Το ''fastboot flashing'' είναι η νέα εντολή για να ξεκλειδώσουμε τον bootloader μας, δείτε σε ποιες περιπτώσεις ισχύει


Το hacking στο Android είναι κατά κάποιο τρόπο μέρος της εμπειρίας χρήσης του, αλλά η έννοια του hacking δε συμβαδίζει (εκ πρώτης όψεως γιατί χωράει πολλή συζήτηση το θέμα) με αυτή της ασφάλειας. Η Google λοιπόν είναι υποχρεωμένη να κάνει το παν για να μας προστατεύσει από κάθε λογής κινδύνους στη δική της ROM τουλάχιστον, αλλά επειδή δεν είναι η μέση συμβατική εταιρία, κάνει βήματα για να προστατέψει και όσους γουστάρουν να χακάρουν τα μοντέλα τους.

Στην τελευταία έκδοση του Fastboot λοιπόν, η γνωστή εντολή "fastboot oem unlock" με την οποία μπορούσαμε να ξεκλειδώσουμε έναν μη κρυπτογραφημένο bootloader, όπως αυτόν των Nexus, αλλάζει και αντικαθίσταται από την "fastboot flashing unlock". Πιο συγκεκριμένα η Google θέλησε να "σπάσει" το ξεκλείδωμα του ξεκλείδωμα του bootloader σε δύο μέρη και πρόσθεσε τις εξής εντολές στο ρεπερτόριό του:


fastboot flashing unlock
fastboot flashing lock
fastboot flashing unlock_critical
fastboot flashing lock_critical
fastboot flashing get_unlock_ability

Το "fastboot flashing unlock" το οποίο στην ουσία αντικαθιστά το " fastboot oem unlock" μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουμε τον bootloader μέχρις ένα σημείο. Αν χρησιμοποιήσουμε αυτή την εντολή, θα μπορούμε να αναβαθμίσουμε τον επίσημο bootloader, να εγκαταστήσουμε μία custom recovery ή έναν custom kernel και να αλλάξουμε το "system.img" της συσκευής. Μπορούμε δηλαδή να κάνουμε το σύνολο των εργασιών  που χρειάζεται ένας μέσος power user στο Android.

Η διαφορά τώρα της εντολής "fastboot flashing unlock_critical" είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουμε τον bootloader με τέτοιο τρόπο που μας επιτρέπει να τον αντικαταστήσουμε με έναν custom bootloader. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από δημιουργούς ROM αλλά και από κατασκευαστές συσκευών που θέλουν να ορίσουν νέες δικλείδες ασφαλείας για να κάνουν τις συσκευές τους ακόμη πιο ασφαλείς.

Τέλος έχουμε και το "fastboot flashing get_unlock_ability" για το οποίο δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες, αλλά φαίνεται πως πρόκειται για μία εντολή που είτε μας βοηθάει να ελέγξουμε αν έχουμε κρυπτογραφημένο bootloader, είτε μας εξυπηρετεί στο να τον ξεκλειδώσουμε δίνοντας το ανάλογο κλειδί.

Τι αλλάζει λοιπόν στο μέλλον;

Η πρώτη συσκευή που αντιδρά μόνο στην εντολή "fastboot flashing unlock" και όχι στην "fastboot oem unlock" είναι το Nexus 6P, ενώ το Nexus 5X "ακούει" και στα δύο. Εφόσον το Fastboot θα συνεχίσει να εξυπηρετεί και τις δύο, είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε κατασκευαστή να επιλέξει ποια θέλει, εκτός φυσικά αν απαιτηθεί από τη Google. Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα πράγματα αλλάζουν σε πολύ περισσότερους τομείς από ότι γνωρίζαμε και είναι προς το συμφέρον μας.

Διαβάστε επίσης...

Android 10 Q | Όλα τα νέα χαρακτηριστικά που μας φέρνει η νέα έκδοση του Android

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Φεύγω από την Google | Αντικαθιστούμε το Google Maps με το OSMAnd, το Here WeGo, το Waze και το Nextcloud

Samsung Galaxy S10 | Είναι χωρίς αμφιβολία ο βασιλιάς του Android και αυτοί είναι οι λόγοι

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Sharp Aquos Crystal: Το smartphone που ψάχνουμε μόλις δημιουργήθηκε από τη Sharp

Galaxy Fold | Το αναδιπλούμενο smartphone της Samsung είναι πανέμορφο αλλά καθόλου πρακτικό

Raspberry Pi | Ενεργοποιούμε την πρόσβαση στο server μας από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου με το Let's Encrypt (SSL) και το DuckDNS

Xiaomi Redmi Go | Αξίζει να αγοράσεις την πρώτη Android Go συσκευή της Xiaomi;

Raspberry Pi | Φτιάχνουμε τη δική μας cloud υπηρεσία (Dropbox) με τη βοήθεια του Nextcloud