Maru OS: Η custom ROM που μετατρέπει το κινητό μας σε πραγματικό φορητό υπολογιστή


Έχουμε πει και άλλες φορές στο παρελθόν ότι είναι άτοπο να συγκρίνεις το iOS με το Android, γιατί το μεν είναι καθαρά ένα λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα, ενώ το δε μπορεί να μετατραπεί και σε κανονικό υπολογιστή. Απόδειξη είναι η φετινή τάση στην οποία έχουν δημιουργηθεί πολλές custom ROM, που στοχεύουν στη μεταφορά του Αndroid στους επιτραπέζιους υπολογιστές. Το Maru OS λοιπόν φαίνεται πως έχει την καλύτερη λύση μέχρι σήμερα και αποτελείται από δύο λειτουργικά συστήματα. 

Σε αντίθεση με το Remix OS το οποίο είναι απλά μία custom ROM με ειδικά διαμορφωμένο γραφικό περιβάλλον για να ταιριάζει στον υπολογιστή μας, το Maru OS διαθέτει μία κανονική Linux διανομή, η οποία τρέχει παράλληλα με το Android. Λογικό θα έλεγε κανείς μιας και το Android δεν είναι ακόμη σε θέση να αντικαταστήσει το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή μας κυρίως λόγω έλλειψης εφαρμογών που χρησιμοποιούμε σε αυτόν.

Συνδέοντας λοιπόν το κινητό μας με μία HDMI οθόνη, βλέπουμε αμέσως να boot-άρει σε αυτήν η διανομή του Debian 8 (ίσως η καλύτερη και η πιο σταθερή που υπάρχει αυτή τη στιγμή) με xfce γραφικό περιβάλλον, ενώ στο κινητό μας συνεχίζουμε πάντα να βλέπουμε το Android, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανονικότατα. Με μία απλή σύνδεση λοιπόν σε εξωτερική οθόνη έχουμε και κινητό και υπολογιστή μέσα από μία και μόνο συσκευή. Αν αυτό δεν είναι το μέλλον στις φορητές μας συσκευές, τότε μάλλον δεν υπάρχει μέλλον.


Το Maru OS έχει φυσικά τα προβληματάκια του αφού υποστηρίζει μέχρι στιγμής μόνο το Nexus 5, ενώ η έκδοσή του είναι βασισμένη στο Android 5.0 Lollipop. Έχει όμως όλα τα φόντα για να εξελιχθεί σωστά αφού είναι ένα project ανοικτού κώδικα. Όσοι έχετε στην κατοχή σας το Nexus 5 και τώρα που δεν θα αναβαθμιστεί σε Android 7.0, είναι μία ευκαιρία να το δοκιμάσετε. 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του Maru OS.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter