Online αγορές από Κίνα | Πώς ξεχωρίζουμε τις ευρωπαϊκές αποθήκες για να αποφύγουμε τα τελωνειακά έξοδα στις αγορές μας


Από τον Αύγουστο του 2017 τα ελληνικά τελωνεία αποφάσισαν να κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους, ελέγχοντας όλα τα πακέτα που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβάλλοντας τους αντίστοιχους δασμούς. Δυστυχώς όμως εμείς οι καταναλωτές χάσαμε το μεγάλο προνόμιο να αγοράζουμε φθηνά και σε πολλές περιπτώσεις πολύ ποιοτικά προϊόντα. Τα κινέζικα καταστήματα όπως το Gearbest βρήκαν τελικά τον τρόπο να μας προσφέρουν τα προϊόντα τους από ευρωπαϊκές αποθήκες και σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να ψωνίσουμε από αυτές, χωρίς το άγχος των τελωνειακών δασμών.

Το τελευταίο εξάμηνο λοιπόν έχουν μειωθεί αρκετά οι αγορές από την Κίνα, πράγμα το οποίο είναι λογικό, αφού αν είναι να πληρώσεις ΦΠΑ όταν φτάσουν στην Ελλάδα, χάνεται το συγκριτικό πλεονέκτημα της χαμηλής τους τιμής. Μιλήσαμε με το Gearbest για να μας εξηγήσει ποιος είναι πλέον ο σωστός τρόπος για να κάνουμε τις αγορές μας χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και πήραμε τις απαντήσεις που θέλαμε. Εδώ να πούμε ότι θα θέλαμε να μιλήσουμε συνολικά για όλα τα κινέζικα καταστήματα, αλλά δυστυχώς έχουμε επικοινωνία μόνο με το Gearbest.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ευρωπαϊκές αποθήκες, η σίγουρη λύση

Το Gearbest λοιπόν προχώρησε στη μοναδική σοβαρή λύση που υπάρχει για να εξυπηρετήσει τους Ευρωπαίους πελάτες του και αυτή δεν είναι άλλη από τις ευρωπαϊκές του αποθήκες. Πολύ ωραία κίνηση αλλά αν μπεις αυτή τη στιγμή στη σελίδα για να ψωνίσεις κάτι, οι επιλογές που θα βρεις έχουν κωδικούς όπως HK, G-W-16 και CN-ES. Ας πούμε ότι το HK σημαίνει Hong Kong, τι είναι όμως το G-W-16; Επίσης το CN-ES βρίσκεται στην Κίνα (CN) ή στην Ισπανία (ES); Ευτυχώς για εμάς το Gearbest έχει ετοιμάσει τον ακόλουθο επεξηγηματικό πίνακα:

 • Αγγλία - DG-W-3, EG-W, EG-W-3, FG-W, FG-W-3, G-W-3, IG-W, IG-W-3, PG-W, PG-W-3, UK-W, G-W-2, G-W-15 
 • Γαλλία - DG-W-6, EG-W-6, FG-W-6, G-W-6, IG-W-6, PG-W-6, G-W-9 
 • Γερμανία - G-W-24, G-W-21 
 • Ιταλία - G-W-8 
 • Ισπανία - DG-W-16, EG-W-11, EG-W-14, EG-W-16, FG-W-16, G-W-16, IG-W-16, PG-W-11, PG-W-12, PG-W-16, G-W-12, G-W-7 
 • Τσεχία - DG-W-5, EG-W-5, FG-W-5, G-W-5, IG-W-5, PG-W-5, RU-EU-5, G-W-19 
 • Πολωνία - DG-W-4, EG-W-4, FG-W-4, G-W-4, IG-W-4, PG-W-4, RG-W-4, G-W-10 
 • Πορτογαλία - DG-W-25, G-W-25, IG-W-25, PG-W-25 

Στο πρώτο μέρος του πίνακα είναι οι ασφαλείς επιλογές, αυτές δηλαδή που βρίσκονται στην Ευρώπη. Αν λοιπόν επιλέξουμε την αποστολή από αυτές τις αποθήκες, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το δέμα μας δε θα περάσει από το τελωνείο ή θα περάσει χωρίς όμως επιπλέον έξοδα.

 • ΗΠΑ - US-5, US--LA, US--NYC, US--NY, US-1, US-2, US-3, US-4
 • Αυστραλία - AU-1 
 • Ρωσία - RU-EST, RU-1, RU-2, RU-3 
 • Κίνα - BR-CN, China, CN-2, CN-MI, DE-CN, ES-CN, FR-CN, IT-CN, PT-CN, RU-CN, TR-CN, UK-CN, UK-HK-2, US-CN, CN-ED 
 • Hong Kong - BR-HK, BR-HK-2, DE-HK, DE-HK-2, ES-HK, ES-HK-2, FR-HK, FR-HK-2, HK, HK-2, IT-HK, IT-HK-2, PT-HK, PT-HK-2, RU-HK, RU-HK-2, TR-HK, TR-HK-2, UK-HK, US-HK, US-HK-2, HK-4, HK-5, HK-6
 • Ιαπωνία - JP, JPN 

Το δεύτερο μέρος του πίνακα περιλαμβάνει τις απαγορευτικές για εμάς αποθήκες. Η αποστολή από όλες αυτές θα επιφέρει τελωνειακά έξοδα, εκτός και αν επιλέξουμε μία μέθοδο αποστολής όπως το Priority Line για το οποίο μιλήσαμε παλιότερα.

Διαθεσιμότητα και διαφορές στις τιμές

Όλα τα προϊόντα δεν είναι πάντα διαθέσιμα στις ευρωπαϊκές αποθήκες και αυτό γιατί ο Κινέζος κάνει έξτρα έξοδα για να τα στείλει εκεί, οπότε δεν τον συμφέρει να τις στοκάρει. Έτσι οι τιμές τους είναι λίγο έως πολύ αυξημένες σε σχέση με αυτά που αποστέλλονται από την Κίνα. Παρ' όλα αυτά και επειδή οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες, στις ευρωπαϊκές αποθήκες θα βρούμε και μεγάλες προσφορές, ακριβώς γιατί το κατάστημα θέλει να... διώξει τα προϊόντα που βρίσκονται εκεί.

Για παράδειγμα, τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, το Xiaomi Mi Mix 2 πωλείται από αποθήκες του Hong Kong στα 426€ και 458€ αντίστοιχα, ενώ στην αποθήκη "G-W-16" της Ισπανίας κοστίζει 395 ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι με 395 ευρώ μπορούμε να το αποκτήσουμε χωρίς τελωνειακά έξοδα, ενώ θα έρθει και πιο σύντομα στα χέρια μας.


Αν λοιπόν καταφέρουμε και βρούμε σε ευρωπαϊκή αποθήκη και με συμφέρουσα τιμή το προϊόν που θέλουμε να αγοράσουμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος και κανένας κίνδυνος να μην το παραγγείλουμε.

Δείτε επίσης:


Διαβάστε επίσης...

Το απόλυτο tip για καλές νυχτερινές φωτογραφίες με οποιοδήποτε Android smartphone

Sharp Aquos Crystal: Το smartphone που ψάχνουμε μόλις δημιουργήθηκε από τη Sharp

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Φεύγω από τη Google | Αντικαθιστούμε τον Chrome με τον Firefox και την Αναζήτηση Google με το DuckDuckGo

Xiaomi Redmi Go | Αξίζει να αγοράσεις την πρώτη Android Go συσκευή της Xiaomi;

Android Basics | Τι είναι το πρόγραμμα Android One, ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα αρνητικά του;

Meizu Zero | Το πρώτο smartphone χωρίς θύρα φόρτισης, ηχείο και άλλα... περιττά πράγματα!

Οι 13 ελαφριές εφαρμογές που πρέπει να έχει κάθε Android Go smartphone

Πώς φτιάχνουμε τον υπολογιστή των 50 ευρώ με τη βοήθεια του Raspberry Pi;