Xiaomi Mi Pad 2: Ίσως το μοναδικό φθηνό και αξιόλογο tablet που μπορείς να αγοράσεις από την Κίνα σήμερα


Τα tablet κατά γενική ομολογία βρίσκονται σε πτώση, κυρίως γιατί το Android και το iOS δεν μπορούν να προσφέρουν το κάτι παραπάνω, αντικαθιστώντας επάξια τον κανονικό μας υπολογιστή. Αυτό οφείλεται βεβαίως στα τρομερά Surface tablet της Microsoft, τα οποία λόγω του ότι φοράνε Windows, κάνουν παπάδες Είναι όμως πολύ ακριβά και επειδή πολύς κόσμος μας ζήτησε να προτείνουμε κανένα καλό tablet, η έρευνα κατέληξε στο Xiaomi Mi Pad 2.

Ψάξαμε όπως πάντα για value-for-money συσκευή η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον αξιόλογη και δε συμπεριλάβαμε λύσεις όπως το iPad, το Nexus 9, το Pixel C και το νέο Surface, γιατί απλά είναι ακριβά. Υπάρχουν επίσης και τα Yoga tablet της Lenovo, τα οποία είναι μεν αξιοπρεπή, αλλά δεν έχει επιλεγεί καλός επεξεργαστής για αυτά (το Yoga 3 φοράει τον Snapdragon 210!), ενώ το κορυφαίο κατά τη γνώμη μου Nvidia Shield K1, δε βρήκα τρόπο  να το αγοράσω online από Ελλάδα, οπότε απορρίπτεται και αυτό. Καταλήξαμε λοιπόν το Xiaomi Mi Pad 2, το οποίο είναι ότι καλύτερο μπορείς να αγοράσεις, αναλογικά με την τιμή του φυσικά.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Intel Atom X5 (Z8500) @ 2.24GHz
  • GPU: Intel HD Graphics
  • Μνήμη: 2GB RAM - 16GB/64GB αποθήκευση
  • Οθόνη: IPS 7.9" @ 2048 x 1536p (326ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 8.0MP (f/2.0) - Μπροστά 5.0MP
  • Συνδεσιμότητα: WiFi ac, Bluetooth 4.1, microUSB 2.0 (Type-C)
  • Μπαταρία: 6.190mAh
  • Διαστάσεις: 200.4 x 132.6 x 7mm - 322g
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.1 Lollipop (MIUI 7)


Το Mi Pad 2 φοράει τον Atom X5 επεξεργαστή της Intel, ο οποίος είναι ελαφρώς χειρότερος από τον Tegra K1 που φορέθηκε στο πρώτο Mi Pad, αλλά και στο Nvidia Shield K1. Αυτό συνέβη γιατί η Xiaomi είχε προβλήματα με την κατανάλωση μπαταρίας, τα οποία παρουσιάστηκαν και σε άλλες συσκευές φέτος όπως το Redmi Note 2, το οποίο αντικαταστάθηκε σχεδόν άμεσα από το επόμενό του μοντέλο. Οι επιδόσεις πάντως αυτού του επεξεργαστή είναι εφάμιλλες με αυτές του Snapdragon 810, οπότε καταλαβαίνουμε ότι δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα στη χρήση του.

Τα 2GB της RAM είναι ομολογουμένως λίγα για tablet, αλλά δε φαίνεται να επηρεάζουν τη λειτουργία του, ακόμη και σε βαριά παιχνίδια, κάτι που επιβεβαιώνεται με τους 23.000 περίπου πόντους που κάνει στο 3D Mark benchmark. Η οθόνη του είναι μία κλασική IPS με μέτρια για tablet ανάλυση, η οποία όμως δεν είναι σε καμιά περίπτωση άσχημη. Και εδώ είναι σωστή η επιλογή της Xiaomi καθώς το μέγα ζητούμενο για τα tablet είναι η καλή αυτονομία, η οποία δεν πετυχαίνεται με υψηλότερες αναλύσεις άνευ ουσίας.

Δεν είναι όμως ένα tablet που τα έχει όλα, καθώς του λείπει το GPS και έτσι δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο αυτοκίνητο όπως πολλοί συνηθίζουν με τα tablet, δεν έχει επίσης ραδιόφωνο, αλλά και θύρα για κάρτα SIM, άρα ξεχνάμε γενικώς την οποιαδήποτε χρήση του σε εξωτερικό χώρο. Με το WiFi του όμως μπορούμε να κάνουμε τα πάντα δωρεάν, όπως για παράδειγμα να ακούσουμε ραδιόφωνο μέσω ίντερνετ. Η ROM του τέλος είναι η γνωστή MIUI 7, την οποία είδαμε στο review του Mi4c και διαθέτει κυριολεκτικά τα πάντα, κάνοντάς μας να αδιαφορούμε για το αν θα αναβαθμιστεί ποτέ σε Android 6.0.

Αυτό που έχει αξία να πούμε για το Mi Pad 2 είναι ότι αν αποκτήσουμε την έκδοση των 64GB, γιατί τα 16GB απλά δε φτάνουν σε tablet, θα το πάρουμε είτε με Android είτε με Windows 10 και έτσι θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και ως αντικαταστάτη του υπολογιστή μας. Αν όμως σκέφτεστε να το τσιμπήσετε για να παίζετε παιχνίδια στα Windows, να ξέρετε ότι θα απογοητευτείτε.

Κυκλοφορεί από το Δεκέμβριο του 2015 στην αγορά και μπορούμε να το βρούμε σε πολλά από τα γνωστά online e-shop, μεταξύ των οποίων το Everbuying (248€) και το GearBest (235€).


Η άποψη του Doctor

Το τελευταίο tablet που είχα στην κατοχή μου ήταν το Nexus 7 και από τότε έχω χάσει το ενδιαφέρον μου για αυτά. Μπορεί να φταίει το μεγάλο μου τηλέφωνο (Nexus 6), αλλά μάλλον η αδιαφορία μου οφείλεται στο γεγονός ότι το χρησιμοποιούσα απλά ως μεγαλύτερη οθόνη, κάτι που πλέον μπορώ να κάνω με το Chromecast. Αν θα έπαιρνα όμως tablet, η επιλογή θα ήταν μάλλον αυτό και όχι κάποιο Nexus ή άλλο ακριβότερο. Κάποιος που έχει βρει περισσότερες χρήσεις όμως σίγουρα θα διαφωνεί μαζί μου.

Αν λοιπόν τελικά ψηθείτε να αγοράσετε το Mi Pad 2, σίγουρα τα λεφτά σας θα πιάσουν τόπο, αλλά ρίξτε μια ματιά και στο Teclast X98 Pro, το οποίο φοράει τον ίδιο επεξεργαστή, αλλά με φοβίζει λιγάκι η εταιρία κατασκευής του, από την οποία μόνο προβλήματα έχω ακούσει. Για χάριν της πληροφορίας και της σύγκρισης, το Teclast πωλείται στο GearBest (230€) και το Everbuying (210€) και φοράει επίσης Android 5.1 και Windows 10.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter