Huawei | Μετά τις 22 Ιουλίου δε θα μπορείς να εγκαταστήσεις custom ROM στις συσκευές της


Η Huawei είναι μία από τις αγαπημένες μας εταιρίες στο Android, καθώς φτιάχνει πολύ καλές συσκευές, ενώ υποστηρίζει ενεργά και την κοινότητα του Android, επιτρέποντάς μας να ξεκλειδώσουμε τον bootloader των συσκευών της. Από τις 22 Ιουλίου και μετά όμως οι αγάπες και τα φιλάκια κόβονται, αφού η εταιρία αποφάσισε να σταματήσει το πρόγραμμα του bootloader, μη επιτρέποντάς μας στην ουσία να εγκαταστήσουμε την custom ROM της αρεσκείας μας στη συσκευή μας.

Όλοι οι κατασκευαστές φτιάχνουν καλές συσκευές, μερικοί όμως μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε το κάτι παραπάνω, επιτρέποντάς μας να εγκαταστήσουμε εφαρμογές και ρυθμίσεις που κανονικά δε θα μπορούσαμε. Αυτό γίνεται στην ουσία με το ξεκλείδωμα του bootloader και επειδή οι περισσότεροι κατασκευαστές γνωρίζουν ότι το... "πείραγμα" είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Android, μας προσφέρουν μία λύση που θα μας εξυπηρετήσει.

Διαφήμιση

Ο ανοιχτός bootloader όμως μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τη συσκευή μας, όταν η εταιρία σταματήσει να ασχολείται πλέον με αυτή και έτσι να της δώσουμε λίγους μήνες ζωής ακόμη πριν την αλλάξουμε. Ειδικά με την προσθήκη του Treble στο Android, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο εύκολα για όσους ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο και πλέον η εταιρία ρίχνει ταφόπλακα στις επιλογές τους.

Από τις 22 Ιουλίου και μετά, η σελίδα της Huawei από την οποία παίρνουμε τον κωδικό ξεκλειδώματος του bootloader θα κλείσει και δε θα έχουμε πλέον την επιλογή, εκτός και αν ασχοληθεί η ίδια η κοινότητα για να βρει εναλλακτικό τρόπο. Προφανώς και η εταιρία θεωρεί ότι η επιτυχία της δεν οφείλεται καθόλου σε αυτό το κομμάτι, αλλά πολύς κόσμος έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και ψάχνει ήδη για άλλες εναλλακτικές.

Το λιγότερο που θα προτείναμε στους κατόχους Huawei συσκευών, είναι να αιτηθούν έναν κωδικό για τη συσκευή τους και να τον αποθηκεύσουν σε ένα αρχείο, άσχετα αν θα τον χρησιμοποιήσουν στο μέλλον.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter