TicPods Free review | Αυτά τα ακουστικά βάζουν δύσκολα στα AirPods της Apple


Όπως όλα τα gadget έτσι και τα ακουστικά βελτιώνονται σημαντικά κάθε χρόνο και μας προσφέρουν καλύτερα χαρακτηριστικά σε όλο και χαμηλότερες τιμές. Πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το σημερινό design, η ολοήμερη αυτονομία και φυσικά η εξαιρετική ακουστική, μπορούν να χωρέσουν σε ένα in-ear ακουστικό και μάλιστα σε τιμή κοντά στα 100 ευρώ. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα TicPods Free που παρουσιάζουμε σήμερα.

Τα TicPods Free είναι ένα σετ ασύρματων Bluetooth ακουστικών από την εταιρία Mobvoi, η οποία έγινε γνωστή χάρη στα TicWatch ρολόγια της. Διαθέτουν το design των AirPods της Apple, το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πλέον το πιο ελκυστικό και έχουν ένα σωρό λειτουργίες που τα κάνουν αξιοπρόσεκτα για κάποιον που ψάχνει να αγοράσει κάτι τέτοιο. Πριν δείτε το review έχετε υπ' όψιν ότι δε μας τα έστειλε καμία εταιρία για να τα προμοτάρουμε. Αποτελούν προσωπική επιλογή και καταλήξαμε σε αυτά μετά από από έρευνα που κάναμε για να βρούμε το καλύτερο σε μια λογική τιμή.

Διαφήμιση


Ποιότητα ήχου και μικρόφωνο


Ένα από τα στοιχεία που κάνουν τα TicPods Free να ξεχωρίζουν είναι η ακουστική και το μικρόφωνό τους. Βάζοντας τη μουσική σου αντιλαμβάνεσαι αμέσως πόσο καθαρός και γεμάτος είναι ο ήχος, με το μόνο πρόβλημα να είναι στις υψηλές εντάσεις όπου τα κομμάτια που έχουν ηλεκτρική κιθάρα, ακούγονται ελαφρώς παραμορφωμένα. Σε καμιά περίπτωση όμως αυτό δεν είναι δυσάρεστο. Το μπάσο που λείπει συνήθως από συσκευές του είδους, είναι πολύ καλό και δυνατό και σίγουρα σε αφήνει να απολαύσεις και τα πιο απαιτητικά metal κομάτια. Το μπάσο δε γρατζουνάει ακόμη και με την ένταση στο τέρμα, αλλά δεν είναι και τόσο γεμάτο όσο αυτό που προσφέρουν τα Degauss Noir.

Όσον αφορά την ακουστική τους λοιπόν, τα συγκεκριμένα ακουστικά δε μας προκάλεσαν αυτό το "WOW" που ζήσαμε με τα Noir, αλλά η ποιότητά τους είναι τέτοια που με τίποτα δεν πρόκειται να σε δυσαρεστήσει.

Πάμε στο μικρόφωνο το οποίο διαθέτει τεχνολογία ακύρωσης του περιβάλλοντος ήχου, όπως τα σύγχρονα smartphone και είναι πάρα πολύ καλό! Ο συνομιλητής σε ακούει καθαρά και δυνατά, υπήρξαν όμως περιπτώσεις σε σημεία με πολύ θόρυβο, όπου ο καλών άκουγε ένα ελαφρύ "μπιζάρισμα" στο φόντο. Το μικρόφωνό του είναι απείρως καλύτερο από αυτό του Meizu EP51 που ήταν και το κυρίως ακουστικό μας για ένα περίπου χρόνο. Αν τα συγκρίνουμε γενικά με το Meizu, τα TicPods Free ανήκουν απλά σε άλλη κατηγορία, κάτι που όμως φαίνεται και στη διαφορά τιμής μεταξύ των δύο.


Χειρισμός και άλλες λειτουργίες


Ένα ακόμη σημείο το οποίο αξίζει να αναφέρουμε είναι ο χειρισμός τους με χειρονομίες. Αν και δεν έχουν κανένα πλήκτρο επάνω τους, ο κορμός τους είναι ευαίσθητος στην αφή και μας επιτρέπει να κάνουμε διάφορα πράγματα μαζί τους.

Μπορούμε για παράδειγμα να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την ένταση του ήχου, σέρνοντας το δάχτυλό μας προς τα πάνω ή προς τα κάτω αντίστοιχα. Με διπλό άγγιγμα μπορούμε να απαντήσουμε σε μία κλήση ή να πάμε στο επόμενο κομμάτι όταν ακούμε μουσική. Κάνοντας επίσης διπλό άγγιγμα και κράτημα, μπορούμε να απορρίψουμε μία κλήση ή να καλέσουμε τον Google Assistant / Apple Siri / Amazon Alexa για να δώσουμε ή να λάβουμε πληροφορίες. Ωραίο αυτό το τελευταίο αν θέλεις να μάθεις γρήγορα τον καιρό, την κίνηση στο δρόμο ή το επόμενο ραντεβού σου, αλλά δεν υπάρχει στην ελληνική γλώσσα.

Όσο καλές και να είναι οι χειρονομίες, υπάρχει χώρος για βελτίωση. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να χτυπάμε δις το αριστερό ακουστικό και να πηγαίνουμε στο προηγούμενο κομμάτι και όταν κάνουμε το αντίστοιχο από το δεξί να πηγαίνει στο επόμενο. Δυστυχώς αυτό δε γίνεται, αλλά η Mobvoi έχει δεσμευτεί σε επόμενη αναβάθμιση να προσθέσει κάποια τέτοια πραγματάκια.

Η αναβάθμιση γίνεται μέσω της εφαρμογής.


Αυτονομία και σύνδεση με το κινητό


Σημαντική είναι επίσης και η μπαταρία στα Bluetooth ακουστικά και σε αυτό το σημείο είμαστε κάπου στη μέση. Από τη μία η αυτονομία τεσσάρων ωρών δεν είναι και η καλύτερη, από την άλλη όμως η θήκη τους εκτελεί και χρέη powerbank με τη συνολική αυτονομία να φτάνει τις 18 ώρες.

Μπορείς δηλαδή να ακούσεις σερί τέσσερις ώρες μουσική, που ορισμένες φορές είναι τρεισήμισι και μερικές τεσσεράμισι. Όταν δεις ότι δεν έχει άλλο "ζουμί" η μπαταρία, τα ρίχνεις μέσα στη θήκη και σε 35 με 40 λεπτά είναι πάλι στο 100%. Αυτό συμβαίνει διότι ο φορτιστής τους υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση, κάτι που είναι απαραίτητο σε τέτοιου είδους gadget και μπορεί να φορτίσει σχεδόν τέσσερις φορές τα ακουστικά. Αν δηλαδή δεν τον βάλεις στην πρίζα για μερικές μέρες, δε χάλασε κι ο κόσμος.

Ένα τελευταίο που αφορά τη θήκη και τα ακουστικά μαζί, είναι η πανεύκολη σύνδεση με το κινητό. Όπως και στα AirPods έτσι και εδώ, μόλις ανοίξεις το καπάκι της θήκης, τα ακουστικά ξεκινούν τη διαδικασία σύνδεσης με το smartphone. Αν κάποιος σε πάρει τηλέφωνο δηλαδή, μπορείς να βγάλεις εκείνη την ώρα ένα από τα ακουστικά από τη θήκη και μέχρι να το βάλεις στο αυτί σου, αυτό θα έχει ήδη συνδεθεί στο κινητό. Είναι τόσο βολικό το γεγονός ότι όλα γίνονται αυτόματα, που ακόμη και κατά την οδήγηση μπορείς εύκολα να πάρεις ένα από τα ακουστικά και να το φορέσεις, χωρίς να σου αποσπάσει την προσοχή.

 Διαφήμιση

... και τα λοιπά


Όσον αφορά τα υπόλοιπα, τα ακουστικά έχουν πολύ καλή εφαρμογή στο αυτί και αποκλείουν τον εξωτερικό ήχο, αλλά διαθέτουν μόνο δύο λάστιχα εφαρμογής. Από ότι διαβάσαμε στο ίντερνετ όσοι έχουν σχετικά μικρά αυτιά δυσκολεύτηκαν ή δεν μπόρεσαν να τα φορέσουν.

Είναι επίσης αδιάβροχα (IPX5) αλλά μόνο όσον αφορά τον ιδρώτα και τη βροχή. Αν δηλαδή κυλήσει καμιά σταγόνα επάνω τους δε θα πάθουν τίποτα, αλλά αν σου πέσουν μέσα σε ένα κουβά νερό, δε σώζονται.

Διαθέτουν επίσης έναν αισθητήρα που καταλαβαίνει πότε τα βγάζεις από τα αυτιά, οπότε αν θελήσει κάποιος να σου μιλήσει όταν ακούς το αγαπημένο σου κομμάτι, αυτό θα κάνει παύση και θα σε περιμένει να τα ξαναφορέσεις για να συνεχίσεις. Είναι όμως δίκοπο μαχαίρι αυτή η λειτουργία γιατί, αν βγάλεις τα ακουστικά και τα κρατήσεις μέσα στην παλάμη σου, η μουσική αρχίζει να παίζει και πάλι.

Τέλος αν σκεφτήκατε να χρησιμοποιήσετε εναλλάξ μία το δεξί και μία το αριστερό για να αυξήσετε την αυτονομία τους, η ιδέα είναι καλή αλλά δε γίνεται. Ο λόγος είναι γιατί το δεξί ακουστικό είναι το μόνο που διαθέτει μικρόφωνο κι έτσι μόνο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα.

Τιμή και διαθεσιμότητα


Η επίσημη τιμή τους είναι στα 130 ευρώ (στη Black Friday ήταν 100€) και είναι πολύ οριακά ένα καλό κόστος για αυτά. Θα ακούσετε να επιμένουμε και στο βίντεο ότι τα αποκτήσαμε 80 ευρώ, αλλά τα 130 μάλλον δε θα τα δίναμε, ασχέτως αν είναι φθηνότερα από τα AirPods.

Αν και είναι ένα σετ καλών ακουστικών το οποίο κάνει όσα υπόσχεται, σίγουρα μπορούμε να βρούμε κι άλλες προτάσεις σε χαμηλότερες τιμές ειδικά από τη Xiaomi. Κυκλοφορούν σε τρία χρώματα. Κόκκινο, σκούρο μπλε και λευκό, το οποίο ελπίζουμε να μην επιλέξετε γιατί θα είσαστε σα να έχετε ξεχάσει τις μπατονέτες στα αυτιά.

Θα τα βρείτε στην επίσημη σελίδα της Mobvoi.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter