Νέες διαφημίσεις στο Android μας λένε ότι έχουμε ιό αλλά εμείς συνεχίζουμε να μην ψαρώνουμε!


Γράψαμε κάποτε ένα κείμενο σχετικά με τις "έξυπνες" διαφημίσεις για φορητές συσκευές που μας κάνουν να νομίζουμε ότι η συσκευή μας έχει ιό. Προσπαθήσαμε να τις ξεχωρίσουμε κυρίως για να μάθει ο πολύς κόσμος που δεν είναι τόσο εξοικειωμένος, πότε ένα μήνυμα προέρχεται από διαφημίσεις και πότε από έναν πραγματικό ιό. Τον τελευταίο μήνα λοιπόν, αυτού του είδους οι διαφημίσεις επανήλθαν, καλύτερες από ποτέ και σήμερα θα τις ξεδιαλύνουμε για άλλη μια φορά.

Πολλά είναι τα μηνύματα στο Dr. Android το τελευταίο διάστημα σχετικά με αυτή τη νέα μάστιγα, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι λαμβάνουμε σοβαρά το θέμα της ασφάλεια στη συσκευή μας. Εκτός από αυτό φαίνεται ότι το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και οι εταιρίες που λειτουργούν ως μεσάζοντες για αυτές τις διαφημίσεις (ακούς Google;), θα πρέπει να κάνουν κάτι για αυτό άμεσα.

Η τελευταία λοιπόν εκνευριστική παπαριά που κυκλοφορεί στο ίντερνετ είναι αυτή και εμφανίζεται σε νέα καρτέλα του browser όταν κάνουμε την περιήγησή μας στο ίντερνετ:


Εννοείται ότι εκ πρώτης όψεως είναι πολύ ψαρωτική και μάλιστα με το logo της Google, γίνεται ακόμη πιο πιστευτή. Συνήθως ακολουθείται και από μία δόνηση στη συσκευή μας, ενώ αν πατήσουμε "Πίσω" θα εμφανιστεί μία ίδια ή παρόμοια διαφήμιση. Ελάτε να δούμε όμως πιο προσεκτικά τους λόγους για τους οποίους αυτό που βλέπουμε δεν είναι ιός:

  1. Κανένα site δεν μπορεί να ελέγξει τη συσκευή μας για ιούς. Μόνο τα anti-virus μπορούν να το κάνουν και μάλιστα σε δικά τους pop-up παράθυρα και όχι σε καρτέλες του Chrome. Αν λοιπόν βλέπετε αυτό το μήνυμα χωρίς να έχετε καν anti-virus στη συσκευή σας, τότε είστε μια χαρά.
  2. Όπως και στα "phishing" email μεγάλη σημασία παίζει πάντα η διεύθυνση από την οποία λαμβάνουμε το μήνυμα. Για παράδειγμα όταν λαμβάνεις email από την Τράπεζα Πειραιώς που σου λέει ότι έχεις κερδίσει 10.000€, ρίξε μια ματιά το email από το οποίο το έλαβες. Θα παρατηρήσεις ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίσημη σελίδα της τράπεζας, αλλά θα είναι του τύπου [email protected]. Έτσι και εδώ η σελίδα "fatrabbit" δηλαδή "Χοντρός λαγός", μου στέλνει αυτό το μήνυμα. Ότι να 'ναι.
  3. Ρίξτε μια ματιά στο συντακτικό. Οι διαφημίσεις τέτοιου τύπου γράφονται συνήθως στα αγγλικά και τις περνάνε μετά από το Google Translate. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Μετάφραση Google είναι ολίγον απαράδεκτη όσον αφορά τα ελληνικά, κάτι που φαίνεται και σε αυτή την εικόνα. Καμία υπηρεσία anti-virus δε αφήνει στην τύχη τη μετάφραση, ειδικά στα μηνύματα για ιούς που πρέπει να είναι κατανοητά.
  4. Διαβάστε τις λεπτομέρειες του μηνύματος. Μερικά πράγματα δε βγάζουν νόημα όπως για παράδειγμα "το 28.1% των κινητών υπηρεσιών δεδομένων έχει μολυνθεί" ή "οι ιοί μπορεί να καταστρέψουν την κάρτα SIM" ή τέλος "το τηλέφωνο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές". Πρώτον οι υπηρεσίες δεδομένων δε μολύνονται από ιούς, δεύτερον η κάρτα SIM δεν καταστρέφεται από ιούς, τρίτον το τηλέφωνο δεν είναι κτίριο για να υποστεί μεγάλες ζημιές. 
  5. Διαβάστε τις επιλογές που μας δίνονται. Στις επιλογές που υπάρχουν στο μήνυμα η μία λέει "κάντε κλικ για να εγκαταστήσετε ένα anti-virus" και αυτός είναι ο σκοπός της διαφήμισης, αφού αυτό που θα κατεβάσουμε είναι πιθανότατα ο ιός. Εύλογα ερωτώμαι λοιπόν αφού δεν έχω anti-virus στη συσκευή μου, πώς βρέθηκαν οι ιοί στο κινητό μου εξ' αρχής;
  6. Η αντίστροφη μέτρηση. Το καλύτερο από όλα το άφησα για το τέλος και είναι η αντίστροφη μέτρηση γιατί πέθανα στο γέλιο. Δηλαδή αν την αφήσω να τελειώσει θα σκάσει το τηλέφωνο στα χέρια μου; Μήπως το υποτιθέμενο anti-virus που βρήκε τον ιό αποφάσισε αντί να τον διαγράψει, να μου δώσει λίγο χρόνο να αποφασίσω και μετά να αφήσει τον ιό να εξαπλωθεί; Κανένα anti-virus δε λειτουργεί έτσι, καθώς μόλις βρεθεί ιός όλα τον πετάνε απ' ευθείας σε καραντίνα.

Ακόμη όμως και αν σας διαφύγουν όλα αυτά, το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι αν το μήνυμα εμφανίζεται στον browser. Στο 100% των περιπτώσεων αυτό θα συμβαίνει και αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι απλά να κλείσουμε την καρτέλα στην οποία προβάλλεται η διαφήμιση και να ξαναμπούμε στη σελίδα που ήμασταν, για να συνεχίσουμε την περιήγησή μας.

Χρησιμοποιούμε τόσα χρόνια τα "τρύπια" Windows και δεν έχουμε εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους καταστάσεις, οπότε αναμενόμενο είναι να χάνουν την ψυχραιμία τους κάποιοι όταν βλέπουν ένα τέτοιο μήνυμα στο κινητό τους. Διαδώστε το λοιπόν αν θέλετε για να σώσετε κανέναν δικό σας άνθρωπο από την επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;