Το ''fastboot flashing'' είναι η νέα εντολή για να ξεκλειδώσουμε τον bootloader μας, δείτε σε ποιες περιπτώσεις ισχύει


Το hacking στο Android είναι κατά κάποιο τρόπο μέρος της εμπειρίας χρήσης του, αλλά η έννοια του hacking δε συμβαδίζει (εκ πρώτης όψεως γιατί χωράει πολλή συζήτηση το θέμα) με αυτή της ασφάλειας. Η Google λοιπόν είναι υποχρεωμένη να κάνει το παν για να μας προστατεύσει από κάθε λογής κινδύνους στη δική της ROM τουλάχιστον, αλλά επειδή δεν είναι η μέση συμβατική εταιρία, κάνει βήματα για να προστατέψει και όσους γουστάρουν να χακάρουν τα μοντέλα τους.

Στην τελευταία έκδοση του Fastboot λοιπόν, η γνωστή εντολή "fastboot oem unlock" με την οποία μπορούσαμε να ξεκλειδώσουμε έναν μη κρυπτογραφημένο bootloader, όπως αυτόν των Nexus, αλλάζει και αντικαθίσταται από την "fastboot flashing unlock". Πιο συγκεκριμένα η Google θέλησε να "σπάσει" το ξεκλείδωμα του ξεκλείδωμα του bootloader σε δύο μέρη και πρόσθεσε τις εξής εντολές στο ρεπερτόριό του:


fastboot flashing unlock
fastboot flashing lock
fastboot flashing unlock_critical
fastboot flashing lock_critical
fastboot flashing get_unlock_ability

Το "fastboot flashing unlock" το οποίο στην ουσία αντικαθιστά το " fastboot oem unlock" μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουμε τον bootloader μέχρις ένα σημείο. Αν χρησιμοποιήσουμε αυτή την εντολή, θα μπορούμε να αναβαθμίσουμε τον επίσημο bootloader, να εγκαταστήσουμε μία custom recovery ή έναν custom kernel και να αλλάξουμε το "system.img" της συσκευής. Μπορούμε δηλαδή να κάνουμε το σύνολο των εργασιών  που χρειάζεται ένας μέσος power user στο Android.

Η διαφορά τώρα της εντολής "fastboot flashing unlock_critical" είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουμε τον bootloader με τέτοιο τρόπο που μας επιτρέπει να τον αντικαταστήσουμε με έναν custom bootloader. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από δημιουργούς ROM αλλά και από κατασκευαστές συσκευών που θέλουν να ορίσουν νέες δικλείδες ασφαλείας για να κάνουν τις συσκευές τους ακόμη πιο ασφαλείς.

Τέλος έχουμε και το "fastboot flashing get_unlock_ability" για το οποίο δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες, αλλά φαίνεται πως πρόκειται για μία εντολή που είτε μας βοηθάει να ελέγξουμε αν έχουμε κρυπτογραφημένο bootloader, είτε μας εξυπηρετεί στο να τον ξεκλειδώσουμε δίνοντας το ανάλογο κλειδί.

Τι αλλάζει λοιπόν στο μέλλον;

Η πρώτη συσκευή που αντιδρά μόνο στην εντολή "fastboot flashing unlock" και όχι στην "fastboot oem unlock" είναι το Nexus 6P, ενώ το Nexus 5X "ακούει" και στα δύο. Εφόσον το Fastboot θα συνεχίσει να εξυπηρετεί και τις δύο, είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε κατασκευαστή να επιλέξει ποια θέλει, εκτός φυσικά αν απαιτηθεί από τη Google. Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα πράγματα αλλάζουν σε πολύ περισσότερους τομείς από ότι γνωρίζαμε και είναι προς το συμφέρον μας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Άποψη | Πώς το Facebook και η ανθρώπινη βλακεία καταστρέφουν την ψυχολογία μας και τον κοινωνικό ιστό

Google Pixel 4a, OnePlus Nord, iPhone SE | Συγκρίνουμε τα πιο ενδιαφέροντα smartphone του 2020

Ασφάλεια στο ίντερνετ | Τι πρέπει να προσέξουμε για να είμαστε ασφαλείς online

3D Printing | Τι είναι το brim, το skirt και το raft και πώς μας βοηθούν να έχουμε επιτυχημένες εκτυπώσεις

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 8) | Άδειες φακέλων, αρχείων και διεργασιών