Επιδρομή στην Κίνα s04e10: To Cubot Note S είναι η συσκευή που θα σε βάλει με αξιοπρέπεια στον κόσμο των smartphone με μόνο 70 ευρώ


Στην αναζήτηση για πολύ φθηνά αλλά με σχετική ποιότητα smartphone, έχουμε ζητήσει από τους συνεργάτες εξ' ανατολής, να μας στείλουν ότι μπορούν για να δούμε από κοντά την ποιότητα και αν αξίζει τον κόπο να αγοράσουμε κάποια από αυτά. Είδαμε πρόσφατα το Bluboo Xfire 2, το οποίο μας εντυπωσίασε με τη μεταλλική κατασκευή του, αλλά δεν ήταν αυτό που θέλαμε σε τεχνικά χαρακτηριστικά και έτσι σήμερα έχουμε κάτι καλύτερο και συγκεκριμένα το Cubot Note S.

Πρόκειται για  μία συσκευή από αυτές που μου αρέσει να αποκαλώ "νέο-περσινό", αφού κυκλοφόρησε φέτος έχοντας όμως παλιά τεχνικά χαρακτηριστικά. Αν και δεν είχα σε εκτίμηση την Cubot, το Note S είναι συνολικά μία καλή συσκευή για τα 70 ευρώ που καλείσαι να πληρώσεις, που διαθέτει προσεγμένα χαρακτηριστικά, εκεί ακριβώς που τα χρειάζεσαι.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος 32-bit Mediatek MT6580M @ 1.3GHz
  • GPU: Mali 400
  • Μνήμη: 2GB RAM - 16GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.5" @ 1280 x 720p (267ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 5.0MP (LED flash) - Μπροστά 2.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 3G, dual-SIM, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS, FM radio, microUSB 2.0 (OTG)
  • Μπαταρία: 4.150mAh
  • Διαστάσεις: 152.3 x 77.2 x 8.8mm - 163gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.1 Lollipop


Συνοπτικά

Έχουμε λοιπόν έναν παλιό 32-μπιτο τετραπύρηνο επεξεργαστή, ο οποίος δεν εκμεταλλεύεται μεν τα οφέλη του 64-μπιτου λειτουργικού συστήματος, αλλά μπορεί να φέρει σε πέρας όλες τις καθημερινές, βασικές λειτουργίες ενός smartphone. Αυτές είναι η επικοινωνία μας, όπως τηλέφωνα, μηνύματα, chat και βιντεοκλήσεις, η περιήγηση στο ίντερνετ, το media player και μερικά παιχνίδια. Η αλήθεια είναι ότι όταν αγοράζεις τέτοιου είδους συσκευή πιθανότατα δεν ψάχνεις για κάτι περισσότερο, οπότε μας άφησε ευχαριστημένους.

Σημαντικό στις πολύ φθηνές είναι "να μην κολλάνε" και "να έχουν χώρο" όπως συνηθίσαμε να λέμε και το Note S, αν και πωλείται στα 70 ευρώ, έχει 2GB RAM και 16GB αποθηκευτικού χώρου, σε αντίθεση με άλλες συσκευές στην ίδια τιμολογιακή αξία. Μπορούμε λοιπόν να εγκαταστήσουμε ξέγνοιαστα όσες εφαρμογές θέλουμε, ενώ στη χρήση που του κάναμε δεν είχαμε κανένα κόλλημα, πέρα από τα φυσιολογικά κάποιες φορές "μπουκώματα" που προκύπτουν όταν για παράδειγμα η συσκευή μας αναβαθμίζει αυτόματα τις εφαρμογές, ενώ παράλληλα κάνουμε κάτι άλλο.


Τρίτο σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι το μέγεθος της οθόνης, η οποία πρέπει να είναι μεγάλη και άνετη για να κάνουμε όσο περισσότερα πράγματα μπορούμε με το κινητό μας, αλλά όχι τόσο ώστε να μας ενοχλεί στο κράτημα. Εδώ έχουμε μία IPS στις 5.5 ίντσες, που είναι ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος ειδικά για γυναίκες που έχουν μικρότερα χέρια, αλλά νομίζω ότι με τον καιρό συνηθίζεται. Η οθόνη τηρουμένων των αναλογιών πάντα, είναι αρκετά φωτεινή και προβάλει ωραία τα χρώματα, ενώ έχει ανάλυση 720p κάτι που για τη συνολική τιμή της συσκευής, είναι δώρο Θεού. Αν βγείτε στο εμπόριο στην Ελλάδα και ψάξετε για συσκευές κάτω από τα 100 ευρώ, θα δείτε αναλύσεις στα 480p οι οποίες είναι πραγματικά άθλιες, οπότε αυτό είναι ένα μεγάλο συν για το Cubot.


Σειρά στη σημαντικότητα κατά τη γνώμη μου έχει η ποιότητα κατασκευής, η οποία θα μπορούσα να πω ότι είναι από συμπαθητική, έως αρκετά καλή. Το τηλέφωνο είναι πλαστικό, έχοντας ωραίο design, αλλά με χαλάει λίγο το πίσω κάλυμμα το οποίο είναι λαστιχένιο. Για κάποιους αυτό θα είναι καλό καθώς βοηθάει στο κράτημα, για να μη γλιστράει η συσκευή, αλλά εμένα μου προκαλεί απέχθεια. Έχω βλέπετε τρομερό γούστο γενικά, χαχαχαχα... Εδώ να πούμε ότι αν και στα χαρτιά δεν είναι ιδιαίτερα βαριά η συσκευή, εμένα φάνηκε βαριά και εκείνη την περίοδο είχα το Nexus 6, το οποίο είναι μεγαλύτερο και βαρύτερο.


Η κάμερά του είναι ονομαστικά τραγική στα 5.0MP και από άποψη ανάλυσης το επιβεβαιώνει, με εντυπωσίασε όμως η αποτύπωση των χρωμάτων στις φωτογραφίες, η οποία είναι γενικά καλή, αλλά μόνο σε φυσικό φωτισμό. Το λέω γιατί αυτή τη στιγμή δοκιμάζω ένα τηλέφωνο με κάμερα στα 8.0MP, η οποία όμως βγάζει πολύ κατώτερης ποιότητας αποτελέσματα από αυτή του Cubot. Για άλλη μια φορά λοιπόν μετράει η ποιότητα του φακού και όχι τα megapixel.

Δείγματα (πλήρες μέγεθος):



Από άποψη αυτονομίας τα πάει εξαιρετικά καλά, αφού μας έδωσε οκτώμισι περίπου ώρες συνεχούς χρήσης με ανοιχτή οθόνη! Κάποιος δηλαδή που ψάχνει για ένα βασικό smartphone, δίνει μεγάλη έμφαση στην αυτονομία και η συγκεκριμένη συσκευή, είναι από τις καλύτερες κινέζικες που έχουμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Όσον αφορά τις επιδόσεις, τα benchmark απλά μας επιβεβαίωσαν ότι είναι μία μέτρια αλλά όχι κακή συσκευή. Αυτό σημαίνουν οι 24.000 πόντοι στο Antutu και πιστεύω ότι όλες οι συσκευές άνω των 20.000 πόντων, με 2GB RAM, αξίζουν την προσοχή μας.



Τέλος έχουμε τη ROM για την οποία θα πούμε τα λιγότερα, αφού πρόκειται κλασικά για stock Android 5.1 Lollipop. Πανέμορφη, με τα animation του material design και αν αλλάξουμε τον launcher με τον Nova, θα είναι ακόμη καλύτερη και πιο γρήγορη.


Το πόρισμα

Θέλω να ξαναπώ ότι ήμουν αρνητικά προκατειλημμένος όσον αφορά την Cubot, οπότε νομίζω πως έχει διπλή αξία το γεγονός ότι μου άφησε θετικές εντυπώσεις το Note S. Είναι μία καλή συσκευή για αυτόν που θέλει ένα smartphone ίσα ίσα για να εκμεταλλεύεται κάποιες παραπάνω δυνατότητες από ένα συμβατικό τηλέφωνο, όπως το να μιλάει δωρεάν μέσω Viber, να κάνει ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω τραπέζης ή να χαζεύει στο Facebook. Αν λοιπόν ψάχνετε κάτι τέτοιο ή θέλετε να βάλετε κάποιον γηραιότερο στον κόσμο των smartphone, το Cubot Note S είναι μία καλή επιλογή.

Θα το βρείτε μεταξύ άλλων:

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες