Quick tip | Αποθήκευσε στη Google όλους τους κωδικούς από τα site που επισκέπτεσαι για ασφαλή και ξέγνοιαστη περιήγηση


Μεγάλο μέρος της ζωής μας διαδραματίζεται πλέον στο ίντερνετ. Είναι λογικό λοιπόν ότι τα password που χρησιμοποιούμε για κάθε site και εφαρμογή, πρέπει να φυλάσσονται σαν κόρη οφθαλμού, γιατί αν μας τα κλέψουν, όχι μόνο θα χάσουμε ένα κομμάτι της, αλλά ενδέχεται και να εκτεθούμε ανεπανόρθωτα! Για αυτό το λόγο υπάρχει το Smart Lock για κωδικούς πρόσβασης, το οποίο αποθηκεύει και μας υπενθυμίζει τους κωδικούς μας για κάθε site και εφαρμογή.

Επειδή τα site και οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε γίνονται όλο και περισσότερα κάθε μέρα, πολλοί από εμάς έχουν την τάση να δημιουργούν έναν μόνο κωδικό για όλες τις σελίδες και εφαρμογές στο ίντερνετ. Ο λόγος είναι γιατί πολύ απλά θέλουν να τον θυμούνται. Δυστυχώς όμως δε γνωρίζουμε την ασφάλεια του server στον οποίο κάνουμε login κι έτσι οι κωδικοί μας μπορεί κάποια στιγμή να υποκλαπούν χωρίς τη δική μας υπαιτιότητα. Το πρόβλημα δεν είναι ότι μπορεί να χάσουμε την πρόσβαση σε μία σελίδα, αλλά το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό και σε άλλες, ενδέχεται να δώσει πρόσβαση στον... κλέφτη και στις υπόλοιπες που χρησιμοποιούμε!

Για αυτό λοιπόν σε όλες τις συμβουλές ασφαλείας, θα δούμε ότι προτείνεται να χρησιμοποιούμε διαφορετικούς κωδικούς και επειδή είναι λογικό ότι δεν θα μπορούμε να τους θυμόμαστε, έχουν δημιουργηθεί πολλές υπηρεσίες που μας βοηθούν να τους αποθηκεύσουμε. Μία τέτοια υπηρεσία διαθέτει και η Google, η οποία είναι προεγκατεστημένη στις Android συσκευές και αν χρησιμοποιούμε τον Chrome, μας γλιτώνει και πολύ χρόνο από τα login.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Smart Lock για κωδικούς πρόσβασης

Πηγαίνοντας μέσα από την Android συσκευή μας στη διαδρομή  "Ρυθμίσεις > Google > Smart Lock για κωδικούς πρόσβασης" θα βρούμε το μενού της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Ενεργοποιώντας την ομώνυμη επιλογή, η συσκευή μας πλέον θα μας ρωτάει αν θέλουμε να αποθηκευτούν οι κωδικοί στον Google λογαριασμό μας όταν μπαίνουμε σε διάφορα site.


Όλοι οι κωδικοί μας αποθηκεύονται με ασφάλεια και βρίσκονται κρυπτογραφημένοι στη διεύθυνση passwords.google.com. Εκεί μπορούμε να δούμε όλες τις σελίδες ή τις εφαρμογές στις οποίες έχουμε κάνει ποτέ login και να ενημερωθούμε για το username και το password που είχαμε επιλέξει. Για να μπει κάποιος στη σελίδα αυτή και να τους δει, θα πρέπει να γνωρίζει αναγκαστικά τον κωδικό μας στο Google, οπότε μόνο αυτό θα χρειάζεται να θυμόμαστε από εδώ και στο εξής. Τώρα όμως εγείρεται ένα άλλο ερώτημα:

Αν χρησιμοποιήσω αυτή τη μέθοδο και κάποιος μάθει τον κωδικό μου στη Google, δε θα μάθει αυτομάτως και όλους τους κωδικούς μου σε όλα τα site;

Πολύ σωστό το ερώτημα, αλλά ευτυχώς η Google μας προσφέρει μία δικλείδα ασφαλείας που αποτρέπει την είσοδο στο λογαριασμό μας, ακόμη και αν κάποιος γνωρίζει το password. Αυτός λέγεται "Επαλήθευση σε δύο βήματα" και στην ουσία μας εμφανίζει μία επιβεβαίωση στο smartphone μας, κάθε φορά που προσπαθούμε να συνδεθούμε στο λογαριασμό μας.


Είναι η καλύτερη λύση;

Είναι λοιπόν μία λύση η οποία μας προσφέρει ασφάλεια και ευκολία. Από τη μία μπορούμε να έχουμε διαφορετικούς κωδικούς για κάθε site, χωρίς την ανάγκη να τους θυμόμαστε και από την άλλη βρίσκονται όλοι αποθηκευμένοι σε ένα λογαριασμό που είναι διπλά ασφαλισμένος. Τα δεδομένα μας όμως συνεχίζουν να βρίσκονται στο server κάποιου άλλου, ο οποίος ακόμη και αν ανήκει στη Google, ενδέχεται στο μέλλον να χακαριστεί.

Για όσους λοιπόν θέλουν την απόλυτη ασφάλεια και δεν τους ενοχλεί να θυσιάσουν λίγη από την ευκολία, υπάρχει πάντα η λύση της αποθήκευσης κωδικών σε έναν offline password manager. Μία καλή πρόταση είναι το Keepass, το οποίο διαθέτει εφαρμογή για όλα τα λειτουργικά συστήματα

Δείτε επίσης:



Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter