Τρίτη, 5 Μαΐου 2015

Η Sony κάνει ευκολότερη την εγκατάσταση custom recovery με τους νέους επίσημους bootloader για τις συσκευές της


Η Sony αργά αλλά σταθερά συνεχίζει να διευκολύνει το δρόμο των ανεξάρτητων προγραμματιστών, δίνοντας νέα εργαλεία για να παραμετροποιήσουμε τη συσκευή μας πέρα από το κανονικό. Αυτή τη φορά έχει σειρά ένας νέος bootloader ο οποίος απλοποιεί τη διαδικασία αλλαγής recovery, άρα και εγκατάστασης custom ROM.

Το πρόβλημα μέχρι σήμερα στις συσκευές της Sony ήταν ότι δεν μπορούσες να μπεις σε recovery mode ούτε για να κάνεις ένα απλό "Wipe", αν κάτι πήγαινε στραβά στην εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, ενώ αυτός είναι στην ουσία ο κύριος λόγος ύπαρξης του συγκεκριμένου mode. Υπήρχε φυσικά μία μέθοδος που εξυπηρετούσε μέχρι σήμερα τους χρήστες και εγκαθιστούσε ένα είδος recovery μέσω του kernel, αλλά αυτό ήταν περισσότερο ένα ημίμετρο παρά μία λύση.

Πλέον με τον νέο bootloader τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα, καθώς πέρα από το γεγονός ότι οι γνωστοί δημιουργοί custom recovery όπως η TWRP θα μπορέσουν να καλύψουν και τη γκάμα της Sony, θα μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τις απλές εντολές του fastboot στη συσκευή μας. Ένα επίσης μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αν όλα πάνε καλά, περισσότερες custom ROM θα αρχίσουν να πακετάρονται σε *.zip για εγκατάσταση μέσω recovery και θα αποφύγουμε τα *.ftf αρχεία και το Flashtool. Πώς όμως θα εγκαταστήσουμε το νέο bootloader και ποιες συσκευές υποστηρίζει;

Εγκατάσταση

Οι πρώτες συσκευές που έχουν έτοιμα πακέτα αυτή τη στιγμή, είναι όσες φοράνε Cortex A7 επεξεργαστή και συγκεκριμένα τα Xperia Τ2 Ultra, Τ3, Μ2 και E3. Εννοείται ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μοντέλα μετά και την επίσημη ανακοίνωση της Sony, οπότε είμαστε σε αναμονή.

Για όσους έχουν μία από τις παραπάνω συσκευές και έχουν ασχοληθεί έστω και μία φορά με φλασαρίσματα η διαδικασία είναι απλή. Στην ουσία κάνουμε αναβάθμιση στον booloader της συσκευής μας, αντικαθιστώντας τον παλιό με το επίσημο Flashtool της Sony (Emma) και χρειάζεται απλά να βάλουμε τη συσκευή μας σε bootloader mode (την απενεργοποιούμε και κρατάμε πατημένα τα Power + Volume down μέχρι το LED να γίνει πράσινο) και να τη συνδέσουμε στον υπολογιστή μέσω USB. Το Emma αναγνωρίσει τη συσκευή και θα μας εμφανίσει τους διαθέσιμους bootloader με τον καινούριο να είναι αυτός που γράφει "Open devices".


Μόλις ο bootloader εγκατασταθεί μπορούμε να εγκαταστήσουμε και τη recovery της αρεσκείας μας μπαίνοντας αυτή τη φορά σε fastboot mode (την απeνεργοποιούμε και κρατάμε πατημένα τα Power + Volume up μέχρι το LED να γίνει μπλε) και δίνοντας την παρακάτω εντολή μέσω τερματικού / γραμμής εντολών:

fastboot flash recovery xxxxx.img

Από εκεί και μετά η είσοδος στη recovery είναι εξίσου εύκολη, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να απενεργοποιήσουμε τη συσκευή μας και να την ενεργοποιήσουμε κρατώντας το Volume down και το Power μέχρι να δούμε το logo της Sony.

10 στο: "Η Sony κάνει ευκολότερη την εγκατάσταση custom recovery με τους νέους επίσημους bootloader για τις συσκευές της"