Μην αγοράσεις smartwatch το 2019 αν δεν έχει τον Snapdragon 3100 επεξεργαστή


Τα smartwatch ως προϊόντα τεχνολογίας παραμένουν μία διφορούμενη αγορά και το 2019. Οι ελάχιστες βελτιώσεις στο λειτουργικό σύστημα (Wear OS), οι μετρημένες στα δάχτυλα χρήσιμες λειτουργίες και η έλλειψη νέων επεξεργαστών εδώ και δύο χρόνια, δε δικαιολογούν την επένδυση 200 με 250 ευρώ. Φέτος όμως ίσως αλλάξουμε γνώμη, μιας και με τον Snapdragon 3100 επεξεργαστή, λύνεται εν μέρει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτών των gadget. Η αυτονομία!

Αν και ο συγκεκριμένος επεξεργαστής ανακοινώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και έχει κυκλοφορήσει ήδη σε μερικά μοντέλα, βλέπουμε ότι κάποιοι κατασκευαστές συνεχίζουν να πορεύονται με τον παμπάλαιο πλέον SD 2100. Ένα παράδειγμα είναι η αγαπημένη μας Mobvoi, που μόλις παρουσίασε τα νέα Ticwatch E2 και S2, τα οποία είχαμε στα υπ' όψιν για να προτείνουμε φέτος ως καλές και φθηνές επιλογές. Δυστυχώς όμως δε διαθέτουν τη μοναδική αναβάθμιση που θα μπορούσαν να έχουν, για να δικαιολογούν την αγορά τους.

Διαφήμιση

Τι αλλάζει με τον Snapdragon 3100;


Ο νέος επεξεργαστής ήρθε κυρίως για να λύσει το σημαντικό πρόβλημα της αυτονομίας. Αυτό και μόνο μπορεί να δώσει αξία στην αγορά ενός smartwatch, αλλά η λύση έρχεται υπό προϋποθέσεις. Η διαφορά του σε σχέση με τον SD 2100, είναι ότι στο chip του έχει προστεθεί ακόμη ένας πυρήνας για ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Ο πυρήνας αυτός βοηθάει όταν το ρολόι μας είναι σε κατάσταση αδράνειας, όταν δηλαδή βλέπουμε το watchface και δεν αγγίζουμε την οθόνη.

Σε αυτή τη λειτουργία μας κάνει έως 66% οικονομία, δίνοντάς μας στην ουσία δύο φορές περισσότερη αυτονομία. Αν δηλαδή το ρολόι μας μπορούσε να λειτουργήσει συνεχόμενα για μιάμιση μέρα, με τον νέο επεξεργαστή θα μπορεί να μένει ανοιχτό για τρεις, ίσως και περισσότερες μέρες.


Υπάρχουν όμως και επί μέρους βελτιώσεις, ανάλογα με τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα όσοι έχουν ανοιχτή την αναγνώριση της φράσης "OK Google", απολαμβάνουν 43% οικονομία σε σχέση με τον παλιό επεξεργαστή. Στην αναπαραγωγή μουσικής έχουμε 34% οικονομία, ενώ στη χρήση GPS 49% βελτίωση.

Η Qualcomm μας δίνει ένα παράδειγμα όσον αφορά το GPS και μας λέει ότι σε μία συσκευή με μπαταρία μεγέθους 450mAh, αν σήμερα είχαμε τρεις ώρες συνεχούς λειτουργίας, με τον νέο επεξεργαστή θα έχουμε έως και 15 ώρες!

Διαφήμιση

Θα βοηθήσει και το Wear OS


Η Qualcomm συνεργάστηκε στενά με τη Google για να προστεθούν κάποιες λειτουργίες στο Wear OS, οι οποίες θα βοηθήσουν τον νέο επεξεργαστή να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό. Μία από αυτές είναι η λειτουργία εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, σαν αυτή που είδαμε στο Ticwatch Pro. Όταν το ρολόι μας φτάνει κοντά στο 20% της μπαταρίας, η λειτουργία αυτή θα ενεργοποιείται, με το smartwatch να μετατρέπεται σε απλό ρολόι. Συνδυαστικά λοιπόν, με αυτή τη λειτουργία, το ρολόι μας μπορεί να λειτουργεί για έως και μία εβδομάδα.

Σε αυτή τη λειτουργία με 100% γεμάτη μπαταρία, το ρολόι μας θα μπορεί να λειτουργεί έως και ένα μήνα, χωρίς όμως να λειτουργεί το Wear OS, το Bluetooth και η 4G συνδεσιμότητα του ρολογιού μας. Είναι το ίδιο ανούσιο με αυτό που έκανε η Mobvoi στο δικό της ρολόι, αλλά τουλάχιστον αυτό γίνεται χάρη στον επεξεργαστή και όχι έχοντας δύο οθόνες στο ίδιο smartwatch που ανεβάζουν το κόστος κατασκευής. Αποτελεί λοιπόν μία θετική εξέλιξη.


Η επιλογή σωστού smartwatch το 2019


Προς το παρόν δεν αρκεί να αποκτήσουμε ένα οποιοδήποτε smartwatch με τον Snapdragon 3100, για να επωφεληθούμε από αυτές τις αλλαγές. Για παράδειγμα το Fossil Sport, ένα από τα πρώτα ρολόγια με αυτό τον επεξεργαστή, το οποίο πωλείται και σχετικά φθηνά στις ΗΠΑ, δε διαθέτει αυτές τις λειτουργίες. Ενδεχομένως να μην είναι έτοιμες ακόμη από τη Google και να δοθούν με μία μελλοντική αναβάθμιση, προς το παρόν όμως δεν υπάρχουν στο συγκεκριμένο ρολόι και θα πρέπει να το αποφύγουμε.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter