FlashFire: Εγκαθιστούμε επίσημα update σε Samsung και Nexus συσκευές χωρίς υπολογιστή και χωρίς να χάσουμε το root


Όσοι έχουν κάνει root τη συσκευή τους, σίγουρα θα έχουν χρησιμοποιήσει μία από τις δημιουργίες του Chainfire, όπως το SuperSU, το Mobile Odin και το CF Auto Root. Ο άνθρωπος που μας έχει διευκολύνει απίστευτα όσον αφορά το root, έρχεται τώρα με το FlashFire να καταργήσει τις recovery και τη σύνδεση με υπολογιστή όταν εγκαθιστούμε επίσημα update.

Μοναδική προϋπόθεση χρήσης του FlashFire, είναι να χρησιμοποιούμε το SuperSU για τα root δικαιώματά μας και  μπορούμε να κάνουμε όλα όσα κάνει μία custom recovery, μέσα από το Android. Μπορούμε λοιπόν:

 • να κάνουμε backup και restore τη ROM μας,
 • να κάνουμε wipe (επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων),
 • να εγκαταστήσουμε zip αρχεία και το καλύτερο,
 • να εγκαταστήσουμε ολόκληρα πακέτα ROM για Samsung και Nexus συσκευές.

Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, καθώς μας επιτρέπει να εγκαταστήσουμε όλη τη ROM μιας συσκευής, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε υπολογιστή, ενώ κατά περίπτωση μπορούμε να εγκαταστήσουμε και OTA αναβαθμίσεις που φτάνουν αυτόματα στη συσκευή μας.

Εγκατάσταση ΟΤΑ update

Για όσους ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν OTA update, ο ChainFire μας ενημερώνει ότι λειτουργεί προς το παρόν μόνο σε Nexus συσκευές, οι οποίες αναβαθμίζονται περισσότερο και συχνότερα εδώ που τα λέμε. Θα πρέπει επίσης να έχουμε κάνει root με το νέο "systemless" τρόπο του ChainFire, ο οποίος δεν επηρεάζει το system partition, αλλά κάνει root απευθείας στον kernel.

Όταν λοιπόν η συσκευή μας ενημερώσει για μία νέα αναβάθμιση, δεν την εγκαθιστούμε από το μενού του Android, αλλά ανοίγουμε αμέσως το FlashFire, το οποίο την εντοπίζει και προχωράει τη διαδικασία για εμάς, κάνοντας στο τέλος και root. Μετά την επανεκκίνηση δηλαδή έχουμε την τελευταία έκδοση, έχοντας αυτόματα και root.

Εγκατάσταση επίσημης ROM

Όσοι θέλετε να επιστρέψετε στην επίσημη ROM της Samsung ή της Google, θα έπρεπε μέχρι σήμερα να τις κατεβάσετε και να τις εγκαταστήσετε μέσω Odin ή Fastboot αντίστοιχα, συνδέοντας τη συσκευή σας με υπολογιστή. Όλα αυτά ανήκουν τώρα στο παρελθόν, καθώς με το FlashFire η διαδικασία είναι πανεύκολη και γίνεται απ' ευθείας στη συσκευή μας.

Για εγκαταστήσουμε λοιπόν τη ROM μας (ή το firmware για να είμαστε σωστοί), κάνουμε το εξής:

 • Κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε το FlashFire στη συσκευή μας, μπαίνοντας στην ομάδα δοκιμών του Play Store γιατί ακόμα βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση.
 • Κατεβάζουμε στη συσκευή μας τη ROM της Google, από εδώ ή της Samsung από εδώ.
 • Ανοίγουμε το FlashFire και του δίνουμε δικαιώματα διαχειριστή.
 • Πατάμε το συν (+), επιλέγουμε "Flash firmware package" και βρίσκουμε στη συσκευή μας το πακέτο της ROM που κατεβάσαμε (zip, tar.gr, tar).


 • Το FlashFire θα αναλύσει τα περιεχόμενα του πακέτου και θα μας ρωτήσει ποια από αυτά θέλουμε να εγκαταστήσουμε στα partition τους. Μπορούμε αν θέλουμε να μην επιλέξουμε το "Recovery" και το "Data" για να μη χάσουμε την custom recovery που έχουμε εγκαταστήσει αλλά και τα δεδομένα μας αντίστοιχα.
 • Αν χρησιμοποιούμε κάποιον custom kernel ή το Xposed framework για παράδειγμα, μπορούμε να τα κατεβάσουμε και να τα προσθέσουμε και αυτά στη σειρά εγκατάστασης, επιλέγοντας το "Flash zip or OTA".


 • Τέλος πατάμε "Flash" και η συσκευή μας ξεκινάει την εγκατάσταση.


Είναι λοιπόν μία από τις πιο καθαρές και εύκολες λύσεις, η οποία είναι ακόμη σε δοκιμαστική έκδοση, οπότε έχει τα προβληματάκια της. Επίσης ο Chainfire μας ενημερώνει ότι έρχεται επίσημα υποστήριξη και για άλλες συσκευές, ελπίζουμε της Sony και της LG, για να μπορούμε να έχουμε μία ολική λύση για όλα τα γνωστά μοντέλα.

Μετά το τέλος της φάσης beta, θα είναι διαθέσιμο δωρεάν στο Play Store, ενώ αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό, θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες στο νήμα του στο XDA.

Δείτε επίσης...

Psiphon 113: Η εφαρμογή που σου δίνει ελεύθερο και δωρεάν ίντερνετ από το κινητό σου (χωρίς πλάκα)

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε περισσότερες εφαρμογές με ευκολία, σε όλες τις συσκευές Android

Εφαρμογές Google: Μάθετε τα μυστικά τους και πώς θα τις χρησιμοποιήσετε με επιτυχία!

Android Basics | Τι είναι Root και πώς μπορείς να το κάνεις σε οποιαδήποτε συσκευή;

Online αγορές από Κίνα | Με τη νέα μέθοδο αποστολής EU Express το δέμα μας δεν περνάει από τελωνείο

Android Basics: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το λεγόμενο brick

Πώς μπορούμε να επαναφέρουμε φωτογραφίες και άλλα αρχεία που έχουμε διαγράψει από την Android συσκευή μας;

Χρησιμοποιήστε την πλοήγηση του Google Maps στην Ελλάδα, χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ!

Android Basics: Γιατί στο Android 4.2 δεν μπορώ να μεταφέρω τις εφαρμογές μου στην SD κάρτα;