Έχεις χαμηλές ταχύτητες στο Wi-Fi; Κλείσε το Bluetooth και σώθηκες!


Με τα πολλά μηνύματα που μας στέλνετε καθημερινά για την επίλυση προβλημάτων στο Android, μαθαίνουμε κι εμείς μαζί σας νέα πράγματα τα οποία δεν ξέραμε μέχρι πρότινος. Γνωρίζατε για παράδειγμα ότι αν οι ταχύτητες του Wi-Fi είναι χαμηλές στο Android σας, αυτό μπορεί να οφείλεται στο Bluetooth; Ούτε εμείς το ξέραμε και όμως είναι αλήθεια!

Η διαπίστωση έγινε από έναν φίλο της σελίδας το Γιάννη, ο οποίος παρατήρησε στο Xiaomi κινητό του, πως όταν ανοίγει το Bluetooth, η ταχύτητα download στο Wi-Fi καταποντίζεται. Κάναμε λοιπόν παρέα την έρευνα και διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα αυτό είναι παλιό και δεν έχει καμία σχέση με το smartphone του ή το Android γενικότερα!


Όπως διαβάσαμε σε πολλά forum, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το Wi-Fi και το Bluetooth εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα των 2.4GHz. Όταν λοιπόν ανοίγουμε το Bluetooth και παράλληλα κατεβάζουμε κάτι μέσω Wi-Fi, η σύνδεση μειώνεται γιατί τα δύο δίκτυα ανταλλάσσουν δεδομένα στον ίδιο "χώρο". Πέρα από τις ταχύτητες στο ίντερνετ, το φαινόμενο αυτό μπορεί να επηρεάσει Bluetooth χειριστήρια, ποντίκια και πληκτρολόγια, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε αποσυνδέσεις και άλλα gadget όπως ακουστικά και smartwatch.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για να το διορθώσουμε λοιπόν δύο προτεινόμενες λύσεις είναι οι εξής:

  1. Μέσω του router μας αλλάζουμε το πλάτος της συχνότητας από τα 20MHz στα 40MHz. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να χωρέσουν και τα δύο δίκτυα σε μία συχνότητα, αλλά στη δική μας περίπτωση δε λειτούργησε.
  2. Αλλάζουμε επίσης το κανάλι στο οποίο εκπέμπει το Wi-Fi, με προτεινόμενα τα 1, 6 και 11. Επίσης το δοκιμάσαμε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά με αυτή τη μέθοδο μπορεί να δημιουργηθεί το πρόβλημα της υπερφόρτωσης ενός καναλιού, αν το χρησιμοποιούν και οι γείτονές μας στα δικά τους δίκτυα.


Η σωστή λύση

Καταλήξαμε λοιπόν στην καλύτερη δυνατή λύση, η οποία είναι η αλλαγή της συχνότητας του Wi-Fi από τα 2.4GHz στα 5GHz. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το router μας είναι dual band, όπως είναι για παράδειγμα το Mi Wi-Fi Router 3, που πωλείται στα 24 ευρώ στο Gearbest.

Θα πρέπει όμως και οι συσκευές μας που θα συνδέσουμε στο router να υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη συχνότητα, κάτι που στο Android μπορούμε να βρούμε στις "Πρόσθετες ρυθμίσεις" του Wi-Fi, και στην επιλογή "Ζώνη συχνότητας".

Αν τελικά τίποτε από όλα αυτά δε λειτουργήσει, τότε απλά κλείστε το Bluetooth στο κινητό, αν θέλετε να απολαμβάνετε υψηλές ταχύτητες ίντερνετ μέσω Wi-Fi.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter