Google Assistant | Τηλεφωνεί σε κομμωτήριο για να κλείσει ραντεβού και κανείς δεν καταλαβαίνει ότι μιλάει σε ρομπότ!


Στην ταινία Blade Runner ο Harrison Ford στο ρόλο του ντετέκτιβ προσπαθούσε να ξεχωρίσει τους ανθρώπους από τα ανθρωποειδή ρομπότ, για να τα τιμωρήσει για τα αδικήματά τους. Αν αυτό σας φαίνεται μακρινό μέλλον, η Google μόλις μας έδειξε τον Google Assistant να τηλεφωνεί σε... κομμωτήριο και να κλείνει ραντεβού, χωρίς ο συνομιλητής να καταλαβαίνει ότι μιλάει σε ρομπότ!

Στο φετινό Google I/O όπου η εταιρία μας δείχνει τις νέες της τεχνολογίες, είδαμε όπως είναι φυσικό και τις βελτιώσεις στον ψηφιακό της βοηθό. Μεταξύ των παρουσιάσεων όμως είδαμε και ένα εκπληκτικό και συνάμα τρομακτικό τρόπο, με τον οποίο ο Google Assistant έκλεισε ραντεβού στον ιδιοκτήτη του Google λογαριασμού του.

Διαφήμιση


Αυτό που έκανε ο χρήστης στην ουσία ήταν να πει στο κινητό του:

OK Google, κλείσε μου ένα ραντεβού για κούρεμα, την Τρίτη το πρωί και μεταξύ 10 και 12 η ώρα.

Αυτό που έκανε ο Assistant όμως δεν το έχουμε ξαναδεί! Τηλεφώνησε στο κομμωτήριο το οποίο προφανώς είχε στις επαφές του ο χρήστης και... συνομίλησε με την κοπέλα στη reception για να κλείσει το ραντεβού! Στο τέλος και αφού όλα πήγαν καλά, ειδοποίησε το χρήστη ότι το ραντεβού έχει κλείσει για τις 10 το πρωί!

Δείτε το βίντεο:


Πολλά τρομερά πράγματα συνέβησαν σε αυτό το τηλεφώνημα. Πρώτα από όλα ο Assistant είχε φυσιολογική φωνή και μάλιστα κόμπιαζε και χρησιμοποιούσε επιφωνήματα, όπως και εμείς οι ίδιοι όταν συνομιλούμε! Κατάφερε επίσης να χειριστεί εξαιρετικά τη συζήτηση, δίνοντας έξτρα πληροφορίες όπως "θέλω μόνο κούρεμα" και προτείνοντας μάλιστα μία συγκεκριμένη ώρα, όταν η συνομιλητής του είπε ότι το κοντινότερο ραντεβού είναι μετά τις 12. Τέλος το σημαντικότερο από όλα είναι ότι η συνομιλητής του δεν κατάλαβε σε καμία φάση ότι μιλάει σε τεχνητή νοημοσύνη και αυτό είναι ίσως το τρομακτικό της υπόθεσης.

Το γεγονός δηλαδή ότι δεν καταλαβαίνεις πως σου μιλάει ένα ρομπότ είναι ανησυχητικό και εγείρονται ερωτήματα για το πόσο ασφαλής είναι η συγκεκριμένη τεχνολογία, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσοι την πατάνε στις μέρες μας μέσω τηλεφωνικού phishing. Προφανώς και μιλάμε για ένα demo αυτή τη στιγμή το οποίο θα βελτιωθεί περισσότερο, ενώ σίγουρα θα χρειαστούν και κάποιοι ηθικοί κανόνες πριν κυκλοφορήσει. Για παράδειγμα θα μπορούσε να μας συστήνεται ο Assistant, λέγοντας:

Τηλεφωνώ εκ μέρους του Χρήστου και μιλάτε με ένα ρομπότ.

Παρ' όλα αυτά δεν παύει να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αυτό που είδαμε. Είναι σίγουρα κάτι που το περιμένουμε να συμβεί στο μέλλον, αλλά άλλο να το φαντάζεσαι και άλλο να το βλέπεις στην πραγματικότητα.

Η λειτουργία αυτή ονομάζεται Duplex και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο επίσημο blog της εταιρίας. Εκεί θα βρείτε και μερικά άλλα ηχητικά στα οποία ο Assistant δεν τα πήγε και τόσο καλά, κάτι που μας δείχνει πόσο πολύπλοκη δουλειά είναι η βελτίωσή του.

Δείτε επίσης:


Διαβάστε επίσης...

Sharp Aquos Crystal: Το smartphone που ψάχνουμε μόλις δημιουργήθηκε από τη Sharp

Android | Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να διαγράψω τα δεδομένα μου πριν πουλήσω το παλιό μου τηλέφωνο;

Επισκευή LED τηλεόρασης | Η LG μου ζήτησε 250 ευρώ, την έφτιαξα μόνος μου με μόλις 60 ευρώ!

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Xiaomi Robot Vacuum review | Η ρομποτική σκούπα της Xiaomi είναι ο καλύτερος φίλος του τεμπέλη!

3D Printing | Γιατί οι εκτυπώσεις μου βγαίνουν χάλια και πώς μπορώ να τις διορθώσω;

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

OnePlus 7 Pro | Εξαιρετικό σε όλα του, αλλά το παίρνεις με 700 ευρώ;

Galaxy Fold | Το αναδιπλούμενο smartphone της Samsung είναι πανέμορφο αλλά καθόλου πρακτικό

3D Printing | Κάνε τον εκτυπωτή σου ασύρματο και χειρίσου τον μέσω Wi-Fi από το κινητό σου με το Geeetech 3DWiFi module