Android Basics: Μάθε όλα τα μυστικά του Google Keyboard για καλύτερη πληκτρολόγηση στο Android


Οι εποχές με τα κινητά με πλήκτρα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και χάσαμε δυστυχώς το μοναδικό προνόμιο να πληκτρολογούμε μέσα από την τσέπη, χωρίς να το καταλαβαίνει κανείς. Τα νέα όμως πληκτρολόγια των smartphone έχουν τόσο γαμάτες δυνατότητες, που σε καμιά περίπτωση δεν αναπολούμε την παλιά εποχή. Το Πληκτρολόγιο Google είναι το προεγκατεστημένο στην επίσημη έκδοση του Android και σήμερα θα δούμε όλα τα μυστικά του, για να κάνουμε την πληκτρολόγηση παιχνίδι.

Οι πιο πολλοί από εμάς απλά βαριούνται να ρίξουν μια ματιά στις ρυθμίσεις και έτσι χάνουν τις τρομερές δυνατότητες που θα δούμε παρακάτω, πολλές από τις οποίες υπάρχουν και σε άλλα πληκτρολόγια όπως το Swype και το Swiftkey, τα οποία καλό είναι να δοκιμάσετε επίσης.

Γλώσσες και λεξικά

Κρατώντας το κόμμα πατημένο στο πληκτρολόγιό μας εμφανίζεται το γρανάζι, το οποίο μας μεταφέρει στις ρυθμίσεις. Εκεί η πρώτη επιλογή είναι οι γλώσσες, στην οποία πρέπει να διαλέξουμε ποιες από αυτές θα εναλλάσσονται όταν πατάμε το εικονίδιο με την υδρόγειο.

Οι περισσότεροι από εμάς χρειάζονται τα ελληνικά και τα αγγλικά, αλλά πολλοί κάνουν το λάθος και αφήνουν ενεργοποιημένη τη "Χρήση γλώσσας συστήματος" (ελληνική),  με τη δεύτερη γλώσσα να είναι από προεπιλογή το "Αλφαβητικό QWERTY". Με αυτό τον τρόπο στο αγγλικό πληκτρολόγιο (λατινικό για να είμαστε ακριβείς) δεν εμφανίζεται το λεξικό, το οποίο είναι εξαιρετικά βοηθητικό για να μας διορθώνει τα όποια λάθη κάνουμε. Έτσι η σωστή επιλογή είναι να ενεργοποιήσουμε με το χέρι τα "Ελληνικά" και τα "Αγγλικά (ΗΠΑ)" για να έχουμε προτάσεις λέξεων και στις δύο γλώσσες.

Στα λεξικά τα οποία θα βρούμε στο ίδιο μενού, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι να μπούμε στα "Πρόσθετα λεξικά" και να κατεβάσουμε τα πακέτα για όσες γλώσσες χρησιμοποιούμε, ενώ καλό θα είναι επίσης να ενεργοποιήσουμε το "Συγχρονισμό νέων λέξεων", ο οποίος αποθηκεύει στο Google λογαριασμό μας, όλες τις λέξεις που έχουμε προσθέσει με το χέρι (περισσότερες πληροφορίες σε παλιότερο άρθρο).


Λειτουργία ενός χεριού

Στις "Προτιμήσεις" όπου εδώ υπάρχει πολύ ψωμί όσον αφορά την παραμετροποίηση και τις βοήθειες, θα βρούμε τη "Λειτουργία ενός χεριού" με την οποία το πληκτρολόγιό μας μικραίνει σε πλάτος και στοιχίζεται στα αριστερά ή στα δεξιά της οθόνης. Αυτό βοηθάει πολύ για να πληκτρολογούμε άνετα με το ένα χέρι σε συσκευές με μεγάλη οθόνη.

Αφού το ενεργοποιήσουμε, την επόμενη φορά που θα ανοίξουμε το πληκτρολόγιο, θα δούμε τα αντίστοιχα πλήκτρα για να το μεταφέρουμε όπου θέλουμε, αλλά και για να το μεγαλώσουμε ξανά. Για να ενεργοποιήσουμε πάλι τη λειτουργία ενός χεριού, αρκεί πλέον να κρατήσουμε πατημένο το κόμμα και να σύρουμε το δάχτυλό μας ένα κλικ δεξιά, στο νέο εικονίδιο που εμφανίζεται εκεί.


Πληκτρολόγηση με κίνηση

Μπορεί να μη μας το έφερε πρώτο, αλλά το Google Keyboard προσφέρει και πληκτρολόγηση με κίνηση. Για όσους δεν το γνωρίζουν ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα να πατήσουμε το πρώτο γράμμα μιας λέξης και να σύρουμε το δάχτυλό μας σε κάθε επόμενο γράμμα για να την τελειώσουμε. Αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετικά βολική όταν πληκτρολογούμε με το ένα χέρι, ενώ μας προσφέρει και μερικές ακόμη ευκολίες, οι οποίες είναι πολύ βοηθητικές:

  • Η μία είναι η δυνατότητα να διαγράφουμε ολόκληρες λέξεις, κρατώντας το πλήκτρο της διαγραφής και σέρνοντας το δάχτυλό μας προς τα αριστερά,
  • η δεύτερη είναι η δυνατότητα να κινούμε το δείκτη στο σημείο που πληκτρολογούμε, σέρνοντας το "space" αριστερά και δεξιά και
  • η τρίτη είναι το γεγονός ότι δε χρειάζεται να βάζουμε κενά ανάμεσα στις λέξεις, καθώς μπαίνουν αυτόματα.


Πληκτρολόγηση με φωνή

Ένα ακόμη εξαιρετικό χαρακτηριστικό του είναι η δυνατότητα πληκτρολόγησης με φωνή, η οποία είναι τρομερά βολική όταν συνομιλούμε σε κάποια εφαρμογή chat και βαριόμαστε να κρατάμε το κινητό στα χέρια. Πατώντας το εικονίδιο του μικροφώνου επάνω δεξιά, εμφανίζεται το "Φωνητικό πληκτρολόγιο" στο οποίο υπαγορεύουμε ότι θέλουμε.

Αν χρησιμοποιούμε το λεξικό για το οποίο μιλήσαμε παραπάνω και αποθηκεύουμε τακτικά τις λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά, αυτές μετά από λίγο καιρό γίνονται διαθέσιμες και στο φωνητικό πληκτρολόγιο! Έτσι σιγά σιγά μπορούμε να μιλάμε όλο και πιο φυσιολογικά, κάτι που είναι και η ουσία της φωνητικής πληκτρολόγησης.


Σύμβολα και emoji

Μία ακόμη εξαιρετικά βοηθητική ρύθμιση, είναι η εμφάνιση συμβόλων στα πλήκτρα. Ενεργοποιώντας αυτή τη ρύθμιση, το πληκτρολόγιό μας εμφανίζει και ένα ξεχωριστό σύμβολο σε κάθε πλήκτρο, το οποίο μπορούμε να εισάγουμε κρατώντας το πατημένο για λίγο. Με αυτό τον τρόπο η πληκτρολόγηση email, κωδικών γίνεται πανεύκολη καθώς δε χρειάζεται κάθε φορά να αλλάζουμε το πληκτρολόγιο σε αριθμητικό, συμβόλων και ούτω καθεξής.

Στα σύμβολα περιλαμβάνονται βεβαίως και τα emoji τα οποία δεν μπορούμε να έχουμε με παρατεταμένο πάτημα σε ένα από τα πλήκτρα, αλλά μπορούμε να τα εμφανίσουμε στην μπάρα προτάσεων για να τα επιλέγουμε εύκολα. Για να τα ενεργοποιήσουμε πρέπει να πάμε στις "Προτιμήσεις" και να διαλέξουμε την ανάλογη επιλογή.

Αυτά βέβαια είναι απλά βοηθητικές συντομεύσεις, καθώς το Google Keyboard διαθέτει ολοκληρωμένα πληκτρολόγια συμβόλων, αριθμών και emoji, τα οποία μπορούμε να δούμε πατώντας το πλήκτρο κάτω αριστερά.


Θέματα

Στην τελευταία αναβάθμιση έχουμε πλέον και την επιλογή θεμάτων με την οποία μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα με κάτι άλλο που μας αρέσει, ενώ υπάρχει και η επιλογή να βάλουμε μία δική μας εικόνα στο φόντο του πληκτρολογίου. Στο ίδιο μενού μπορούμε επίσης να προσθέσουμε περίγραμμα στο κάθε πλήκτρο, για να είναι οπτικά πιο ξεκάθαρο πού πρέπει να πατήσουμε. Τη μέθοδο για να το σετάρουμε, μας δείχνει ο Βασίλης από το Phonebuzz στο παρακάτω βίντεο:



Διόρθωση κειμένου

Η διόρθωση κειμένου παίζει τεράστιο ρόλο στη σωστή και γρήγορη πληκτρολόγηση και μας προσφέρει κάτι που λείπει είναι η αλήθεια από το ελληνικό ίντερνετ και ιδιαίτερα από τους μικρότερους σε ηλικία: τονισμό και ορθογραφία.

Εκτός από αυτά όμως μας προτείνει τις επόμενες λέξεις, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να μην πληκτρολογούμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια (με έχει σώσει στο: επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων), στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αν θέλουμε, ονόματα επαφών και εξατομικευμένες προτάσεις από άλλες υπηρεσίες της Google που έχουμε χρησιμοποιήσει. Τέλος επειδή μερικές προτεινόμενες λέξεις μπορεί να μην τις χρησιμοποιήσουμε ποτέ, μπορούμε να τις "πετάξουμε" σέρνοντάς τις στον κάδο.


Μικρές ρυθμίσεις που κάνουν τη διαφορά

Τέλος στο μενού των ρυθμίσεων θα βρούμε και μερικά ακόμη πραγματάκια, τα οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να κάνουμε το πληκτρολόγιό μας όπως ακριβώς μας βολεύει. Αυτά είναι:

  • το "Ύψος πληκτρολογίου" στο οποίο μπορεί ο καθένας να ρυθμίσει το μέγεθός του ανάλογα με τη συσκευή που χρησιμοποιεί ή το μέγεθος των δαχτύλων του,
  • η ενεργοποίηση ήχου και δόνησης κατά το πάτημα, για να έχουμε ένα feedback όταν πληκτρολογούμε,
  • η εμφάνιση γραμμάτων κατά το πάτημα, η οποία μας επιβεβαιώνει τι έχουμε πατήσει και
  • η "Καθυστέρηση παρατεταμένου πατήματος" για όσους θέλουν να εμφανίζονται γρηγορότερα οι επιλογές στο παρατεταμένο πάτημα (τα 200ms είναι μία καλή επιλογή).


Εν κατακλείδι

Αυτά είναι όλα όσα έχει να προσφέρει σήμερα το Πληκτρολόγιο Google, το οποίο μπορεί να κατεβάσει οποιοσδήποτε δωρεάν από το Play Store. Εννοείται ότι όλα όσα είπαμε δε σημαίνουν ότι αυτό είναι ντε και καλά το καλύτερο πληκτρολόγιο στο Android, αλλά είναι σίγουρα μία πλήρης επιλογή με τρομερές ρυθμίσεις παραμετροποίησης.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;