Υπόθεση Fairphone | Το ''δίκαιο'' τηλέφωνο που φτιάχτηκε για αντοχή στο χρόνο, ήταν τελικά μια μεγάλη αποτυχία


Όταν αγοράζουμε ένα νέο τηλέφωνο, συνήθως ψάχνουμε για κάτι που "θα κρατήσει", κάτι δηλαδή που θα έχει αντοχή στο χρόνο και δε θα χρειαστεί να το αντικαταστήσουμε σύντομα. Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήθηκε και το Fairphone, το "δίκαιο τηλέφωνο", το οποίο θα προσέφερε υποστήριξη μακράς διαρκείας στο λογισμικό, αλλά και ανταλλακτικά για να το επιδιορθώνουμε μόνοι μας. Η ιστορία του όμως δεν κατέληξε όπως θα περιμέναμε, καθώς άντεξε λιγότερο ακόμη και από συσκευές που δεν είχαν το ίδιο σκεπτικό.

Η εξαιρετική ιδέα

Η ιδέα ήταν και συνεχίζει να είναι τρομερή. Αγοράζεις ένα τηλέφωνο το οποίο θα υποστηρίζεται για πολλά χρόνια και αν πάθει κάτι, μπορείς να αντικαταστήσεις πολλά από τα μέρη του με νέα ανταλλακτικά, καθώς διαθέτει αρθρωτή κατασκευή. Είναι δηλαδή κάτι σαν το Project Ara της Google, αλλά σε πολύ πιο προσγειωμένη εκδοχή.

Όλα ξεκίνησαν ιδανικά, καθώς η εταιρία κατάφερε τον Ιούνιο του 2013 να μαζέψει το επιθυμητό ποσό από τις προπαραγγελίες και να παραδώσει άμεσα τις πρώτες 25.000 συσκευές. Ακολούθησε μία δεύτερη παρτίδα 35.000 συσκευών το Μάιο του 2014, η οποία έδειχνε ότι η επιχείρηση πάει καλά, άσχετα με το γεγονός ότι το "δίκαιο τηλέφωνο" δεν ήταν και τόσο δίκαιο στην τιμή. Ο λόγος είναι ότι διέθετε πολύ μέτρια χαρακτηριστικά για την τιμή των 325 ευρώ που κυκλοφόρησε, με τους Κινέζους και ειδικά την OnePlus να έχουν αρχίσει εκείνη την εποχή την παραγωγή των δικών τους "flagship killer".


Τα προβλήματα στο software

Το Fairphone κυκλοφόρησε με Android 4.2.2 Jellybean και τα προβλήματα ξεκίνησαν ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του, το Δεκέμβριο του 2014, όταν η Mediatek η εταιρία παραγωγής του επεξεργαστή του Fairphone, αρνήθηκε πρόσβαση στον κώδικα του πυρήνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναβαθμίσουν το λογισμικό του, κάτι που θα πήγαινε αντίθετα στην ιδέα του "smartphone μακράς διαρκείας".

Το Σεπτέμβριο του 2015 η εταιρία ανακοίνωσε ότι είναι πλέον σε θέση να αναβαθμίσει το smartphone της στην έκδοση Android 4.4 Kitkat, κάτι που θα γίνονταν μέσα στο 2016 όπου όλα τα υπόλοιπα smartphone είχαν Android 5.1 ή 6.0.

Η αναβάθμιση αυτή δεν έγινε ποτέ, άσχετα αν υπήρχε ήδη διαθέσιμη μία αξιοπρεπής έκδοση της CyanogenMod, στην οποία θα μπορούσαν να βασιστούν και σα να μην έφτανε αυτό, πριν από μόλις ένα μήνα, εν έτη 2017 ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν πλέον το όνειρο του Android 4.4 Kitkat για το Fairphone!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η έκπληξη ήρθε από το hardware

Όλα τα παραπάνω (ας πούμε ότι) δεν έχουν καμία σημασία, αν το λειτουργικό σύστημα τρέχει σωστά και το τηλέφωνο δεν έχει προβλήματα, αυτό όμως που πραγματικά διέλυσε το όνειρο ενός smartphone μακράς διαρκείας, είναι η ανακοίνωση τoν Ιούλιο του 2017 ότι η εταιρία θα πάψει πλέον να διαθέτει ανταλλακτικά!

Ο λόγος είναι γιατί πολύ απλά η τεχνολογία προχωράει και ο Κινέζος προμηθευτής τους έχει πάψει να κατασκευάζει τα κομμάτια που χρειάζεται το Fairphone. Έτσι δεν υπάρχει πλέον τρόπος να προμηθευτείς το ανταλλακτικό που χρειάζεσαι και το Fairphone σου είναι για πέταμα 3,5 χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αξίζει να αναφέρουμε ότι το Xiaomi Mi3 που κυκλοφόρησε την ίδια περίπου εποχή, θα αναβαθμιστεί σε λίγες εβδομάδες σε MIUI 9!


Η πικρή αλήθεια

Το πρόβλημα στο τέλος δεν είναι της εταιρίας, καθώς πλέον ετοιμάζει το Fairphone 2, το οποίο διαθέτει παρόμοια χαρακτηριστικά με το Nexus 5 και τιμή μεγαλύτερη από αυτή του OnePlus 5 (δίκαιο έτσι;). Το πρόβλημα το έχουν όσοι απέκτησαν το πρώτο Fairphone, το οποίο πλήρωσαν πολύ ακριβότερα λόγω του σκεπτικού του και πλέον η εταιρία τους αφήνει στο έλεος του Θεού.

Λάθη γίνονται και από μεγάλες εταιρίες όπως η Apple και η Samsung, αλλά η περίπτωση αυτή δείχνει μία πρόχειρη δουλειά χωρίς σοβαρό business plan. Προσωπικά συνεχίζω να πιστεύω στην ιδέα του Fairphone και των αρθρωτών smartphone, αλλά γνωρίζοντας τι έγινε με το πρώτο μοντέλο, δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να επενδύσω ένα τέτοιο ποσό στο δεύτερο, ειδικά όταν βλέπω ότι ακολουθεί την ίδια λογική.

Θα μου πεις ότι το Fairphone 2 έχει τον Snapdragon 800 επεξεργαστή, άρα δε θα υπάρχει πρόβλημα με τις αναβαθμίσεις, η Google όμως έχει ήδη σταματήσει την υποστήριξη σε αυτό τον επεξεργαστή και για αυτό το Nexus 5 έμεινε επίσημα στο Android 6.0 Marshmallow. Πώς λοιπόν να πιστέψω ότι η Fairphone δε θα κάνει το ίδιο και για το νέο της μοντέλο;

Κλείνοντας πρέπει να πω ότι το moto της Fairphone περιγράφει κάτι που δεν υπάρχει ακόμη, καθώς λέει:

Fairphone: Το πρώτο ηθικό, αρθρωτό τηλέφωνο στον κόσμο!

Διαβάστε επίσης...

Sharp Aquos Crystal: Το smartphone που ψάχνουμε μόλις δημιουργήθηκε από τη Sharp

Raspberry Pi | Μετατρέπουμε το Pi σε έναν πραγματικό ραδιοφωνικό σταθμό!

Bridgefy - Offline Messaging | Κάνε chat με τους φίλους σου χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ σε κοντινές αποστάσεις

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Android | Δε λαμβάνεις αναβαθμίσεις στη συσκευή σου; Μπορεί να φταίει η Wind!

Android Basics | Τι είναι το πρόγραμμα Android One, ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα αρνητικά του;

Galaxy Fold | Το αναδιπλούμενο smartphone της Samsung είναι πανέμορφο αλλά καθόλου πρακτικό

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Φεύγω από την Google | Οι ρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε στο Android για να αποφύγουμε τη Google

Android | Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να διαγράψω τα δεδομένα μου πριν πουλήσω το παλιό μου τηλέφωνο;