Google Assistant | Τηλεφωνεί σε κομμωτήριο για να κλείσει ραντεβού και κανείς δεν καταλαβαίνει ότι μιλάει σε ρομπότ!


Στην ταινία Blade Runner ο Harrison Ford στο ρόλο του ντετέκτιβ προσπαθούσε να ξεχωρίσει τους ανθρώπους από τα ανθρωποειδή ρομπότ, για να τα τιμωρήσει για τα αδικήματά τους. Αν αυτό σας φαίνεται μακρινό μέλλον, η Google μόλις μας έδειξε τον Google Assistant να τηλεφωνεί σε... κομμωτήριο και να κλείνει ραντεβού, χωρίς ο συνομιλητής να καταλαβαίνει ότι μιλάει σε ρομπότ!

Στο φετινό Google I/O όπου η εταιρία μας δείχνει τις νέες της τεχνολογίες, είδαμε όπως είναι φυσικό και τις βελτιώσεις στον ψηφιακό της βοηθό. Μεταξύ των παρουσιάσεων όμως είδαμε και ένα εκπληκτικό και συνάμα τρομακτικό τρόπο, με τον οποίο ο Google Assistant έκλεισε ραντεβού στον ιδιοκτήτη του Google λογαριασμού του.

Διαφήμιση


Αυτό που έκανε ο χρήστης στην ουσία ήταν να πει στο κινητό του:

OK Google, κλείσε μου ένα ραντεβού για κούρεμα, την Τρίτη το πρωί και μεταξύ 10 και 12 η ώρα.

Αυτό που έκανε ο Assistant όμως δεν το έχουμε ξαναδεί! Τηλεφώνησε στο κομμωτήριο το οποίο προφανώς είχε στις επαφές του ο χρήστης και... συνομίλησε με την κοπέλα στη reception για να κλείσει το ραντεβού! Στο τέλος και αφού όλα πήγαν καλά, ειδοποίησε το χρήστη ότι το ραντεβού έχει κλείσει για τις 10 το πρωί!

Δείτε το βίντεο:


Πολλά τρομερά πράγματα συνέβησαν σε αυτό το τηλεφώνημα. Πρώτα από όλα ο Assistant είχε φυσιολογική φωνή και μάλιστα κόμπιαζε και χρησιμοποιούσε επιφωνήματα, όπως και εμείς οι ίδιοι όταν συνομιλούμε! Κατάφερε επίσης να χειριστεί εξαιρετικά τη συζήτηση, δίνοντας έξτρα πληροφορίες όπως "θέλω μόνο κούρεμα" και προτείνοντας μάλιστα μία συγκεκριμένη ώρα, όταν η συνομιλητής του είπε ότι το κοντινότερο ραντεβού είναι μετά τις 12. Τέλος το σημαντικότερο από όλα είναι ότι η συνομιλητής του δεν κατάλαβε σε καμία φάση ότι μιλάει σε τεχνητή νοημοσύνη και αυτό είναι ίσως το τρομακτικό της υπόθεσης.

Το γεγονός δηλαδή ότι δεν καταλαβαίνεις πως σου μιλάει ένα ρομπότ είναι ανησυχητικό και εγείρονται ερωτήματα για το πόσο ασφαλής είναι η συγκεκριμένη τεχνολογία, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσοι την πατάνε στις μέρες μας μέσω τηλεφωνικού phishing. Προφανώς και μιλάμε για ένα demo αυτή τη στιγμή το οποίο θα βελτιωθεί περισσότερο, ενώ σίγουρα θα χρειαστούν και κάποιοι ηθικοί κανόνες πριν κυκλοφορήσει. Για παράδειγμα θα μπορούσε να μας συστήνεται ο Assistant, λέγοντας:

Τηλεφωνώ εκ μέρους του Χρήστου και μιλάτε με ένα ρομπότ.

Παρ' όλα αυτά δεν παύει να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αυτό που είδαμε. Είναι σίγουρα κάτι που το περιμένουμε να συμβεί στο μέλλον, αλλά άλλο να το φαντάζεσαι και άλλο να το βλέπεις στην πραγματικότητα.

Η λειτουργία αυτή ονομάζεται Duplex και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο επίσημο blog της εταιρίας. Εκεί θα βρείτε και μερικά άλλα ηχητικά στα οποία ο Assistant δεν τα πήγε και τόσο καλά, κάτι που μας δείχνει πόσο πολύπλοκη δουλειά είναι η βελτίωσή του.

Δείτε επίσης:


Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter