Gadget review: Αν ψάχνεις για φθηνό fitness band το Xiaomi Mi Band Pulse είναι η καλύτερη επιλογή


Ζούμε την εποχή των φορετών συσκευών και λίγο έως πολύ όλοι σκεφτόμαστε την αγορά ενός smartwatch ή ενός fitness band. Ποια όμως είναι η διαφορά μεταξύ τους και τι θα πρέπει να διαλέξω αν το αποφασίσω; Θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε με ένα fitness band, από τα οποία το Xiaomi Mi Band Pulse (1S) είναι όχι μόνο το πιο ποιοτικό αλλά και το φθηνότερο.

Πρώτα ας ξεκαθαρίσουμε τη διαφορά των smartwatch και των fitness band. Τα περισσότερα smartwatch εκτός από το ότι διαθέτουν εφαρμογές είναι και fitness band με τα δεύτερα να κάνουν πιο απλά πράγματα που αφορούν κυρίως την υγεία μας. Επίσης κάποιος που δεν είναι εξαρτημένος από το κινητό του ή δεν το χρησιμοποιεί καθημερινά για τη δουλειά του, δεν μπορεί να κατέχει smartwatch, ενώ κάποιος που δε γυμνάζεται ή έστω δεν περπατάει πολύ καθημερινά δεν μπορεί να έχει fitness band. Αφού τα ξεκαθαρίσαμε λοιπόν και είστε από αυτούς που πηγαίνουν πού και πού για τρέξιμο και θέλουν να παρακολουθούν την απόδοσή τους, το Xiaomi Mi Band Pulse είναι για εσάς.

Ο καλύτερος φίλος σου όλο το εικοσιτετράωρο

Πρόκειται κυρίως για έναν βηματομετρητή ο οποίος μετράει την καθημερινή μας κίνηση είτε βαδίζουμε, είτε τρέχουμε. Διαθέτει τρία LED λαμπάκια τα οποία ανάβουν όταν φθάνουμε στο 33%, το 66% και το 100% των βημάτων που έχουμε ορίσει ως σύνολο, όπου και μας ειδοποιεί με μία ελαφριά δόνηση ότι τα καταφέραμε. Ζήτω! Το Mi Band όμως μετράει και την ποιότητα του ύπνου, δίνοντάς μας πληροφορίες για τις ώρες που κοιμηθήκαμε και το πόσες ώρες είχαμε το λεγόμενο "deep sleep", τον βαθύ ύπνο δηλαδή. Μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να το ορίσουμε και ως αφύπνιση που θα μας ξυπνήσει την κατάλληλη ώρα κάθε πρωί με μία δόνηση στο χέρι βάσει του κύκλου ύπνου που έχουμε κάνει και έτσι να είμαστε πάντα φρέσκοι τις βάρβαρες πρωινές ώρες (οι παλιοί αναγνώστες θα θυμάστε ότι το έχουμε ξανασυζητήσει αυτό το θέμα).

Η διαφορά του με το πρώτο Xiaomi Mi Band είναι ότι το Pulse (1S) διαθέτει και αισθητήρα που μετράει τους καρδιακούς παλμούς μας, συμπληρώνοντας έτσι τη fitness εμπειρία που θέλουμε να έχουμε όταν τρέχουμε, καθώς ως γνωστόν είναι συγκεκριμένο το εύρος των καρδιακών παλμών που πρέπει να διατηρούμε αν θέλουμε να γυμναστούμε αερόβια (αντοχή) ή αναερόβια (μύες), έτσι πολλοί θέλουν να τους παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης. Τους παλμούς μας μπορούμε να τους μετρήσουμε είτε "κατά παραγγελία" για να δούμε ανά πάσα στιγμή πού βρισκόμαστε, είτε περιοδικά αφού μπορούμε να ορίσουμε τη συσκευή να μας παρακολουθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πολύ καλό.


Τι γίνεται όταν δε γυμνάζεσαι;

Επειδή όμως δε γυμνάζεσαι όλη μέρα το Mi Band πρέπει να χρησιμεύει και κάπου αλλού, αλλιώς δε χρειάζεται να το φοράς συνεχώς. Αυτό είναι οι ειδοποιήσεις αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα με ένα κανονικό Android Wear smartwatch. Σε αυτό τον τομέα το μόνο που μπορεί να μας δώσει είναι ειδοποίηση όταν κάποιος μας παίρνει τηλέφωνο και για τρεις μόνο επιπλέον εφαρμογές που πρέπει να επιλέξουμε από το κινητό μας. Προφανώς λοιπόν επιλέγουμε τα SMS, τα email ή κάποια εφαρμογή chat.

Εκτός από τις εφαρμογές όμως και εφόσον είναι μία Bluetooth συσκευή, το Mi Band Pulse μπορεί και να ξεκλειδώνει αυτόματα τη συσκευή μας όταν είμαστε κοντά, μέσω της λειτουργίας Smart Lock του Android. Ορίζουμε το band ως "Αξιόπιστη συσκευή" και το έχουμε για μια ώρα ανάγκης αν ξεχάσουμε το μοτίβο ή το PIN μας.

Η εφαρμογή

Για να το λειτουργήσεις πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στο κινητό σου την εφαρμογή Mi Fit, όπου εκεί μπορείς να δεις όλα τα στατιστικά στοιχεία για τη μέρα (και τη νύχτα) σου. Αυτό δε σημαίνει ότι το band πρέπει να είναι συνεχώς συνδεδεμένο στο κινητό μας όμως. Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε όλο το εικοσιτετράωρο αυτόνομα και με την πρώτη ευκαιρία που θα βρεθούμε κοντά στο κινητό μας και θα ανοίξουμε την εφαρμογή του, αυτό θα συγχρονίσει εκεί όλα τα δεδομένα που έχει μαζέψει. Για όσους χρησιμοποιούν και άλλες εφαρμογές fitness στο κινητό τους και θέλουν να μαζεύουν σε μία όλα τους τα δεδομένα, το Mi Fit, όπως και άλλες εφαρμογές τέτοιου είδους, συγχρονίζει τα πάντα και με το Google Fit. Κατά τα άλλα η εφαρμογή είναι απλή στη χρήση και πολύ ξεκάθαρη, αλλά δεν είναι μεταφρασμένη στα ελληνικά.




Κατασκευή και μπαταρία

Όσον αφορά την κατασκευή του είναι ακριβώς ότι θα περιμέναμε από μία συσκευή που πρέπει να αντέχει στην υγρασία (νερό, βροχή, ιδρώτας). Το stap του είναι λαστιχένιο και έχει ένα ωραίο και απλό δέσιμο που ταιριάζει σε λεπτούς και πολύ λεπτούς καρπούς. Πραγματικά αν είστε λίγο τροφαντοί ή γυμνασμένοι στη λεγόμενη "πάπια", μπορεί και να μη σας κάνει.


Το κεντρικό μέρος του που φέρει και όλους τους αισθητήρες είναι σε μέγεθος περίπου στο μισό από το μικρό δάχτυλο του χεριού μας και βγαίνει πολύ εύκολα για να μπει στον ιδιαίτερο φορτιστή που περιλαμβάνεται μέσα στη συσκευασία. Το φορτιστή προσέξτε μην τον χάσετε γιατί αφενός δεν πρόκειται να βρείτε ανταλλακτικό και αφετέρου, μια φορά το μήνα που θα τον χρειάζεστε μπορεί να έχετε ξεχάσει που τον βάλατε.


Ναι λοιπόν η μπαταρία του κρατάει το λιγότερο ένα μήνα, με το δικό μας να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 60% περίπου μετά από 15 ημέρες δοκιμών, οπότε ενδέχεται να μας φτάσει και τις 40 μέρες χρήσης! Εκτός όμως από το γεγονός ότι μπορεί να ξεχάσουμε να το φορτίσουμε, σίγουρα πολλοί θα ξεχάσουν ότι το φοράνε κιόλας, αφού είναι τόσο ελαφρύ και ευχάριστο στον καρπό που δεν ενοχλεί καθόλου, είτε κατά τη διάρκεια της μέρας, είτε κατά τον ύπνο.


Πόσο κοστίζει;

Αν λοιπόν θέλετε να ξεκινήσετε από κάπου όσον αφορά τις φορετές συσκευές, το Xiaomi Mi Band Pulse είναι μία από τις πιο ασφαλείς λύσεις, όχι μόνο για τα όσα προσφέρει αλλά και για το κόστος του το οποίο είναι περίπου στα 25 ευρώ σε πολλά κινέζικα καταστήματα και κυρίως στο GearBest από όπου το τσιμπήσαμε εμείς.

Ρίξτε μια ματιά και στο video-review του φίλου Alex PA για να έχετε μια πιο ζωντανή εικόνα:

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter