ARCore | Το νέο SDK της Google φέρνει την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) σε όλες τις Android συσκευές


Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς για το Project Tango και την προσπάθεια της Google να φέρει στα smartphone μας την επαυξημένη πραγματικότητα ή αλλιώς Augmented Reality (AR). Μέχρι στιγμής όμως κυκλοφορούν μόλις δύο συσκευές που το υποστηρίζουν, για αυτό και η ανακοίνωση του ARCore που θα φέρει το AR σε όλες σχεδόν τις συσκευές Android, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Το Tango είναι ένας συνδυασμός λογισμικού και αισθητήρων που περιλαμβάνονται σε μια συσκευή, αλλά μερικοί από αυτούς τους αισθητήρες είναι τόσο εξειδικευμένοι που δε θα μπορούσαν να βρίσκονται σε όλες τις Android συσκευές. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να απολαύσεις AR εφαρμογές και παιχνίδια στα υπάρχοντα Android smartphone και για αυτό βλέπουμε σήμερα την παρουσίαση του ARCore, το οποίο θα μπορούσαμε να ονομάσουμε Tango Lite.

Πρόκειται λοιπόν για ένα SDK, δηλαδή για ένα εργαλείο παραγωγής εφαρμογών, το οποίο εξειδικεύεται στο AR. Με τη βοήθειά του οι προγραμματιστές που ασχολούνται με το Android θα μπορούν να έχουν πλέον ένα επίσημο εργαλείο για τις εφαρμογές και τα παιχνίδια τους, το οποίο θα έχει απόλυτη συμβατότητα με το Android.

Με τη βοήθεια του ARCore μπορείς να γράψεις τις εφαρμογές σου σε Java, OpenGL, Unity και Unreal engine, τα τέσσερα καλύτερα εργαλεία για το Android και λειτουργεί σε όλες τις συσκευές με Android 7.0 και άνω. Είναι χτισμένο γύρω από τρεις βασικούς άξονες που εξαρτώνται από τους αισθητήρες των συσκευών μας και οι οποίοι είναι:

  • το Motion tracking, το οποίο καθορίζει τη θέση της συσκευής μας στο χώρο,
  • το Environmental understanding, το οποίο αναγνωρίζει τα αντικείμενα και τις επιφάνειες στο χώρο και
  • το Light estimation, το οποίο αναλύει το φωτισμό του χώρου για να δώσει ένα αντίστοιχο look στο 3D αντικείμενο που θα προσθέσουμε, έτσι ώστε να είναι πιο αληθοφανές.


Πέρα από το ARCore η Google διαθέτει ήδη κάποια εργαλεία για αυτό το σκοπό, όπως το Blocks με το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε 3D μοντέλα για να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα στην εφαρμογή ή το παιχνίδι που θα δημιουργήσουμε και το Tilt brush με το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε το 3D περιβάλλον στο οποίο θα κινούμαστε.

Όλα αυτά φυσικά θα μας φέρουν μια νέα γενιά εφαρμογών και παιχνιδιών και θα υποστηρίξουν επίσης το VPS, δηλαδή το GPS εσωτερικών χώρων της Google. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ξεκινάει μια νέα εποχή για το Android στην οποία θα δούμε μία έκρηξη AR και VR περιεχομένου, αν φυσικά οι ανεξάρτητοι προγραμματιστές ασχοληθούν μαζί του. Η Google πάντως ασχολήθηκε και έχει έτοιμα για εμάς κάποια παραδείγματα, τα οποία μπορούμε να τσεκάρουμε, αλλά όχι να δοκιμάσουμε (κρίμα) στη σελίδα του Google Experiments.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter