Online αγορές από Κίνα | Αυτός είναι ο τιμοκατάλογος των ΕΛΤΑ για τον εκτελωνισμό πακέτων εξωτερικού


Σε μία παγκόσμια αγορά όπου μπορούμε να αγοράσουμε ότι θέλουμε και από όπου θέλουμε μέσω ίντερνετ, είναι λογικό να μας απασχολεί το τελικό ποσό που θα πληρώσουμε. Πόσοι είναι οι φόροι, οι δασμοί, τα έξοδα εκτελωνισμού και αποστολής; Όλα αυτά πρέπει να τα γνωρίζεις από πριν γιατί ενδέχεται να καταλήξεις να πληρώσεις περισσότερα. Έχουμε λύσει πολλές απορίες στη σειρά άρθρων 'Online αγορές από Κίνα' και σήμερα έχουμε τον επίσημο τιμοκατάλογο των ΕΛΤΑ.

Κάναμε κάτι ανάλογο με την DHL, μέσω προσωπικής εμπειρίας και αυτή τη φορά τα εύσημα πηγαίνουν στα τσακάλια από το TechValue, τα οποία βρήκαν τον τιμοκατάλογο των ΕΛΤΑ για αντίστοιχες περιπτώσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με το TechValue τα πράγματα αλλάζουν πλέον, καθώς αποφασίστηκε πως όλα ανεξαιρέτως τα δέματα που προέρχονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να περνάνε από το τμήμα τελωνείου. Σωστό αν θέλετε τη γνώμη μου, αλλά οι καθυστερήσεις παράδοσης θα είναι πολύ μεγάλες, καθώς δεν υπάρχει το αντίστοιχο προσωπικό για τον όγκο των πακέτων. Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως όμως, είναι ο νέος κατάλογος χρεώσεων, με τον οποίο μπορούμε πλέον να υπολογίσουμε τι ακριβώς θα πληρώσουμε για το κάθε μας δέμα.


Σύμφωνα με αυτόν, αυτό που άλλαξε στην πραγματικότητα ήταν το "Τέλος Διαχείρισης", το οποίο ήταν πάγιο στα 12 ευρώ, ενώ τώρα εξαρτάται από την αξία του εμπορεύματος. Για να το κάνουμε πιο λιανά, αν αγοράσουμε ένα αντικείμενο με αξία στα 200 ευρώ, θα αντιμετωπίσουμε μία από τις τρεις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Ελεύθερα: Αν το αντικείμενό μας χαρακτηριστεί ως 'Ελεύθερο', θα πληρώσουμε τρία ευρώ πάγιο για τον έλεγχο του δέματος.
  • Εκτελωνισμός από ΕΛΤΑ: Στην περίπτωση που το αντικείμενο χρίζει εκτελωνισμού, τότε θα πληρώσουμε 20 ευρώ για αυτόν συν το ΦΠΑ 24% επί της αξίας του, δηλαδή επιπλέον 68 ευρώ.
  • Εκτελωνισμός από δικό μας άνθρωπο: Αν επιλέξουμε να το δώσουμε σε δικό μας εκτελωνιστή, τότε θα πληρώσουμε 15 ευρώ στο ΕΛΤΑ για την παράδοση του πακέτου, 24% ΦΠΑ επί της αξίας, συν την αμοιβή του εκτελωνιστή μας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όπως δηλαδή και στην περίπτωση της DHL, αν σου τύχει να περάσει τελωνείο, η καλύτερη λύση είναι να το αφήσεις να το κάνουν στα ΕΛΤΑ, θα πρέπει όμως να επικοινωνήσεις μαζί τους, για να τους δώσεις την απόδειξη πληρωμής, έτσι ώστε να υπολογιστεί σωστά και το ΦΠΑ. Πολύ σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι όταν λέμε "αξία εμπορεύματος" εννοούμε τη συνολική αξία, μαζί με τα μεταφορικά και την ασφάλεια μεταφοράς που ενδεχομένως να έχουμε κάνει.

Οργανώνονται λοιπόν τα ΕΛΤΑ για το καλό του ελληνικού δημοσίου και πολύ καλά κάνουν, αλλά θα πρέπει να παρέχουν και τις ανάλογες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα την άμεση αποστολή των δεμάτων και όχι αυτό που ζήσαμε τις προάλλες.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter