Google I/O 2016: Android N, Google Assistant, Android Wear 2.0, Daydream και όλα τα νέα από το ετήσιο συνέδριο της Google


Έφτασε και το φετινό συνέδριο της Google όπου βλέπουμε κάθε χρόνο τι μας ετοιμάζει η εταιρία όσον αφορά τα προϊόντα της. Φέτος στο μενού υπήρχε κυρίως το Android, ενώ είδαμε και το Google Assistant, που αποτελεί τη μετεξέλιξη του πολύ βοηθητικού Google Now. Πάμε όμως να δούμε τις σημαντικότερες ανακοινώσεις για να πάρουμε μία γεύση για το τι έρχεται στα κινητά μας τηλέφωνα.

Android 7.0 N

Πρώτα από όλα η Google μας είπε ότι δυσκολεύεται να βρει τη νέα ονομασία για το Android N και ζητάει τη βοήθειά μας. Σε αυτή τη σελίδα λοιπόν μπορούμε να προτείνουμε ένα γλυκό της αρεσκείας μας, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινάει από το γράμμα "Ν". Καλό marketing για τους fan του λειτουργικού αν θέλετε τη γνώμη μου. Επίσης μάθαμε και τον αριθμό της νέας έκδοσης η οποία θα είναι η 7.0. Τα screenshot των εφαρμογών που παρουσιάστηκαν ήταν ρυθμισμένα στις 7:00 η ώρα και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό.

Στα σημαντικά τώρα, μου άρεσε πολύ που φέτος είχαμε περισσότερες βελτιώσεις στο σύστημα, οι οποίες θα κάνουν το Android να τρέχει καλύτερα και λιγότερο την παρουσίαση εφαρμογών τις οποίες μπορεί να μη χρησιμοποιήσουμε και ποτέ. Ξεκινώντας από αυτά που θα δούμε στην καθημερινή μας χρήση έχουμε τα εξής:

  • Καλύτερη επισκόπηση: Στην επισκόπηση (το τετράγωνο κουμπί) όπου μαζεύονται οι συντομεύσεις των πρόσφατα χρησιμοποιημένων εφαρμογών, η Google είδε ότι ψάχνουμε μόνο στις επτά τελευταίες. Για αυτό λοιπόν το λόγο προτίθεται μία ρύθμιση, η οποία θα εξαφανίζει αυτόματα όσες έχουμε πολύ καιρό να χρησιμοποιήσουμε, ενώ έχουμε επιτέλους και πλήκτρο για να τις κλείνουμε όλες μας.
  • Γρήγορη εναλλαγή εφαρμογών: Όταν βρισκόμαστε σε μία εφαρμογή, μπορούμε πλέον να ανοίξουμε γρήγορα την προηγούμενη που χρησιμοποιούσαμε, πατώντας δύο φορές το πλήκτρο της επισκόπησης.
  • Multi-window: Έχουμε και επίσημα τη δυνατότητα να ανοίγουμε δύο εφαρμογές ταυτόχρονα σε smartphone και tablet υπό τη μορφή split screen. Στο Android TV η ίδια λειτουργία θα έχει τη μορφή picture-in-picture, δηλαδή θα βλέπουμε τη μία εφαρμογή σε ένα μικρό παράθυρο στη γωνία, όπως πολλές τηλεοράσεις κάνουν εδώ και χρόνια για να δείχνουν ταυτόχρονα δύο προγράμματα.
  • Ειδοποιήσεις: Στις ειδοποιήσεις έχουμε πλέον καλύτερο διάλογο γρήγορης απάντησης (quick reply), ο οποίος μας επιτρέπει να απαντάμε σε μηνύματα χωρίς να ανοίγουμε τις αντίστοιχες εφαρμογές. Υπάρχει επίσης και ρύθμιση για να αλλάζουμε τη ορατότητα της κάθε ειδοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να βάλουμε στην αναμονή κάποιες ειδοποιήσεις για να τις δούμε αργότερα.


Σειρά έχουν τώρα οι βελτιώσεις "κάτω από καπό" που λένε και οι Αμερικάνοι, τις οποίες μπορεί να μη βλέπουμε, αλλά είναι αυτές που κάνουν το κινητό μας λειτουργεί καλύτερα και γρηγορότερα. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι οι εξής:

  • Vulcan API: Το Vulcan είναι ένα νέο graphics API, με το οποίο τα παιχνίδια θα μπορούν να έχουν πολύ καλύτερα γραφικά, χωρίς όμως να βαραίνουν περισσότερο το σύστημα. Το Vulcan, αν χρησιμοποιηθεί από τους δημιουργούς παιχνιδιών, θα προσφέρει γραφικά κονσόλας, χωρίς να ρίχνει το συνολικό framerate, που είναι στην ουσία τα παγώματα που βλέπουμε όταν κολλάει μια εφαρμογή.
  • Βελτιωμένο Android Runtime: Συγκεκριμένα ο JIT (Just-in-time) compiler που "μεταφράζει" τις εφαρμογές μας σε γλώσσα που καταλαβαίνει το hardware για να τις τρέξει και είναι αυτός που προκαλεί τη μικρή καθυστέρηση από τη στιγμή που θα πατήσουμε το εικονίδιο μιας εφαρμογής, μέχρι τη στιγμή που αυτή θα ανοίξει, είναι πλέον ταχύτερος. Επιταχύνει επίσης την εγκατάσταση εφαρμογών κατά 75%, ενώ "πακετάρει" καλύτερα τον κώδικά τους για να χρησιμοποιούν 50% λιγότερο χώρο! Αυτό πρακτικά σημαίνει, μικρότερες εφαρμογές και ταχύτερη εγκατάσταση / αναβάθμισή τους.
  • File based encryption: Όσον αφορά την ασφάλεια, η Google πλέον μας φέρνει την κρυπτογράφηση ανά αρχείο και όχι σε ολόκληρη τη μνήμη της συσκευής που έχουμε σήμερα (full disk encryption). Αυτό βελτιώνει τη γενική απόδοση του συστήματος, η οποία είχε δεχτεί μεγάλο χτύπημα στο Nexus 6 που προστέθηκε για πρώτη φορά.
  • Αυτόματα update: Οι αναβαθμίσεις δε λένε τίποτα για πολλούς αλλά αν έχεις Nexus, έχεις και μία αναβάθμιση κάθε μήνα πλέον. Με το νέο σύστημα, το πακέτο αναβάθμισης θα κατεβαίνει στο παρασκήνιο και θα εγκαθίσταται αυτόματα στη συσκευή χωρίς να το παίρνουμε χαμπάρι. Με τη βοήθεια και του νέου JIT compiler, εξαφανίζεται επίσης και το παράθυρο "Το Android αναβαθμίζεται" που μας καθυστερούσε στην πρώτη επανεκκίνηση.

Android instant apps

Από τα καλύτερα νέα χαρακτηριστικά κατά τη γνώμη μου είναι το Android instant apps, μία λειτουργία που θα φέρει επανάσταση στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το κινητό μας μέχρι σήμερα. Από εδώ και στο εξής όταν κάποιος μας στέλνει ένα link που παραπέμπει σε εφαρμογή την οποία δεν έχουμε εγκαταστήσει στη συσκευή μας, το Play Store θα κατεβάζει μόνο τον κώδικα που χρειάζεται για να ανοίξει το περιεχόμενο της εφαρμογής.

Μέσα από αυτό κέλυφος το οποίο θα είναι πλήρως λειτουργικό, θα μπορούμε να εγκαταστήσουμε αν θέλουμε την εφαρμογή, ενώ θα έχουμε επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της εφαρμογής, όπως για παράδειγμα ηλεκτρονικές πληρωμές. Έτσι λοιπόν καταργούνται στην ουσία τα link σε ιστοσελίδες, καθώς το Android θα προτιμάει να βρει την αντίστοιχη εφαρμογή του Play Store και θα μας δίνει μία πιο mobile εμπειρία κατά τη χρήση.


Google Assistant

Μία ακόμη νέα υπηρεσία είναι το Google Assistant, το οποίο είναι ουσιαστικά το νέο Google Now. Πρόκειται για έναν βοηθό ο οποίος μας προσφέρει πληροφορίες όπως ακριβώς και το Google Now, αλλά πλέον κάνει και διάλογο μαζί μας, στο σημείο που είναι δυνατό φυσικά. Αν και θα το έχουμε στην Android συσκευή μας, στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε για το Google Home, μία νέα συσκευή η οποία θα είναι ο βοηθός μας στο σπίτι.

Φυσικά η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη πρώτα στα Αγγλικά και τις υπόλοιπες βασικές γλώσσες του κόσμου, οπότε θα πρέπει και πάλι να περιμένουμε πολύ για να τη χρησιμοποιήσουμε.



Allo - Duo - Daydream

Έχουμε επίσης τρεις νέες εφαρμογές, με το Allo να είναι ένας ακόμη messenger από τη Google, που δε λέει να τα παρατήσει με τίποτα σε αυτό τον τομέα. Το Allo φέρνει κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά όπως end-to-end κρυπτογράφηση στα μηνύματά μας και το incognito mode, στο οποίο ότι λέμε διαγράφεται αυτόματα μετά από λίγο. Μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να αλλάξουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς στα μηνύματά μας για να δείξουμε αν φωνάζουμε ή αν ψιθυρίζουμε (καλό), ενώ διαθέτει και αυτόματες γρήγορες απαντήσεις, με βάση την συζήτηση που κάνουμε!

Μπορούμε επίσης να κάνουμε chat με το Google app, όπως ακριβώς θα κάναμε με ένα πραγματικό πρόσωπο! Μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις για τα πάντα, ακόμη και για τον εαυτό μας, με τις πληροφορίες να λαμβάνονται από άλλες υπηρεσίες της Google που χρησιμοποιούμε, ενώ μπορούμε να παίξουμε και παχνίδια μαζί του.


Το Duo είναι μία απολύτως αδιάφορη εφαρμογή βίντεο κλήσεων, η οποία δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο πέρα από το γεγονός ότι μπορείς να δεις αυτόν που σε καλεί, ακόμα και πριν απαντήσεις στην κλήση. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είναι ενσωματωμένο στο Allo και δεν ξέρω αν τελικά θα πετύχει σαν υπηρεσία, αλλά καλά είμαστε με το Viber και το WhatsApp μέχρι στιγμής.


Τρίτο το Daydream το οποίο θα αντικαταστήσει ουσιαστικά το Cardboard και θα εξυπηρετεί γενικά το VR περιεχόμενο που έχουμε στη συσκευή μας. Το Daydream είναι κάτι περισσότερο από μία απλή εφαρμογή, καθώς από το Android N και μετά, περιλαμβάνεται "Daydream" κώδικας που μετατρέπει και επίσημα το Android σε VR λειτουργικό. Ο κώδικας αυτός είναι ειδικά διαμορφωμένος για να προσφέρει επιδόσεις, σωστό surround ήχο και πολύ χαμηλό lag, για να μας κάνει να νομίζουμε ότι είμαστε μέσα στην εφαρμογή που χρησιμοποιούμε.

Το Daydream διαθέτει επίσης και το ανάλογο headset το οποίο συνοδεύεται και από χειριστήριο τύπου Wii. Ετοιμαστείτε λοιπόν για παιχνίδια που θα παίζονται μέσω VR, ενώ πολλές υπηρεσίες βίντεο όπως το Google Play Movies, το Netflix και το YouTube, θα κάνουν τη λειτουργία του ακόμη πιο χρήσιμη.


Android Wear 2.0

Νέες λειτουργίες έχουμε επίσης και στο Android Wear, το οποίο θα λάβει την πρώτη του μεγάλη αναβάθμιση στην έκδοση 2.0. Με το νέο update μπορούμε πλέον να προσθέσουμε widget επάνω σε οποιοδήποτε watchface, για να έχουμε μόνιμα στην οθόνη τις πληροφορίες που θέλουμε.

Έχουμε επίσης τα δύο πρώτα επίσημα πληκτρολόγια, γιατί ωραίο είναι να απαντάς με τη φωνή σου αλλά δε γίνεται σε όλους τους χώρους. Το ένα πληκτρολόγιο λοιπόν είναι κανονικό, όπως αυτό που έχουμε στο smartphone μας, ενώ με δεύτερο υποστηρίζει χειρόγραφη πληκτρολόγηση. Θα δούμε ποιο θα είναι πιο βολικό από τα δύο.


Τέλος οι εφαρμογές του Android Wear, είναι πλέον εντελώς αυτόνομες και έχουμε τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουμε χωρίς το κινητό μας. Με αυτό το χαρακτηριστικό, τα smartwatch με κάρτα SIM, αποκτούν πλέον άλλη αξία, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν κανονικά smartphone.

To Android Wear 2.0 developer preview υπάρχει ήδη διαθέσιμο στην επίσημη σελίδα της Google και μπορούμε να το κατεβάσουμε και να το εγκαταστήσουμε άμεσα στο ρολόι μας.


Για τους developer

Για τους developer τώρα έχουμε τη νέα έκδοση Android Studio 2.2, η οποία διαθέτει επιτέλους μετά από εννιά χρόνια έναν αξιοπρεπή emulator. Στα χαρακτηριστικά της η Google πρόσθεσε επίσης καλύτερη υποστήριξη για τη C++, υποστήριξη για Java 8, ενώ υπάρχει πλέον και λειτουργία APK analyzer, με την οποία θα μπορούμε να βελτιώσουμε το μέγεθος και την ποιότητα του κώδικα της εφαρμογής μας.


Τέλος έχουμε και την ανανεωμένη πλατφόρμα Firebase, η οποία μας προσφέρει καλύτερη διαχείριση των υπηρεσιών της εφαρμογής μας. Διαθέτει νέα analytixs, νέο crash  log και μεταξύ άλλων καλύτερη διαχείριση των διαφημίσεων της εφαρμογής και δυνατότητα ειδοποίησης των χρηστών για προσφορές ή επιδιόρθωση σφαλμάτων, μέσω μηνυμάτων.

Εν κατακλείδι

Πάνω κάτω αυτά είναι όλα και ξέρω ότι πολλοί δεν τρελάθηκαν με τη νέα αναβάθμιση, γιατί δεν περιλαμβάνει νέες υπηρεσίες και εφαρμογές. Οι βελτιώσεις όμως στο λειτουργικό είναι κάτι που χρειάζεται το Android, ειδικά για τα παιχνίδια, ενώ και η καλύτερη ενσωμάτωση του VR, είναι κάτι που θα δώσει ακόμη περισσότερες λειτουργίες στη συσκευή μας.

Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος: Μπορούμε να κατεβάσουμε ήδη τη beta έκδοση του Android N μέσα από την επίσημη σελίδα της Google, η οποία είναι τόσο σταθερή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συσκευές για καθημερινή χρήση.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες