Κυριακή, 3 Απριλίου 2016

Android προγραμματισμός part 6: Προσθέτουμε δυνατότητες ειδοποιήσεων και text-to-speech στην εφαρμογή μας


Επιστρέφουμε στα μαθήματα Android προγραμματισμού και στο έκτο μάθημα θα δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την εφαρμογή μας να αφήνει ειδοποιήσεις στη notification μπάρα του κινητού μας, αλλά και πώς θα προσθέσουμε text-to-speech δυνατότητες σε αυτήν.

Ξεκινάμε από τις ειδοποιήσεις οι οποίες θα έχετε προσέξει ότι έχουν γίνει ιδιαίτερα εκνευριστικές τον τελευταίο χρόνο, αφού χρησιμοποιούνται και από παιχνίδια που σε καλούν κάθε τόσο να επιστρέψεις για να συνεχίσεις το παιχνίδι σου. Στο ακόλουθο βίντεο ο Κώστας από το κανάλι Greek Tutorials στο YouTube, μας δείχνει ένα απλό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να εμφανίσουμε μία ειδοποίηση πατώντας απλά ένα κουμπί. Περισσότερα για τις ειδοποιήσεις μπορείτε να μάθετε φυσικά και από την επίσημη σελίδα των Android Developer.


Συνεχίζουμε με text-to-speech ή αλλιώς TTS, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε την εφαρμογή μας να μιλάει και μάλιστα να λέει ότι θέλουμε. Μπορεί να μην το χρησιμοποιούμε καθημερινά γιατί η Google δεν υποστηρίζει ακόμη τα ελληνικά στο δικό της TTS, αλλά υπάρχουν τρίτες εφαρμογές όπως το SVOX TTS που εξυπηρετεί τη γλώσσα μας. Το text-to-speech είναι κατά κάποιο τρόπο το αντίστροφο της φωνητικής πληκτρολόγησης και χρησιμεύει στο να μας εκφωνεί κείμενα. Μπορούμε δηλαδή με τη βοήθειά του να φτιάξουμε μία εφαρμογή που θα μας διαβάζει τις ειδοποιήσεις ή τα μηνύματα όταν οδηγάμε, αλλά το κυριότερο είναι ότι μπορεί να κάνει την εφαρμογή μας φιλική σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Περισσότερα για το TTS στην επίσημη σελίδα των Android Developer.

0 στο: "Android προγραμματισμός part 6: Προσθέτουμε δυνατότητες ειδοποιήσεων και text-to-speech στην εφαρμογή μας"