UMI Plus mini review | Η άποψη ενός καθημερινού χρήστη για μία από τις καλύτερες συσκευές της UMI


Πέρα από την ποιοτική ενημέρωση, σκοπός του Dr. Android είναι να γίνει ο φίλος σου που θα σε συμβουλέψει για να πάρεις μια καλή συσκευή, αλλά και θα σε βοηθήσει να λύσεις τα όποια προβλήματα προκύψουν μαζί της. Η σχέση αυτή είναι φυσικά αμφίδρομη και λατρεύουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης θέλει να μοιραστεί τη γνώμη του για τη συσκευή που έχει αποκτήσει. Σήμερα έχουμε την άποψη του 'likudeez' (θα τον λέμε Δημήτρη γιατί δε γνωρίζω το όνομά του) για το UMI Plus σε ένα mini review με το δικό του στυλ.

Σε αντίθεση με τα κλασικά μας review που περιλαμβάνουν κάποια πράγματα που πρέπει να λέγονται για να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη, η προσέγγιση του Δημήτρη είναι πιο ευθεία. Μας παραθέτει λοιπόν τα θετικά και τα αρνητικά της συσκευής, όπως τα αντιλαμβάνεται στην καθημερινή χρήση, μετά από έναν μήνα με τη συσκευή στα χέρια του. Είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο ενός smartphone, το οποίο αν μας βολεύει και μας εξυπηρετεί, τα benchmark του πάνε περίπατο.


Τα αρνητικά

Ξεκινώντας με τα αρνητικά, ένα από τα πρώτα που πρέπει να σταθούμε είναι η πολύ μέτρια κάμερα. Πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό στην επιλογή μιας συσκευής όπου στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα εντοπίζεται στην εστίαση, η οποία είναι δύσκολη με πολλές φωτογραφίες να βγαίνουν θολές ή ελαφρώς κουνημένες. Ο αισθητήρας της συγκεκριμένης κάμερας είναι ο S5K3L8 της Samsung, ο ίδιος δηλαδή που φορέθηκε στο Xiaomi Redmi 3 Pro και το Xiaomi Redmi Note 4, τα οποία δοκιμάσαμε και δεν είχαμε τέτοιους είδους προβλήματα. Αυτό είναι δείγμα της πραγματικής ποιότητας μίας συσκευής, η οποία στα χαρτιά ανταγωνίζεται τις γνωστότερες εταιρίες, αλλά φαίνεται ότι δεν έχει δοθεί η ίδια προσοχή στην κατασκευή και το λογισμικό της.

Δεύτερο θέμα κατά το Δημήτρη είναι το πολύ ασθενές σήμα του GPS, το οποίο καθιστά αδύνατη την πλοήγηση. Προσωπικά έχω να δω συσκευή με τόσο σοβαρό πρόβλημα στο GPS πάνω από τρία χρόνια, κάτι που δείχνει ότι δεν είναι δεδομένη η ποιότητα ακόμη και σήμερα. Από την άλλη οι συνθήκες για να δοκιμάσεις το GPS είναι ρευστές, καθώς ακόμη και μία ημέρα με βαριά συννεφιά ή η δοκιμή ανάμεσα σε ψηλές πολυκατοικίες μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ τη συνδεσιμότητα.

Κλείνουμε γρήγορα με τα αρνητικά της συσκευής με δύο όχι και τόσο σημαντικά προβλήματα. Το ένα είναι η κακή ποιότητα των πλήκτρων έντασης ήχου, κάτι από το οποίο πάσχουν οι περισσότερες συσκευές που πωλούνται κάτω από τα 200 ευρώ. Εδώ τα πλήκτρα "παίζουν" μέσα στη σχισμή του πλαισίου και είναι λίγο μαλακά κατά το πάτημα, αλλά δε μας κάνει καμία εντύπωση αυτό. Το άλλο είναι μία ελαφριά καθυστέρηση απόκρισης στις άκρες της οθόνης, η οποία σύμφωνα με το Δημήτρη οφείλεται στη στρογγυλοποίηση του γυαλιού, το λεγόμενο 2.5D! Από όλα τα review που έχω κάνει ποτέ δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο, οπότε χίλια μπράβο στο Δημήτρη που το εντόπισε.




Τα θετικά

Στα θετικά ξεκινάμε με το σημαντικότερο, την αυτονομία η οποία είναι εξαιρετική! Με βαριά χρήση ο Δημήτρης τελειώνει τη μέρα του στο 45%, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μας δώσει και δεύτερη μέρα, ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι εντυπωσιακό για επεξεργαστή της Mediatek. Επίσης εδώ φαίνεται ότι έχει γίνει καλή δουλειά στο λογισμικό όσον αφορά τη διαχείριση του επεξεργαστή από τον kernel και αφού πιάσαμε το θέμα, η συσκευή τρέχει stock Android χωρίς καθόλου bloatware και μάλιστα θα αναβαθμιστεί σε Android 7.0 στις 24 Δεκεμβρίου σύμφωνα με την UMI!

Η κατασκευή του είναι απλά άριστη. Είναι στιβαρό με ωραίο φινίρισμα, κάτι που εξακριβώσαμε και στο αρκετά φθηνότερο UMI Touch, άρα μιλάμε για ένα γενικό φαινόμενο της εταιρίας. Η οθόνη του είναι IPS, κατασκευής Sharp και ο Δημήτρης μας επιβεβαιώνει την ανώτερη ποιότητα που διαθέτει από τα κλασικά panel της ίδιας τεχνολογίας. Έχει πολύ ωραία χρώματα, χωρίς να είναι κορεσμένα και μάλιστα τα συγκρίνει με τα αντίστοιχα της Samsung (βλ. AMOLED), τα οποία κατά τη γνώμη του δεν έχουν ίδια ποιότητα χρωμάτων! Κλείνουμε και με τον ήχο ο οποίος είναι δυνατός, με καλή ποιότητα αλλά μονοφωνικός. Και εδώ καμία έκπληξη.


Το πόρισμα

Ζυγίζοντας λοιπόν τα θετικά και τα αρνητικά του UMI Plus, ο Δημήτρης που το δουλεύει εδώ και ένα μήνα, μας λέει ότι η τιμή του είναι εξαιρετική για αυτό που παίρνεις. Όταν είναι καλά τα τρία βασικά πράγματα σε ένα smartphone, δηλαδή η αυτονομία, το software και η οθόνη, τότε η επιλογή μας είναι αυτομάτως καλή. Στο Plus έχουμε επίσης εξαιρετική κατασκευή και άνω του μετρίου υπόλοιπα χαρακτηριστικά, οπότε μιλάμε για ένα πραγματικά καλό smartphone.

Για όσους ενδιαφέρονται η χαμηλότερη τιμή αυτή τη στιγμή είναι στα 163€ από το Gearbest.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter