Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015

Γιατί η νέα σειρά συσκευών Pixi 3 της Alcatel είναι ταυτόχρονα μια πολύ κακή και μια πολύ καλή ιδέα;


Με ένα σύντομο δελτίο τύπου η Alcatel μας παρουσίασε σήμερα τη νέα της σειρά One Touch Pixi 3, μια οικογένεια συσκευών διαφόρων διαστάσεων, η οποία έχει την ιδιαιτερότητα ότι μπορεί να τρέξει εκτός από Android, το Firefox OS και τα Windows Phone.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τέσσερις "φθηνές" και νεανικές συσκευές από τις οποίες η μικρότερη διαθέτει οθόνη 3.5 ιντσών και 3G συνδεσιμότητα, ενώ οι υπόλοιπες τρεις είναι στις 4.0, τις 4.5 και τις 5.0 ίντσες με κεραία 4G. Αυτές είναι οι μοναδικές πληροφορίες που έχουμε στιγμής όσον αφορά τα χαρακτηριστικά τους, αλλά το ενδιαφέρον βρίσκεται στην επιλογή των λειτουργικών συστημάτων.

Αν και δεν πιστεύουμε ότι οι συσκευές θα τρέχουν ταυτόχρονα τρία λειτουργικά συστήματα (triple-boot), καθώς αυτό θα απαιτούσε πολύ αποθηκευτικό χώρο, θα υπάρχει σίγουρα με κάποιο τρόπο η επιλογή ενός από τα τρία λειτουργικά είτε κατά την εκκίνηση, είτε με σύνδεση σε υπολογιστή. Αυτό είναι σίγουρα κάτι θετικό αφού λίγο πολύ και εμείς έχουμε φανταστεί να ανοίγουμε για πρώτη φορά για παράδειγμα τη Samsung συσκευή μας και να μας ρωτάει: "Επιλέξτε μεταξύ stock Android (Google) ή Touchwiz (Samsung)". Δε θα ήταν φανταστικό να επιλέγουμε αν θέλουμε το ελαφρύ Android της Google με τις αναβαθμίσεις του και την ποιότητα κατασκευής της HTC για παράδειγμα; Και όλα αυτά χωρίς πειράματα και αλλαγές ROM. Να έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα να διαλέξουμε το hardware που θέλουμε ξέροντας ότι θα έχουμε επιλογές και στο software από το κουτί. Γιατί λοιπόν να μην υπάρχουν συσκευές που υποστηρίζουν πολλά λειτουργικά συστήματα;

Από την άλλη όμως η επιλογή αυτή κρύβει κινδύνους με σημαντικότερο τις αναβαθμίσεις. Πώς μία εταιρία σαν την Alcatel θα συντηρήσει και θα αναβαθμίσει τρία λειτουργικά συστήματα για μια σειρά συσκευών που μπορεί να μην τα πάει και τόσο καλά στις πωλήσεις, όταν άλλες εταιρίες που έχουν εμπειρία στον τομέα δεν μπορούν να αναβαθμίσουν βασικά τους μοντέλα; Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι δε θα το κάνει, άρα πρόκειται απλά για μια κίνηση εντυπωσιασμού και τίποτα περισσότερο.

Η Alcatel μάλλον βρίσκεται σε σύγχυση καθώς στο ίδιο δελτίο τύπου λέει ότι θέλει να προσφέρει στους χρήστες των Pixi 3 smartphone, το ίδιο οικείο περιβάλλον που έχουν στο γραφείο τους. Εγώ προσωπικά δεν είδα κάποιον να χρησιμοποιεί Android ή Firefox OS στον υπολογιστή του, οπότε μάλλον θα εννοεί τα Windows. Παρ' όλα αυτά πρόκειται για μια καλή και ενδιαφέρουσα κίνηση η οποία θα μας έπειθε αν συνοδευόταν με τη σημείωση "υποστήριξη για τουλάχιστον 18 μήνες".

7 στο: "Γιατί η νέα σειρά συσκευών Pixi 3 της Alcatel είναι ταυτόχρονα μια πολύ κακή και μια πολύ καλή ιδέα;"