Η Sony κάνει ευκολότερη την εγκατάσταση custom recovery με τους νέους επίσημους bootloader για τις συσκευές της


Η Sony αργά αλλά σταθερά συνεχίζει να διευκολύνει το δρόμο των ανεξάρτητων προγραμματιστών, δίνοντας νέα εργαλεία για να παραμετροποιήσουμε τη συσκευή μας πέρα από το κανονικό. Αυτή τη φορά έχει σειρά ένας νέος bootloader ο οποίος απλοποιεί τη διαδικασία αλλαγής recovery, άρα και εγκατάστασης custom ROM.

Το πρόβλημα μέχρι σήμερα στις συσκευές της Sony ήταν ότι δεν μπορούσες να μπεις σε recovery mode ούτε για να κάνεις ένα απλό "Wipe", αν κάτι πήγαινε στραβά στην εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, ενώ αυτός είναι στην ουσία ο κύριος λόγος ύπαρξης του συγκεκριμένου mode. Υπήρχε φυσικά μία μέθοδος που εξυπηρετούσε μέχρι σήμερα τους χρήστες και εγκαθιστούσε ένα είδος recovery μέσω του kernel, αλλά αυτό ήταν περισσότερο ένα ημίμετρο παρά μία λύση.

Πλέον με τον νέο bootloader τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα, καθώς πέρα από το γεγονός ότι οι γνωστοί δημιουργοί custom recovery όπως η TWRP θα μπορέσουν να καλύψουν και τη γκάμα της Sony, θα μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τις απλές εντολές του fastboot στη συσκευή μας. Ένα επίσης μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αν όλα πάνε καλά, περισσότερες custom ROM θα αρχίσουν να πακετάρονται σε *.zip για εγκατάσταση μέσω recovery και θα αποφύγουμε τα *.ftf αρχεία και το Flashtool. Πώς όμως θα εγκαταστήσουμε το νέο bootloader και ποιες συσκευές υποστηρίζει;

Εγκατάσταση

Οι πρώτες συσκευές που έχουν έτοιμα πακέτα αυτή τη στιγμή, είναι όσες φοράνε Cortex A7 επεξεργαστή και συγκεκριμένα τα Xperia Τ2 Ultra, Τ3, Μ2 και E3. Εννοείται ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μοντέλα μετά και την επίσημη ανακοίνωση της Sony, οπότε είμαστε σε αναμονή.

Για όσους έχουν μία από τις παραπάνω συσκευές και έχουν ασχοληθεί έστω και μία φορά με φλασαρίσματα η διαδικασία είναι απλή. Στην ουσία κάνουμε αναβάθμιση στον booloader της συσκευής μας, αντικαθιστώντας τον παλιό με το επίσημο Flashtool της Sony (Emma) και χρειάζεται απλά να βάλουμε τη συσκευή μας σε bootloader mode (την απενεργοποιούμε και κρατάμε πατημένα τα Power + Volume down μέχρι το LED να γίνει πράσινο) και να τη συνδέσουμε στον υπολογιστή μέσω USB. Το Emma αναγνωρίσει τη συσκευή και θα μας εμφανίσει τους διαθέσιμους bootloader με τον καινούριο να είναι αυτός που γράφει "Open devices".


Μόλις ο bootloader εγκατασταθεί μπορούμε να εγκαταστήσουμε και τη recovery της αρεσκείας μας μπαίνοντας αυτή τη φορά σε fastboot mode (την απeνεργοποιούμε και κρατάμε πατημένα τα Power + Volume up μέχρι το LED να γίνει μπλε) και δίνοντας την παρακάτω εντολή μέσω τερματικού / γραμμής εντολών:

fastboot flash recovery xxxxx.img

Από εκεί και μετά η είσοδος στη recovery είναι εξίσου εύκολη, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να απενεργοποιήσουμε τη συσκευή μας και να την ενεργοποιήσουμε κρατώντας το Volume down και το Power μέχρι να δούμε το logo της Sony.

Σχόλια

  1. Τίποτα δεν παίζει απλά τα antivirus τείνουν να βγάζουν επικίνδυνα τα αρχεία που μπορούν να επέμβουν στο λειτουργικό σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να κάνω backup με το mtk tools το κινητό πρέπει να είναι rooted;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Chris σου ειπα για το προβλημα με τη stock rom ενος zte vec 4g...μπορω να χρησιμοποιησω το MTK εδω??εχει Qualcomm αυτο και δεν ειμαι σιγουρος αν γινεται δυστυχως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε γίνεται. Πρέπει να έχει mediatek.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαβασα αρκετα σε καποια sites chris και ειδα πως το mtk υποστηριζει και καποιες συσκευες με qualcomm..Το προβλημα ειναι ενω ενωνομαι και τρεχω το προγραμμα,στο backup μου βγαζει " backup NOT impossible"..Οποτε η δεν το υποστηριζει η θελει κι αλλο ψαξιμο.Γινεται ομως αμεσως root (με su chain fire+busybox) αλλα πως να προχωρησω αν δεν εχω πρωτα τη stock rom η καποιο πληρες backup..Ειναι σοβαρη εταιρεια αυτη να πουλαει συσκευες και να μην υπαρχει πουθενα το stock firmware??thanks

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Chris ειναι αληθινα οσα γραφουν για το zte nuvia z9 ?πολυ χοντροκομμενα ακουγονται..Ποτε θα κυκλοφορησει αυτο?..χωρις σχεδον καθολου bezel(?) και οκταπυρηνο με snapdragon 810 64 bit χρονισμενο στα 3.5 Ghz(?????) 180 γραμμαρια και 4 Gb(??) ram, καμερες 16+8 mp και πολλα αλλα..λενε ισως η ισχυροτερη κινητη συσκευη που εχει κυκλοφορησει και τιμες γυρω στα 500€ γραφανε μερικοι...κινητο θα ειναι η pc?....μαλλον οι διαφοροι σχολιαστες-δημοσιογραφοι πλουτιζουν απο τους κινεζους και το προμοταρουν λες κι ειναι δικο τους...χθες τα διαβασα πρωτη φορα ψαχνοντας για τη stock rom και μου φαινονται παρατραβηγμενα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανακοινώθηκε. Αυτό είναι: http://www.doctorandroid.gr/2015/05/zte-nubia-z9.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με αυτά τα χαρακτηριστικά Chris αν το έβγαζε στα 350 € πιστεύω θα έκανε πάταγο αλλά 500 ως 750 το έξτρα μοντελο της είναι πολλά για τη φανέλα της εταιρείας αυτής.. Πρεπει να εχεις δώσει δείγματα στους καταναλωτές επι χρόνια για να κερδίσεις την αξιοπιστία.. πχ εμένα δεν μου κάνει το backup το mtk (το υποστηρίζει τελικά) γιατί δεν αναγνωρίζει λέει τη ROM επειδή η εταιρεία αρνείται να δώσει τον κώδικα!!(για αυτό δεν βγαίνουν ουτε custom roms,αναπτυξη μηδέν)... Πως να την εμπιστευτείς ξανά??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χωλαίνουν οι κινέζοι στις custom ROM είναι η αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;