Γιατί η νέα σειρά συσκευών Pixi 3 της Alcatel είναι ταυτόχρονα μια πολύ κακή και μια πολύ καλή ιδέα;


Με ένα σύντομο δελτίο τύπου η Alcatel μας παρουσίασε σήμερα τη νέα της σειρά One Touch Pixi 3, μια οικογένεια συσκευών διαφόρων διαστάσεων, η οποία έχει την ιδιαιτερότητα ότι μπορεί να τρέξει εκτός από Android, το Firefox OS και τα Windows Phone.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τέσσερις "φθηνές" και νεανικές συσκευές από τις οποίες η μικρότερη διαθέτει οθόνη 3.5 ιντσών και 3G συνδεσιμότητα, ενώ οι υπόλοιπες τρεις είναι στις 4.0, τις 4.5 και τις 5.0 ίντσες με κεραία 4G. Αυτές είναι οι μοναδικές πληροφορίες που έχουμε στιγμής όσον αφορά τα χαρακτηριστικά τους, αλλά το ενδιαφέρον βρίσκεται στην επιλογή των λειτουργικών συστημάτων.

Αν και δεν πιστεύουμε ότι οι συσκευές θα τρέχουν ταυτόχρονα τρία λειτουργικά συστήματα (triple-boot), καθώς αυτό θα απαιτούσε πολύ αποθηκευτικό χώρο, θα υπάρχει σίγουρα με κάποιο τρόπο η επιλογή ενός από τα τρία λειτουργικά είτε κατά την εκκίνηση, είτε με σύνδεση σε υπολογιστή. Αυτό είναι σίγουρα κάτι θετικό αφού λίγο πολύ και εμείς έχουμε φανταστεί να ανοίγουμε για πρώτη φορά για παράδειγμα τη Samsung συσκευή μας και να μας ρωτάει: "Επιλέξτε μεταξύ stock Android (Google) ή Touchwiz (Samsung)". Δε θα ήταν φανταστικό να επιλέγουμε αν θέλουμε το ελαφρύ Android της Google με τις αναβαθμίσεις του και την ποιότητα κατασκευής της HTC για παράδειγμα; Και όλα αυτά χωρίς πειράματα και αλλαγές ROM. Να έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα να διαλέξουμε το hardware που θέλουμε ξέροντας ότι θα έχουμε επιλογές και στο software από το κουτί. Γιατί λοιπόν να μην υπάρχουν συσκευές που υποστηρίζουν πολλά λειτουργικά συστήματα;

Από την άλλη όμως η επιλογή αυτή κρύβει κινδύνους με σημαντικότερο τις αναβαθμίσεις. Πώς μία εταιρία σαν την Alcatel θα συντηρήσει και θα αναβαθμίσει τρία λειτουργικά συστήματα για μια σειρά συσκευών που μπορεί να μην τα πάει και τόσο καλά στις πωλήσεις, όταν άλλες εταιρίες που έχουν εμπειρία στον τομέα δεν μπορούν να αναβαθμίσουν βασικά τους μοντέλα; Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι δε θα το κάνει, άρα πρόκειται απλά για μια κίνηση εντυπωσιασμού και τίποτα περισσότερο.

Η Alcatel μάλλον βρίσκεται σε σύγχυση καθώς στο ίδιο δελτίο τύπου λέει ότι θέλει να προσφέρει στους χρήστες των Pixi 3 smartphone, το ίδιο οικείο περιβάλλον που έχουν στο γραφείο τους. Εγώ προσωπικά δεν είδα κάποιον να χρησιμοποιεί Android ή Firefox OS στον υπολογιστή του, οπότε μάλλον θα εννοεί τα Windows. Παρ' όλα αυτά πρόκειται για μια καλή και ενδιαφέρουσα κίνηση η οποία θα μας έπειθε αν συνοδευόταν με τη σημείωση "υποστήριξη για τουλάχιστον 18 μήνες".

Σχόλια

  1. Αυτό είναι τρομερά δύσκολο.Και τα 3 ταυτόχρονα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Chris η συσκευη τελευταια μου βγαζει λαθη και ορισμένες φορες καποιες εφαρμογες ξαφνικα χανονται.Προσεξα ότι τα λαθη κυριως αφορουν εφαρμογες της Google[Drive]...Τωρα πλεον που η συσκευη αυτή είναι Root δεν μπορω να κανω επαναφορά δεδομενων από τη συσκευη σωστα??Οποτε να μπω σε recovery και να πατησω wipe cache??Θα λυσει το πρόβλημα αυτό?Θα χαθουν δεδομενα όμως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. wipe cache κάνε πρώτα...δεν θα χάσεις δεδομένα καθώς το wipe cache καθαρίσει μόνο την προσωρινή μνήμη των εφαρμογών/συστήματος.Επαναφορά μπορείς να κάνεις ας είσαι root.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίο αρθρο αλλά σηκώνει κουβέντα.
    Δεν ξέρω πως γίνονται οι αναβαθμίσεις στα άλλα λειτουργικά, αλλά τα WP η Microsoft δεν είναι υπεύθυνη για τις αναβαθμίσεις; Δίνει το OS και το περνάει η κάθε εταιρεία. Ούτε άλλη ROM, ούτε τίποτα όπως γίνεται στο Android και δυσκολεύει η κατάσταση με τα updates. Στο Firefox να φανταστώ το ίδιο θα ισχύει, οπότε ίσως να μην υπάρχει τόσο μεγάλο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ότι είναι ταχύτερα τα update είναι αλήθεια αλλά δεν είναι τόσο απλό. Πρώτον επειδή περνάνε πάλι από τους παρόχους που προσθέτουν δικές τους εφαρμογές και δεύτερον έχω μια Firefox OS συσκευή που δεν αναβαθμίστηκε ποτέ. Αυτό κάτι λέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γενικά πάντως η Alcatel αμφιβάλλω αν δίνει αναβαθμίσεις στα μοντέλα της. Όσοι γνωστοί μου δηλαδή θυμάμαι που είχαν Alcatel (Android) αναβάθμιση δεν είδαν. Και γενικά είναι το αγκάθι όλων των Κινέζων αυτό, επώνυμων και μη...
    Ωστόσο για τα WP είχα άλλη άποψη. Γιατί σε κάθε νέο μεγάλο update βγαίνει η Microsoft και λέει όλα τα Windows Phone X θα αναβαθμιστούν στην νέα έκδοση. (Εδώ που τα λέμε αν ισχύει όντως δεν ξέρω γιατί δεν είχα ποτέ και ούτε γνωστοί μου επίσης δεν είχαν)

    Υ.Γ.: Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά για την ονομαστική σου εορτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν με αφήνει να κάνω αποσυμπίεση στο .tar.md5 γιατί?? Δεύτερων θέλω να το επαναφέρω όπως ήταν το κινητό αλλά μπορώ μόνο μέσω Downloading mode γιατί μου βγάζει FIRMWARE UPGRADE ENCOUNTERED AN ISSUE.PLEASE SELECT RECOVERY MODE IN KIES AND TRY AGAIN αλλά το kies δεν μου το αναγνωρίζει το κινητό βοηθήστε είναι ένα galaxy s5 SM-G900F

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες