Η OnePlus αντικαθιστά την μπάρα πλοήγησης του Android με χειρονομίες a la iPhone X


Μετά την κυκλοφορία κάθε νέου iPhone, πολλοί από τους υπόλοιπους κατασκευαστές smartphone, προσπαθούν να αντιγράψουν μερικά από τα χαρακτηριστικά του, κερδίζοντας έτσι λίγη δημοσιότητα. Φέτος το iPhone X μας παρουσίασε ένα διαφορετικό τρόπο πλοήγησης χωρίς πλήκτρα, αλλά με χειρονομίες και η OnePlus αποφάσισε να προσθέσει κάτι παρόμοιο στην επερχόμενη αναβάθμιση του OnePlus 5T.

Κατ' αρχάς να πούμε ότι δεν αντιγράφεται μόνο το iPhone κάθε χρόνο, καθώς φέτος οι περισσότερες Κινέζικες συσκευές μοιάζουν είτε στο Xiaomi Mi Mix, είτε στο Samsung Galaxy Note 8. Επίσης η ιδέα πλοήγησης στο λειτουργικό σύστημα με χειρονομίες δεν ανήκει στην Apple, αλλά στην Canonical και το δικό της Ubuntu Touch. Πριν από πέντε χρόνια μάλιστα δείξαμε στο Dr. Android πώς μπορούμε να απαλλαγούμε όχι μόνο από την μπάρα πλοήγησης, αλλά και από την μπάρα ειδοποιήσεων, σε ένα "ποιοτικότατο" βίντεο που θα μείνει στην ιστορία!

Στην Open Beta 3 έκδοση του OxygenOS, η OnePlus μας παρουσιάζει πλέον τη δική της ιδέα για πλοήγηση στο Android χωρίς πλήκτρα και είναι μάλιστα αρκετά... λογική. Το λέμε αυτό γιατί μια αλλαγή σε τέτοιο επίπεδο πρέπει να έρχεται φυσιολογικά στο χρήστη, αλλιώς δε θα αφομοιωθεί και θα εγκαταλειφθεί.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πώς λειτουργεί;

Ενεργοποιούμε κατ' αρχάς την αντίστοιχη ρύθμιση η οποία απενεργοποιεί με τη σειρά της την μπάρα πλοήγησης του Android. Στη συνέχεια:

  • για να χρησιμοποιήσουμε το Home και να επιστρέψουμε στην κεντρική οθόνη, σέρνουμε το δάχτυλό μας από κάτω προς τα πάνω, από το σημείο που βρισκόταν το Home,
  • για να μπούμε στην Επισκόπηση εφαρμογών, κάνουμε την ίδια κίνηση αλλά κρατάμε για λίγο πατημένη την οθόνη στο τέλος,
  • ενώ για να πάμε πίσω (Back) σέρνουμε από κάτω προς τα πάνω, από τα σημεία πού βρίσκονταν η Επισκόπηση και το Πίσω. Πολύ καλό αυτό για αριστερόχειρες.

Η αλλαγή αυτή μας προσφέρει μεγαλύτερη επιφάνεια χρήσιμης οθόνης, αλλά έχει και τα αρνητικά της. Σε κάποιες συσκευές για παράδειγμα μπορείς να προσθέσεις και άλλες λειτουργίες στα πλήκτρα πλοήγησης, ενώ και στην επίσημη Android ROM, πατώντας δύο συνεχόμενες φορές την Επισκόπηση, μπορείς να φέρεις στο προσκήνιο την τελευταία εφαρμογή που άνοιξες. Όλα αυτά χάνονται λοιπόν.

Η πλοήγηση με χειρονομίες ήρθε σίγουρα για να μείνει, καθώς και η Xiaomi έχει ανακοινώσει ένα αντίστοιχο μοντέλο για τις συσκευές της, το οποίο θα δούμε σε επόμενα update.



Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter