Android Auto: Τι είναι, τι μπορεί να μου προσφέρει και αξίζει να το βάλω στο αυτοκίνητό μου;


Η επιτυχία του Android σε smartphone και tablet είναι δεδομένη, η περίπτωση επίσης του Android Wear έχει πάρει σιγά σιγά το δρόμο της και έτσι η Google ρίχνει φέτος μεγάλο βάρος στο αυτοκίνητο μέσω του Android Auto. Το Android Auto είναι στην ουσία ένας launcher για το Android που έχει δημιουργηθεί για το αυτοκίνητο, το οποίο σκοπεύει να συνδέσει με το ίντερνετ, τα δεδομένα μας και τις αγαπημένες μας εφαρμογές. Πώς λειτουργεί όμως το Android Auto, τι μπορεί να μας προσφέρει, πόσο κοστίζει και τελικά αξίζει να το προσθέσουμε στο αυτοκίνητό μας;

Tα βασικά

Το Android Auto είναι ένα λειτουργικό σύστημα που τρέχει στο ηχοσύστημα του αυτοκινήτου μας και παρουσιάζει μέσω της οθόνης του διάφορες πληροφορίες, οι οποίες είναι χρήσιμες για το ταξίδι. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν όλα τα βασικά όπως οι χάρτες, η μουσική και η επικοινωνία μας (κλήσεις και μηνύματα), επειδή όμως μιλάμε για το Android οι δυνατότητες εκτείνονται πολύ πιο μακριά από αυτά.


Η ιδιαιτερότητα του Android Auto είναι ότι πρόκειται στην ουσία για ένα "άδειο κέλυφος" που ενεργοποιείται μόνο αν συνδέσουμε το κινητό ή το tablet μας στη συσκευή του αυτοκινήτου και παίρνει όλες τις πληροφορίες του από αυτό, κάτι που εκ πρώτης όψεως φαίνεται περίεργο αλλά έχει τα εξής πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα:

  1. Δε χρειάζεται να κατεβάσουμε ξανά και να αναβαθμίζουμε κάθε τόσο τις εφαρμογές μας στο αυτοκίνητο, αφού αυτές τρέχουν στην ουσία από το κινητό.
  2. Δε χρειάζεται να πληρώνουμε δεύτερη σύνδεση στο ίντερνετ, αφού χρησιμοποιείται η ήδη υπάρχουσα από το κινητό μας.
  3. Δε χρειάζεται να αναβαθμίζουμε το λειτουργικό σύστημα της συσκευής, αλλά μόνο αυτό του κινητού μας.

Λειτουργεί λοιπόν κατά κάποιο τρόπο όπως τα Android Wear smartwatch προβάλλοντας ειδοποιήσεις του κινητού μας και τρέχοντας εφαρμογές μέσω αυτού, ενώ παράλληλα το φορτίζει κιόλας. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι το ηχοσύστημα δε θα λειτουργεί αν δεν έχουμε το κινητό μας στο αυτοκίνητο, καθώς η συσκευή διαθέτει το δικό της λειτουργικό σύστημα και μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα όπως να παίξει CD / DVD, να διαβάσει USB στικάκια και σε κάποιες περιπτώσεις να μας παρέχει και υπηρεσίες τηλεόρασης, κάτι που φυσικά είναι θέμα του κατασκευαστή.


Τι μας προσφέρει;

Το Android Auto μας προσφέρει όλα όσα χρειάζεται ένας οδηγός, κατά την άποψη της Google, για να έχει ένα ευχάριστο ταξίδι, στο οποίο θα μπορεί παράλληλα να ενημερώνεται για την επικοινωνία του, χωρίς να παίρνει τα μάτια του από το δρόμο.

Διαθέτει λοιπόν πέντε βασικές καρτέλες στην κεντρική του οθόνη οι οποίες περιλαμβάνουν (από τα αριστερά προς τα δεξιά):

  • τους Χάρτες Google μέσα από τους οποίους μπορούμε να βρούμε το δρόμο μας και να πλοηγηθούμε σε αυτόν,
  • το τηλέφωνο από το οποίο μπορούμε να απαντήσουμε σε κλήσεις που θα δεχτούμε κατά τη διάρκεια του ταξιδίου,
  • το overview το οποίο είναι το αντίστοιχο "Home" που μας προβάλει όλες τις ειδοποιήσεις από τη συσκευή μας και μοιάζει πολύ με το Google Now,
  • τη μουσική μέσω της οποίας μπορούμε να διαλέξουμε οποιαδήποτε συμβατή εφαρμογή για να ακούσουμε μουσική όπως το Play Music, το Spotify ή το TuneIn για ραδιόφωνο και 
  • τις ρυθμίσεις μέσα από τις οποίες όχι μόνο μπορούμε να βάλουμε τις δικές μας προτιμήσεις για το Android Auto, αλλά μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα σέρβις και άλλες υποχρεώσεις που έχουμε για το αυτοκίνητό μας και να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις για αυτές.


Πάνω από όλα όμως στο αυτοκίνητο είναι η ασφάλεια και έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος για να απασχολείται όσο το δυνατόν λιγότερο ο οδηγός με την οθόνη. Έτσι περίοπτη θέση έχει το Google search και το "ΟΚ, Google" με το οποίο μπορούμε να ανοίξουμε εφαρμογές, να κάνουμε αναζητήσεις, να απαντήσουμε σε μηνύματα και άλλα πολλά με τη φωνή μας.


Το σημαντικότερο είναι ότι επιτέλους το αυτοκίνητό μας μπορεί να είναι συνδεδεμένο στο ίντερνετ και με το χαρακτήρα ανοιχτού κώδικα του Android όλοι ξέρουμε ότι αυτά που είπαμε παραπάνω είναι μόνο η αρχή. Για να δώσουμε δύο απλά παραδείγματα σκεφτείτε live streaming ποδοσφαιρικούς αγώνες και Popcorn Time στο αυτοκίνητο...

Συσκευές, τιμές και διαθεσιμότητα

Η πρώτη εταιρία που ασχολήθηκε με το Android Auto είναι ίσως και ο top κατασκευαστής ηχοσυστημάτων και δη αυτοκινήτου και δεν είναι άλλος από την Pioneer. Παρουσίασε λοιπόν τρεις συσκευές που συμπεριλαμβάνονται στη σειρά NEX και εκτός από τις οθόνες επτά ιντσών διαθέτουν επίσης σύνδεση με HDMI, Bluetooth συνδεσιμότητα και υποδοχή για κάμερες παρκαρίσματος. Εκτός από το Android Auto είναι επίσης συμβατές και με το Apple CarPlay, έτσι αν αλλάξετε πλατφόρμα δε θα πάει χαμένη.

Για να τα αποκτήσουμε θα χρειαστούμε:

  • 1400 δολάρια για το AVIC-8100NEX, το οποίο διαθέτει καλύτερης ποιότητας οθόνη και ενσωματωμένο GPS με Here Maps,
  • 1200 δολάρια για το AVIC-7100NEX με το Here Maps μόνο και
  • 700 δολάρια για το AVH-4100NEX το οποίο είναι μάλλον η πιο λογική πρόταση.

Στην Ευρώπη τα μοντέλα είναι διαφορετικά, αλλά μιλάμε για τα αμερικάνικα λόγω του ότι έχουν ήδη κυκλοφορήσει και γνωρίζουμε τις τιμές τους.


Αξίζει λοιπόν να το αγοράσω;

Όσον αφορά την πλατφόρμα του Android Auto, ναι αξίζει, καθώς δεν υπάρχει κάτι καλύτερο αυτή τη στιγμή για το αυτοκίνητο αν λάβουμε υπόψιν τη γενικότερη απήχηση που έχει το Android. Όσον για τη συγκεκριμένη συσκευή της Pioneer, πρέπει να έχεις την ανάγκη ή τη λόξα για να βάλεις οθόνη στο αυτοκίνητό σου, με την οποία θα έχεις και άλλα πλεονεκτήματα όπως την ευκολία του αν δεις ένα DVD ή να σε περιπτώσεις κανονική τηλεόραση! Ένα καλό ηχοσύστημα αυτοκινήτου με οθόνη κοστίζει ούτως ή άλλως γύρω στα 500 με 600 ευρώ και έτσι δε βρίσκω το λόγο να μην πάρεις ένα από τα Android Auto της Pioneer.

Αν θέλεις όμως απλά να έχεις Android Auto στο αυτοκίνητο, έτσι επειδή είσαι πωρωμένος με την πλατφόρμα, υπάρχει πάντα η κοινότητα του Android που θα σε βοηθήσει σε αυτό. Μπορείς λοιπόν να πάρεις ένα παλιό επτάρι tablet, να αγοράσεις μία βάση των 10 ευρώ και να το έχεις μόνιμα στο αυτοκίνητο με την εφαρμογή AutoMate!

Το Android Auto είναι ακόμη στην αρχή του και ίσως είναι νωρίς ακόμη αλλά δεν είναι κακό να ξέρουμε τι έρχεται στο άμεσο μέλλον. Περισσότερα για το Android Auto μπορείτε να μάθετε στην επίσημη σελίδα του, ενώ περισσότερα για τις συσκευές της Pioneer, στη δική της σελίδα.

Σχόλια

  1. Μια ερώτηση doctor. Αν χρησιμοποιήσω tablet πως θα συνδεθεί με το κινητό. Θα γίνει αυτόματα μέσα από την εφαρμογή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν εννοείς τη λύση του AutoMate, δεν είναι κανονικό Android Auto αλλά ένας πρωτότυπος launcher. Εκεί θα πρέπει απλά το tablet να συνδέεται στο ίντερνετ για να λαμβάνει δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή θα πρέπει να έχει 3G;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με το AutoMate (ξαναλέω μη μπερδευτούμε), η συσκευή που θα το τρέχει πρέπει να έχει ίντερνετ. Τώρα αν θα έχει θύρα για κάρτα SIM ή θα κάνεις το κινητό σου WiFi Hotspot είναι δική σου επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. παίρνεις μια ταμπλέτα, βάζεις here maps για offline πλοήγηση και ένα app με μενού για το αυτοκίνητο και είσαι κομπλέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter