Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

Πού πήγαν οι τεχνολογικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης οέο;


...και φτάνει επιτέλους το Σαββατοκύριακο και λες σήμερα δε σηκώνομαι από το κρεβάτι. Η μέρα αφιερώνεται σε αγκαλίτσες, γούτσου γούτσου και λιώσιμο στην τηλεόραση. Βλέπεις λοιπόν τις επαναλήψεις σου στο "Big Bang Theory", τα "Φιλαράκια" σου, το "Goal Χωρίς Σύνορα" με τον θεϊκό Πάνο Βόγλη και αν είσαι δεσποινίς, το "Joy" ή το "Join Us". Για εμάς όμως τους λάτρεις της τεχνολογίας δε λείπει κάτι; Πού πήγαν οι τεχνολογικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης οέο;

Πάνε οι εποχές που βλέπαμε τους "Hackers στο Alter" και λατρεύαμε τα προχωρημένα τους θέματα και την προσεγμένη αθυροστομία τους, ενώ δε θα ξεχάσουμε το "Escape στην ΕΤ1", την καλύτερη ίσως τεχνολογική εκπομπή που έχει μεταδοθεί μέχρι σήμερα στην ελληνική τηλεόραση. Από τότε μόνο το "60' Online" μπόρεσε να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον, μια σύγχρονη εκπομπή του Σκάι που γυρίζονταν μέσα σε κατάστημα του Public με περιεχόμενο όμως το οποίο ήταν για τους πολύ αρχάριους. Οι μήνες όμως πέρασαν και φέτος το Σεπτέμβριο περιμέναμε να δούμε μια καλή εκπομπή κρυμμένη στα προγράμματα των καναλιών, εις μάτην!


Τι συμβαίνει λοιπόν και σταμάτησαν οι τεχνολογικές εκπομπές στην Ελλάδα;

Μήπως φταίει η οικονομική κρίση; Το budget δεν μπορεί να αποτελεί πρόβλημα ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης, αφού και χορηγοί υπάρχουν αλλά και το στήσιμο δε διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη εκπομπή της τηλεόρασης.

Μήπως το θέμα δεν είναι ενδιαφέρον; Καταλαβαίνω ότι ορισμένα τεχνολογικά θέματα φαίνονται κινέζικα σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού αλλά από smartphone και tablet γνωρίζουμε όλοι και θέλουν να μάθουν ακόμα περισσότεροι. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι "φτωχοί" πολίτες της χώρας που αγοράζουν 10.000 iPhone το πρώτο 48ωρο κυκλοφορίας και που δίνουν 5.000 κλικ ημερησίως στο Dr. Android, μία σελίδα πολύ εξειδικευμένη για τους περισσότερους, δεν ενδιαφέρονται για την τεχνολογία!

Μήπως δεν υπάρχουν άνθρωποι για να πλαισιώσουν αυτές τις εκπομπές; Σίγουρα υπάρχουν και αυτό αποδεικνύεται από τις αμέτρητες ερασιτεχνικές προσπάθειες που κυκλοφορούν στο YouTube με προσωπικές αγαπημένες μου το "Τhe Beta Show" αλλά και την εκπομπή του "Unregistered" (η οποία μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή), ενώ σίγουρα υπάρχουν νέοι δημοσιογράφοι οι οποίοι ψάχνουν την ευκαιρία τους στην τηλεόραση.

Αφού λοιπόν όλα μπορούν να γίνουν γιατί τελικά δεν έχουμε τεχνολογικές εκπομπές; Ο κυριότερος λόγος που μπορώ να σκεφτώ είναι η μη ύπαρξη μιας ομάδας με γνώσεις, η οποία να μπορεί να στηρίξει το όλο εγχείρημα και να παρουσιάσει ένα σύνολο θεμάτων για όλα τα γούστα. Πάρτε για παράδειγμα το "Join Us" (πρώην "Joy") του Σκάι, το οποίο είναι απίστευτα φρέσκο και με τρομερή δομή που δε σε κουράζει. Διαθέτει 10 με 15 θέματα την ημέρα που είναι σούπερ χρήσιμα και ενδιαφέροντα για τις γυναίκες, γιατί λοιπόν δεν μπορούμε να έχουμε ένα τεχνολογικό "Join Us";

Θέλετε απάντηση; Γιατί όσοι ασχολούνται σοβαρά με την τεχνολογία έχουν καταφύγει στο ίντερνετ, καθώς δεν έχουν θέση στη ελληνική τηλεόραση με τα παλιά μυαλά, όπως λέει πολύ σωστά και ο Mikeius σε ένα από τα επεισόδια του Μπραφ:


Γιατί όμως δε μαζεύονται όλοι αυτοί να κάνουν κάτι καλό και ποιοτικό; Πρώτα από όλα είναι δύσκολος ο συντονισμός, αλλά έχουν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν από τις οποίες πήραμε και εμείς μια γεύση και δυστυχώς αντικρίσαμε καχυποψία. Το πρόβλημα είναι κυρίως στο γεγονός ότι μια τέτοια εκπομπή δεν έχει άμεσο κέρδος, κάτι που ψάχνουν οι περισσότεροι, ενώ πολλοί Έλληνες blogger κάνουν αυτό που κάνουν ως χόμπι και φοβούνται να αναλάβουν ευθύνες. Αυτό αλλάζει αν βρεθούν οι κατάλληλοι χορηγοί, οι οποίοι όμως επενδύουν μόνο σε τηλεοπτικές και όχι ιντερνετικές εκπομπές.

Όλα αυτά βέβαια δε σημαίνουν ότι λείπουν οι καλές προσπάθειες από την ελληνική τηλεόραση, όπως για παράδειγμα οι "7 ημέρες" του Σκάι, μία εκπομπή που σίγουρα δεν είναι νεανική αλλά διαθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον ένθετο επιστήμης και τεχνολογίας, ενώ μας αρέσει επίσης και η ιντερνετική εκπομπή του Antenna "App Town Boy" που παίζεται στο webTV του. Πρόκειται όμως για προσπάθειες που δε μας γεμίζουν 100%.

Ποια είναι λοιπόν η γνώμη σας; Τι θα θέλατε να δείτε στην ελληνική τηλεόραση και τι σας έχει λείψει σε αυτή;

16 στο: "Πού πήγαν οι τεχνολογικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης οέο;"