Asteroid OS: Ένα νέο ανοιχτού κώδικα λειτουργικό σύστημα για smartwatch με Android Wear


Σε όλα τα σπίτια υπάρχει πλέον ένας υπολογιστής, ένα smartphone και σε λίγο καιρό και ένα smartwatch, από τα οποία κάνουμε τις δουλειές μας, διασκεδάζουμε και επικοινωνούμε. Πέρα όμως από την πληθώρα των επιλογών στο hardware πρέπει να έχουμε και την αντίστοιχη ελευθερία στο software, κάτι που εμείς οι Linux-άδες εκτιμάμε δεόντως. Όπως λοιπόν στα Android smartphone έχουμε τις custom ROM, έτσι και στα smartwatch έχουμε πλέον το Asteroid OS!

Το Asteroid OS είναι ένα νέο λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα, το οποίο έρχεται να καλύψει αυτό το κενό και να μας προσφέρει ένα Linux-based λειτουργικό σύστημα για smartwatch, που δε θα δεσμεύεται από καμία εταιρία, όπως η Google ή η Apple. Είναι χτισμένο στο Qt framework το οποίο μας επιτρέπει να φτιάξουμε πανάλαφρες εφαρμογές που τρέχουν σε όλα τα λειτουργικά συστήματα και χρησιμοποιεί τους υπάρχοντες driver του Android για πλήρη συμβατότητα με τα ρολόγια που κυκλοφορούν.


Στην πρώτη του έκδοση η οποία είναι ακόμη για προγραμματιστές, έχει ένα πολύ απλό γραφικό περιβάλλον, στο οποίο κινούμαστε μεταξύ των εφαρμογών αριστερά και δεξιά. Βλέπουμε επίσης βασικές εφαρμογές όπως αριθμομηχανή, ημερολόγιο, media player, ενώ υπάρχει και επιλογή για "προσώπατα" (watchfaces).


Οι δημιουργοί της στην παρούσα φάση κάνουν ένα κάλεσμα στην ανεξάρτητη κοινότητα προγραμματιστών που θέλουν να ασχοληθούν με το project, ενώ υπάρχουν και δύο έτοιμα build για το LG G Watch και το LG Watch Urbane, για να τη δοκιμάσουμε. Είναι ωραίο να βλέπουμε νέες προσπάθειες σαν αυτή, την οποία σίγουρα θα παρακολουθήσουμε στενά για να δούμε την εξέλιξή της.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του Asteroid OS.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter