτης όψεως λοιπόν, ο σκοπός της Nokia με τη συγκεκριμένη συσκευή, δεν είναι να μας προσφέρει πολλές εναλλακτικές λήψης (ευρεία, zoom κλπ.), αλλά να τελειοποιήσει την απλή φωτογραφία και όντως τα καταφέρνει! Δείτε μερικά δείγματα από το GSMarena:





Ο ρόλος των ασπρόμαυρων αισθητήρων και του ToF


Όπως είπαμε οι πέντε κάμερες λειτουργούν ταυτόχρονα και η κάθε μία βάζει το δικό της λιθαράκι, για να δημιουργηθεί η τέλεια φωτογραφία. Οι δύο έγχρωμοι αισθητήρες είναι υπεύθυνοι για τη σωστή αποτύπωση των χρωμάτων και δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο σε αυτούς. Οι τρεις ασπρόμαυροι όμως δίνουν το επιπλέον φως στις φωτογραφίες μας, με τη Nokia να μας λέει ότι ο κάθε ένας συλλέγει τρεις φορές περισσότερο φως, οπότε συνολικά έχουμε 10 φορές πιο φωτεινές φωτογραφίες με τη βοήθειά τους.

Υπάρχει όμως και μία έκτη κάμερα με τη μορφή αισθητήρα ToF (Time-of-Flight). Αυτός ο αισθητήρας, τον οποίο θα ακούμε πολύ συχνά φέτος, καθώς χρησιμοποιείται και σε άλλες συσκευές, είναι στην ουσία η εξέλιξη του Laser Autofocus και η δουλειά του είναι να υπολογίζει το βάθος στις φωτογραφίες μας. Μας προσφέρει λοιπόν μία ομαλή μετάβαση στο εφέ θολώματος, που παρόμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί σε smartphone. Ενδεικτικό είναι ότι οι σημερινές συσκευές δημιουργούν 10 στρώσεις θολώματος, τις οποίες συνδυάζουν για να μας προσφέρουν το bokeh εφέ που όλοι γνωρίζουμε, ενώ το Nokia 9 PureView μας προσφέρει 1200 στρώσεις, για αντικείμενα που βρίσκονται έως και 40 μέτρα μακριά!

Όσον αφορά την μπροστινή του κάμερα, έχει μέγεθος 20 megapixel και διαθέτει τη λειτουργία "pixel binning", η οποία σε χαμηλό φωτισμό ενώνει τέσσερα megapixel σε ένα και παράγει μία πολύ φωτεινή φωτογραφία, μεγέθους 5 megapixel. Είναι ακριβώς η ίδια λογική με αυτή του Huawei Nova 4 και του Xiaomi Redmi Note 7.


Διαφήμιση


Μήπως το Nokia 9 PureView απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες;


Με όλα τα παραπάνω και με την "υπερβολή" των πέντε καμερών σε ένα smartphone, είναι λογικό να σκεφτόμαστε ότι το Nokia 9 PureView απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες. Από τη μία αυτό είναι σωστό, καθώς το συγκεκριμένο τηλέφωνο διαθέτει όλα τα φόντα για να βγάλει την τέλεια φωτογραφία κάθε φορά. Επιτρέπει επίσης την αποθήκευση RAW φωτογραφιών, για την περαιτέρω παραμετροποίηση μέσω του Adobe Lightroom που χρησιμοποιούν οι φωτογράφοι.

Από την άλλη όμως, η έλλειψη περισσότερων λειτουργιών, όπως η ευρεία και η τηλεσκοπική λήψη, μπορεί να είναι απαγορευτικά για έναν επαγγελματία φωτογράφο. Τέλος αυτό που σίγουρα δεν αρέσει σε κανέναν από την προηγμένη κάμερα του Nokiα 9 PureView είναι η λήψη βίντεο 4K στα 30fps και όχι στα 60fps.

Εν κατακλείδι η Nokia φαίνεται ότι απευθύνεται σε όλους, στοχεύοντας με τη συγκεκριμένη συσκευή στην ουσία της φωτογραφίας και δε μας μπερδεύει με άσκοπες ρυθμίσεις και επιλογές. Το καλύτερο από όλα είναι επίσης ότι δε μας χρεώνει υπερβολικά για την "καινοτομία" της με τα 650 ευρώ της τιμής του να θεωρούνται ανεκτά για αυτό που παίρνουμε.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter