Απόλυτη οικονομία στο ίντερνετ με το Opera Max


Ο Opera είναι ένας από τους πρώτους browser που δίδαξε την οικονομία στο ίντερνετ, συμπιέζοντας σε ένα server τις σελίδες που θέλουμε να ανοίξουμε, πριν αυτές φτάσουν στη συσκευή μας. Με το Opera Max μπορούμε πλέον να φέρουμε την ίδια οικονομία σε όλο το σύστημα, εφαρμόζοντας παρόμοια τακτική και στις υπόλοιπες εφαρμογές μας.

Όπως ακριβώς λοιπόν ο browser φιλτράρει τις σελίδες φέρνοντάς μας κατώτερης ποιότητας εικόνες και βίντεο, με σκοπό την εξοικονόμηση δεδομένων, έτσι και το Opera Max φιλτράρει ένα μεγάλο μέρος των δεδομένων που ζητούν οι εφαρμογές μας. Το καταφέρνει δημιουργώντας μια VPN σύνδεση με τους server της Opera από οπου περνούν πλέον όλα τα δεδομένα που ζητάει η κάθε εφαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι όλες σχεδόν οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε και συνδέονται στο ίντερνετ, όπως για παράδειγμα το YouTube, θα καταναλώνουν πλέον λιγότερα δεδομένα.


Επειδή όμως τα δεδομένα μας περνούν πλέον από έναν ξένο server, εγείρεται θέμα ασφαλείας των προσωπικών δεδομένων και η Opera μας ενημερώνει ότι οι εφαρμογές που λειτουργούν μέσω ασφαλούς σύνδεσης (https) ή τα κρυπτογραφημένα αρχεία μας δεν επηρεάζονται. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι οι εφαρμογές email όπως το Gmail, εξαιρούνται από τη σύνδεση με το Opera Max, άρα και από την οικονομία που μας προσφέρει. 

Επίσης το Facebook το οποίο περιλαμβάνει πολλές εικόνες, αλλά και το Play Store από όπου αναβαθμίζουμε τις εφαρμογές μας, χρησιμοποιούν ασφαλή σύνδεση άρα εξαιρούνται, υπάρχουν όμως εφαρμογές όπως το YouTube, για τις οποίες αξίζει να έχουμε το Opera Max στη συσκευή μας.

Πρόκειται λοιπόν για μια υπηρεσία που αποτελεί τη φυσική εξέλιξη του Opera browser, η οποία είναι ακριβώς η ίδια που χρησιμοποιείται από τη Xiaomi στη MIUI 7. Μπορούμε να την κατεβάσουμε όλοι δωρεάν από το Play Store και καλό θα ήταν να ρίξουμε μια ματιά στο FAQ της Opera για να μας λυθούν οι απορίες.


Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter