MIUI 10 AntiRollBack Protection | Ξεκλείδωσε τον bootloader πριν αλλάξεις ROM στη Xiaomi συσκευή σου!


Αν έχεις στην κατοχή σου μία από τις φετινές συσκευές της Xiaomi, σίγουρα έχεις λάβει ή περιμένεις με ανυπομονησία την αναβάθμιση της MIUI στην έκδοση 10. Δυστυχώς όμως η MIUI 10 έρχεται φέτος με ένα χαρακτηριστικό που δεν το... παραγγείλαμε και ακούει στο όνομα "AntiRollBack Protection". Τι κάνει; Μεταξύ άλλων δε σου επιτρέπει να εγκαταστήσεις τη MIUI Global ROM!

Η Xiaomi είναι μία εταιρία που προσπαθεί εδώ και χρόνια να βγει σε τρίτες αγορές, πέρα από την Κίνα στην οποία ομολογουμένως έχει μεγάλη επιτυχία. Το πρόβλημα όμως για παράδειγμα στην Ευρώπη, είναι ότι οι συσκευές που έρχονται επίσημα στην ήπειρό μας, έχουν αρκετά υψηλότερες τιμές. Πολύς κόσμος λοιπόν προτιμάει να κάνει τα ψώνια του από κινέζικα online μαγαζιά όπως το Gearbest και το Banggood κι έτσι οι αντιπρόσωποι της εταιρίας χάνουν την πελατεία που θα έπρεπε να έχουν.

Διαφήμιση

Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος για να μας αποτρέψει να ψωνίζουμε από την πολύ φθηνή αγορά της Κίνας και να μας κάνει να επιλέξουμε τον τοπικό μεταπωλητή. Ο τρόπος βρέθηκε, ακούει στο όνομα "AntiRollBack Protection" και στην ουσία δε μας επιτρέπει να εγκαταστήσουμε τη MIUI Global ROM σε συσκευή που έχει αγοραστεί από την Κίνα και αυτό συνεπάγεται ότι δε θα έχουμε τα Google Apps και το Play Store σε αυτή.

Το "AntiRollBack Protection" το οποίο ξεχωρίζει πλέον τις κινέζικες από τις παγκόσμιες συσκευές της εταιρίας, έρχεται με τη MIUI 10, οπότε και οι 28 συσκευές που θα αναβαθμιστούν σε αυτή θα το λάβουν κανονικότατα. Αν δεν "πειράζεις" τη συσκευή σου όλα αυτά δε σημαίνουν τίποτα, αν όμως την αναβαθμίζεις χειροκίνητα ή αλλάζεις τακτικά ROM, τότε υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να κάνεις αυτό που λέμε "brick" και να τη χαλάσεις εντελώς.

Πληροφορίες για το θέμα μπορούμε να βρούμε στο εξαιρετικά λεπτομερές άρθρο της ελληνικής κοινότητας MIUI, αλλά επειδή ο πολύς κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τις λεπτομέρειες, πάμε στο τι πρέπει να προσέξουμε, για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα.

Διαφήμιση

Τι πρέπει να προσέξουμε;

Στο δια ταύτα τώρα για όσους από εμάς έχουν μία συσκευή της Xiaomi στα χέρια τους με MIUI 10 και θέλουν να αλλάξουν ROM, υπάρχουν λύσεις και μάλιστα εύκολες. Η καλύτερη από όλες είναι να ξεκλειδώσουμε τον bootloader με τον επίσημο τρόπο της εταιρίας. Μετά από αυτό η προστασία απενεργοποιείται και μπορούμε να εγκαταστήσουμε την TWRP revocey και όποια ROM μας αρέσει.

Αν πάλι δε θέλουμε να ξεκλειδώσουμε τον bootloader, αλλά θέλουμε να αναβαθμίσουμε τη MIUI, η καλύτερη λύση είναι να το πράξουμε το πρόγραμμα Mi Flash και όχι μέσω recovery ή μέσω Fastboot. Tο πρόγραμμα θα ελέγξει τη συσκευή μας και τη ROM και πριν ξεκινήσει η διαδικασία θα μας ενημερώσει αν μπορεί να προχωρήσει ή όχι. Έτσι είναι σίγουρο ότι δε θα χαλάσουμε τη συσκευή μας.

Σημείωση:
Ιδιαίτερα σημαντικό στη χρήση του MiFlash είναι να επιλέγουμε πάντα το "clean" κάτω δεξιά και ποτέ μα ποτέ το "clean and lock"! Ο λόγος είναι γιατί αν η συσκευή μας έχει ξεκλείδωτο bootloader, με αυτό τον τρόπο θα κλειδώσει και θα ενεργοποιηθεί το AntiRollBack Protection.

Υπάρχει επίσης και η περίπτωση να έχουμε μία συσκευή της Xiaomi, η οποία όμως δε διαθέτει την επίσημη MIUI ROM. Σε αυτούς τους χρήστες ενδεχομένως να έρθει μία ενημερωτική ειδοποίηση, για την οποία δε χρειάζεται να κάνουν κάτι, αν όμως αποφασίσουν να εγκαταστήσουν την επίσημη έκδοση, τότε θα πρέπει να την κάνουν μέσω του Mi Flash για σιγουριά.


Τέλος αν όλα πάνε στραβά και χαλάσουμε τη συσκευή μας, τότε δυστυχώς δε μας σώζει ούτε το EDL mode. Είχαμε δει παλιότερα πώς χαλάσαμε τελείως μία συσκευή της Xiaomi και πώς την επαναφέραμε με τη βοήθειά του, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα μας ζητηθεί ένας ειδικός λογαριασμός της Xiaomi, τον οποίο μόνο τα επίσημα επισκευαστικά κέντρα διαθέτουν.

Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος ανησυχίας για αυτή την αλλαγή στη MIUI και ελπίζουμε να διαβάσετε το παρόν άρθρο πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία χειροκίνητης αναβάθμισης.

Διαβάστε επίσης...

Android | Αυτές είναι οι εφαρμογές που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στο κινητό σου

Android Basics | Πώς λειτουργούν και σε τι χρησιμεύουν οι ρυθμίσεις στο μενού ''Εφαρμογές - ειδοποιήσεις''

Android | Παίξε τα παιχνίδια του PlayStation στο Android smartphone ή tablet σου με το PS4 Remote Play!

Raspberry Pi | Φτιάχνουμε το δικό μας smart home server και ενώνουμε όλες τις έξυπνες συσκευές μας σε μία εφαρμογή!

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Smart Home | Κάμερα ασφαλείας με μπαταρία για να παρακολουθείς ακόμη και χώρους που δεν έχουν ηλεκτροδότηση!

Επισκευή smartphone | Οδηγός αλλαγής σπασμένης οθόνης

3D Printing | Δέκα χρήσιμα πράγματα που μπορείς να εκτυπώσεις για το γραφείο σου

Android Basics | Πώς λειτουργούν και σε τι χρησιμεύουν οι ρυθμίσεις στο ''Δίκτυο και διαδίκτυο''

Μάθε παιδί μου Linux | Οι βασικές εντολές του τερματικού που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε