Android Instant apps | Δοκίμασε εφαρμογές και παιχνίδια χωρίς να τα εγκαταστήσεις στο κινητό σου!


Στο Google I/O 2016 η αμερικάνικη εταιρία μας ανακοίνωσε το Instant Apps, μία υπηρεσία με την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εφαρμογές και παιχνίδια στη συσκευή μας, χωρίς να τα κάνουμε εγκατάσταση! Δύο χρόνια αργότερα η υπηρεσία αυτή έρχεται και επίσημα στο κινητό μας, σε πρώτη φάση μέσω του Google Play Games, το οποίο μας δίνει όντως τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε μερικά παιχνίδια πριν τα εγκαταστήσουμε.

Η αλήθεια είναι ότι περιμένουμε από το Instant Apps να κάνει ακόμη περισσότερα, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Για παράδειγμα η Google μας υποσχέθηκε ότι αν πατάμε σε κάποιο link που οδηγεί ας πούμε στο Facebook, θα ανοίγει ένα κέλυφος της εφαρμογής αν δεν την έχουμε εγκαταστήσει και δε θα μας πηγαίνει στη σελίδα του μέσω του browser. Παρ' όλα αυτά όμως και στα παιχνίδια γίνεται μια καλή υλοποίηση, όπου στην ουσία αυτό που κατεβαίνει στη συσκευή μας για να τα δοκιμάσουμε, είναι τα βασικά στοιχεία του μενού και μία πίστα, ίσα ίσα για να δούμε περί τίνος πρόκειται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανοίγοντας λοιπόν την εφαρμογή Google Play Games, μπορούμε να πλοηγηθούμε στη νέα καρτέλα "Arcade" όπου θα βρούμε πλέον την κατηγορία "Άμεσο gameplay". Πατώντας το πλήκτρο "Παίξτε" στη συσκευή μας θα κατέβουν μόνο τα απαραίτητα στοιχεία της εφαρμογής και θα μπορέσουμε να παίξουμε τουλάχιστον μία πίστα. Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε εφαρμογές και παιχνίδια απ' ευθείας από το Play Store, αρκεί φυσικά να είναι συμβατές με το Instant Apps. Επιλέγουμε για παράδειγμα μία από αυτές και αντί να πατήσουμε "Εγκατάσταση", επιλέγουμε "Δοκιμή τώρα".


Η Google τέλος μας δίνει τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουμε τελείως τη δυνατότητα Instant εφαρμογών στη συσκευή μας. Για να το καταφέρουμε πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις, στο μενού "Google" και επιλέγουμε "Instant εφαρμογές". Εκεί θα βρούμε όλες τις εφαρμογές που έχουμε δοκιμάσει και μπορούμε να τις εγκαταστήσουμε ή να διαγράψουμε τα δεδομένα τους που έχουν αποθηκευτεί στη συσκευή μας.


Είναι μία καλή πρώτη προσπάθεια (μετά από δύο χρόνια) και θέλουμε σίγουρα να δούμε περισσότερες εφαρμογές να ανοίγουν με αυτό τον τρόπο στο κινητό μας. Για όσους ενδιαφέρονται και για την... ίντριγκα, να πούμε ότι τα Instant Apps μας δείχνουν το μέλλον των εφαρμογών στο Android, οι οποίες είναι περισσότερο web apps παρά native, κάτι που ίσως ξεδιαλύνει σε λίγα χρόνια με την έλευση του Fuchsia OS.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter