Επιδρομή στην Κίνα s04e13: Το UMI Touch είναι από τις καλύτερες value for money συσκευές κοντά στα 130 ευρώ


Οι φθηνοί επεξεργαστές της Mediatek αλλά και η ποιότητα του Android στις τελευταίες δύο εκδόσεις, έχουν δώσει τη δυνατότητα σε πολλές πλέον κινέζικες εταιρίες να μας φέρουν εξαιρετικά φθηνές, αλλά πολύ ποιοτικές Android συσκευές. Μία από αυτές είναι η UMI, η οποία έχει κυκλοφορήσει όλες κι όλες πέντε συσκευές, που όμως προσφέρουν το μέγιστο δυνατό για την τιμή τους. Έπεσε λοιπόν στα χέρια μας το UMI Touch, μία "μεσαία" πρόταση, με "μικρή" τιμή και δε χάσαμε την ευκαιρία να την ξεψαχνίσουμε σε ένα αναλυτικό review.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Mediatek MT6753 @ 1.3GHz
  • GPU: Mali T720
  • Μνήμη: 3GB RAM - 16GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS Sharp 5.5" @ 1920 x 1080p (401ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13.0MP (Sony IMX328, dual-LED flash) - Μπροστά 5.0MP (LED flash)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi, Bluetooth 4.1, GPS, FM radio, microUSB 2.0 (OTG)
  • Μπαταρία: 4.000mAh
  • Διαστάσεις: 154.5 x 76 x 8.8mm - 202gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow


Με λίγα λόγια...

Το UMI Touch κοστίζει αυτή τη στιγμή περίπου 120€ με 140€ και για αυτά τα χρήματα παίρνεις μία μεταλλική κατασκευή που παραπέμπει σε ακριβή ναυαρχίδα. Το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν αυτό και με άλλες κινέζικες συσκευές, οι οποίες όμως είχαν σημαντικές ελλείψεις σε άλλα στοιχεία, για να δικαιολογήσουν τη χαμηλή τους τιμή. Η κατασκευή του Touch λοιπόν είναι τόσο στιβαρή που φαίνεται στο βάρος του, αφού ζυγίζει 200 ολόκληρα γραμμάρια και αυτό είναι το μοναδικό του μειονέκτημα. Από τη μία θα μου πεις δεν είναι και πολλά τα συν 40 γραμμάρια που έχει σε σχέση άλλα τηλέφωνα του μεγέθους του, αλλά αν το πιάσεις στα χέρια σου θα το καταλάβεις.




Μπροστά έχει μία IPS FullHD οθόνη, η οποία είναι υπέρ του δέοντος καλή για την τιμή του. Αυτό οφείλεται στην ανάλυσή της η οποία είναι υπέρ-αρκετή για τις 5,5 ίντσες, αλλά κυρίως στο panel της, το οποίο είναι κατασκευασμένο από τη Sharp και όχι την LG που έχουν τα περισσότερα τηλέφωνα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμη πιο φωτεινή και καθαρή προβολή, ιδιαίτερα κάτω από τον ήλιο, ενώ και τα χρώματα είναι ελαφρώς πιο ζωντανά σε σχέση με τα panel που έχουμε συνηθίσει. Φυσικά δε συγκρίνεται σε κοντράστ και "ζωντάνια" με τα Oled και τα Amoled, αλλά είναι ότι καλύτερο μπορείς να έχεις σε μία φθηνή συσκευή.


Πίσω θα βρούμε το ηχείο από το οποίο ομολογώ πως περίμενα περισσότερα πράγματα. Αυτό γιατί η συσκευή μοιάζει εξαιρετικά στο Xiaomi Redmi Note 3, το οποίο έχει αρκετά καλό ήχο, κυρίως λόγω του ότι οι γρίλιες είναι πολλές και έτσι ο ήχος βγαίνει αβίαστα από μέσα του. Οι γρίλιες του UMI Touch όμως είναι "μούσι", καθώς μόνο στην αριστερή πλευρά έχει πραγματικές τρύπες κι έτσι ο ήχος μας είναι αρκετά μπουκωμένος. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο, αφού το Touch μπορεί απλά να φοράει ένα κατώτερο ηχείο, αλλά δεν το ψάξαμε τόσο πολύ, καθώς σημασία στο τέλος έχει τι ακούς και όχι τι μάρκα είναι το ηχείο. Πάντως μην ανησυχείτε, έχει τον ίδιο χάλια ήχο με το 90% των smartphone που κυκλοφορούν στο εμπόριο.


Επιστρέφουμε στο μπροστινό μέρος για να δούμε τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος βρίσκεται στο κεντρικό κουμπί. Ο αισθητήρας είναι αρκετά γρήγορος αλλά προσωπικά με βολεύει περισσότερο όταν βρίσκεται στην πλάτη της συσκευής, ενώ σπαστικό είναι το γεγονός ότι μία στις τέσσερις φορές περίπου δε βρίσκει το δάχτυλό σου. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω βρει αλλού την ποιότητα του Xiaomi Redmi Note 3 όσον αφορά τον αισθητήρα, ακόμη και σε πολύ ακριβότερες συσκευές.

Το κουμπί τώρα είναι αρκετά σκληρό. Κάνει δηλαδή "κλικ" όταν το πατάς, αλλά δεν μπορώ να αποφασίσω αν είναι πολύ καλό ή πολύ κακό αυτό. Όσο το χρησιμοποίησα μου άρεσε το "κλικ" αλλά είχα συνεχώς το φόβο ότι θα κολλήσει μέσα και δε θα ξαναβγεί. Ειλικρινά είμαι στο 50 - 50 όσον αφορά την ποιότητά του και για αυτό δε θα επεκταθώ περισσότερο.


Πάμε τώρα στην κάμερα στην οποία χωλαίνουν οι περισσότεροι Κινέζοι αλλά όχι το UMI Touch! Ο φακός των 13MP είναι κατασκευής Sony, με τον αισθητήρα να είναι ο IMX328. Δυστυχώς δεν τον έχουμε δει σε κάποια άλλη συσκευή για να κάνουμε τις συγκρίσεις μας, αλλά οι εντυπώσεις είναι κάτι περισσότερο από θετικές, συγκριτικά πάντα με τη συνολική τιμή της συσκευής. Οι φωτογραφίες λοιπόν είναι ένα κλικ φωτεινότερες και πιο χρωματιστές από αυτό που έχουμε συνηθίσει, κάτι που σίγουρα δεν είναι καλό για τον επαγγελματία φωτογράφο, που θέλει την αποτύπωση της πραγματικότητας, αλλά για εμάς που θέλουμε απλά όμορφες φωτογραφίες είναι μια χαρά. Η ανάλυση είναι μια χαρά, εκτός και αν βγάζεις μακρινά τοπία, ενώ και η εστίαση είναι σχετικά γρήγορη. Είναι γενικά μια καλή κάμερα που θα αφήσει τους περισσότερους ευχαριστημένους.

Η μπροστινή κάμερα είναι στα 5.0MP και οι φωτογραφίες της είναι αρκετά καλές, κυρίως στο φως της μέρας. Για τις ώρες που έχουμε μειωμένο φωτισμό, υπάρχει επίσης και μπροστινό φλας το οποίο είναι αρκετά δυνατό, όχι τόσο όμως ώστε να μας φωτογραφίσει σωστά τη νύχτα. Άλλη άποψη δυστυχώς δεν μπορώ να έχω μιας και δεν είμαι φαν της σέλφι, αλλά μου φάνηκε καλή.

Δείγματα (πλήρες μέγεθος):




Φτάσαμε και στο λειτουργικό σύστημα το οποίο είναι από τα καλύτερα που έχω δει όσον αφορά την παραμετροποίηση. Οι προσθήκες είναι ελάχιστες και έτσι όλα ρέουν σα νεράκι, ενώ δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές σε οπτικό επίπεδο με το material design του stock Android να κυριαρχεί. Λάτρεψα τα εικονίδια τα οποία είναι πολύ καλοφτιαγμένα σε σύγκριση με τις περισσότερες συσκευές που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Θα μου πεις δεν έχει μεγάλη σημασία, αλλά δίνει μία πολύ καλή πρώτη εντύπωση out-of-the-box.


Το Android βρίσκεται στην τελευταία του έκδοση μαζί με όλα τα καλούδια του, ενώ η συσκευή διαθέτει επίσης και ένα σωρό ευκολίες για χειρισμό με διάφορους τρόπους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τις χειρονομίες επάνω στην οθόνη όπως το double tap to wake και το άνοιγμα εφαρμογών γράφοντας γράμματα της αλφαβήτου, με τη συσκευή να υποστηρίζει επίσης χειρισμό χωρίς αγγίγματα μέσω του αισθητήρα εγγύτητας, κάτι που είναι πολύ βολικό όταν έχουμε λερωμένα χέρια. Όλα αυτά φυσικά δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε μαζί, γιατί θα τη σκοτώσουμε την μπαταρία, αλλά είναι ωραίο να έχεις πολλές επιλογές για να επιλέξεις αυτό που σου αρέσει.


Στις επιδόσεις του έχουμε ένα καλό σκορ στους 35.000 πόντους στο Antutu, κάτι που εγγυάται την καλή λειτουργία της συσκευής. Αυτό το σκορ σημαίνει ότι μπορούμε να παίξουμε και αρκετά παιχνίδια με 3D γραφικά αλλά όχι τα πολύ βαρβάτα, αφού τα chip γραφικών που συνοδεύουν τους επεξεργαστές της Mediatek δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Η μπαταρία του από την άλλη αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη, καθώς μας έδωσε με μία φόρτιση, εννιάμισι περίπου ώρες ανοιχτής οθόνης! Τα περισσότερα κινητά σταματούν στις οκτώ περίπου άρα μιλάμε στην πράξη για τρεις με τέσσερις επιπλέον ώρες πραγματικής χρήσης και συνολικά σχεδόν 40 ώρες με μία φόρτιση.



Το πόρισμα

Το πόρισμα σήμερα λέει ότι το UMI Touch είναι μία εξαιρετική συσκευή για την τιμή της, η οποία μπαίνει άνετα στην κατηγορία "value for money". Έχει καλά χαρακτηριστικά, στιβαρή κατασκευή και Android 6.0, ενώ διαθέτει και κάτι που λείπει από πολλούς Κινέζους σε αυτή την τιμή, δηλαδή καλή κάμερα. Το μόνο του μειονέκτημα είναι το βάρος και είναι σημαντικό γιατί αγοράζεις ένα αντικείμενο που θα το κρατάς κάθε μέρα στο χέρι σου. Αν δε σε ενοχλεί πάντως τότε δύσκολα θα βρεις κάτι πολύ καλύτερο μεταξύ 120€ και 130€.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα και θα το βρείτε μεταξύ άλλων στο Everbuying 129€ και το Gearbest 106€ (για περιορισμένα κομμάτια και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα).

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες