Η Sony διευκολύνει τις custom ROM δημιουργώντας τον πρώτο κοινό πυρήνα για τις συσκευές της!


Έχουμε υμνήσει στο παρελθόν τις προσπάθειες της Sony να βοηθήσει την κοινότητα του Android μέσω του open source project που διαθέτει. Αυτή τη φορά η γνωστή εταιρία πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα με τη δημιουργία ενός κοινού πυρήνα που μπορεί να εγκατασταθεί σε πολλές συσκευές χωρίς πρόβλημα!

Πρόκειται λοιπόν για τον πυρήνα των Xperia Z1, Z2 και M2, τριών συσκευών οι οποίες διαθέτουν τον ίδιο επεξεργαστή (Snapdragon 800). Η Sony δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να συμπεριλάβει σε ένα πακέτο τα απαραίτητα αρχεία των τριών συσκευών, κάτι που θεωρείται de facto εδώ και χρόνια στο Linux, το οποίο διαθέτει έναν πυρήνα για όοοοοολες τις συσκευές που θα εγκαταστήσεις για παράδειγμα το Ubuntu.

Αυτό για τους developer σημαίνει ότι θεωρητικά μπορούν να κάνουν compile τον κώδικα του Android για όλες της συσκευές της Sony με Snapdragon 800, δημιουργώντας έτσι την custom ROM τους και απλά να τον συνοδεύσουν με αυτό τον πυρήνα. Αυτό δε σημαίνει ότι η ίδια ROM θα μπορεί να εγκατασταθεί σε όλες τις συσκευές, καθώς πρέπει να γίνει ένα compile για κάθε διάσταση οθόνης, αλλά σίγουρα η διαδικασία και συντήρησή τους θα γίνεται πολύ πιο εύκολα.

Από αυτή την υπόθεση ωφελείται και η Sony φυσικά, η οποία πρέπει να δίνει όλες τις βελτιώσεις που κάνει πίσω στον κώδικα του Android και του Linux (κανόνας της άδειας ανοιχτού κώδικα) και με αυτό τον τρόπο θα το κάνει ευκολότερα. Το καλύτερο όμως είναι ότι θα δούμε ακόμη περισσότερες AOSP-based custom ROM για τις Xperia συσκευές στο μέλλον.


[Sony]

Σχόλια

  1. ερωτηση... ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑΚΙ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ WPS OFFICE STO KINHTO ... ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΟ APP STORE GOOGLE.. οχι φτιαχνοντασ απο την αρχη ενα προγραμμα ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΥΠΟΛ ΦΥΛΛΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ..ΚΑΙ Ο ΧΡΗΣΤΗΣ ΑΠΛΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ WPS OFFICE (ΙΣΩΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ...ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΗΔΗ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟΥ ΠΟΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ APP STORE) ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kalispera pedia exo to xperia lt30p kai exo kani ta panta na kano root kai den boro me tipota sas parakalo poli ean kapios gnorizei tin akrivi diadikasia gia na me voithisi as epikinonisi mazi mou [email protected] exo kani oti anagrafete sto site kai den exo kataferi tipota efxaristo anameno voithia ... andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν το κατάλαβα σωστά νομίζω ότι δε γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δοκίμασε αυτά:

    http://www.doctorandroid.gr/2013/04/mega-root-xperia-2012.html


    http://www.android.gs/root-sony-xperia-t-clockworkmod-recovery-installation-guide-inside/

    http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2699117

    http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=359202

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Sony Ericsson Xpera Neo V με εκδοση Android 4.0.4 και firmware 4.1.Β.0.587 προχωρω την διαδικασια και μου εμφανιζει την εφαρμογη Superuser. Στη συνεχεια δεν αλλαζει κατι μπαινοντας στην εφαρμογη.Κανω κατι λαθος? Ευχαριστω προκαταβολικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μηπως πρπει να φορτωσω προηουμένως τον Android SDK Manager ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να το κανω αυτο πρεπει να ξεκλειδωσω τον Bootloader ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν το αναφέρει πουθενά η διαδικασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΣΟΥΡΟΠΑΝΗ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ22 Ιανουαρίου, 2015 15:25

    Ρε παιδιά έχω το Sony Xperia neo V και μου έβγαλε στην οθόνη ασφαλή λειτουργία.
    πως βγαίνει αυτό το πράγμα;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχω το Xperia S, κάνοντας το root θα μπορώ να διαγράψω το Modern Combat 2 η απλά να το απενεργοποιήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κανοντας root αποκτας τον ελεγχο της συσκευης.(Σαν να εισαι π.χ στα windows ο διαχειριστης συστηματος).Ναι θα μπορεις να μεταφερεις στην sd(με link2sd) αλλα και να διαγραψεις οποια εφαρμογη θελεις κι ας ειναι και συστηματος.Απενεργοποιηση νομιζω γινεται και χωρις root(στα samsung γινεται)αλλα δεν ενδυκνειται γιατι αν ειναι συστηματος θα βγαζει λαθη η συσκευη.Και θα χασεις την εγγυηση (μπορεις να ξαναγινεις unroot).Αν τελικα κανεις root πρεπει να διαλεξεις μεθοδο που να σου δινει τη δυνατοτητα να κανεις ευκολα οποτε θελησεις το unroot..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγγνώμη που θα γίνω λίγο λίγο "γραφικός" στις ερωτήσεις αλλά τώρα προσπαθώ να μπω στο κλίμα ;) Δηλαδή κάνοντας root παίρνω τον έλεγχο. Θα χρειαστεί να κατεβάσω και κάτι άλλο για να αποκτήσω τον έλεγχο; Έπειτα για να αλλάξω custom rom θα πρέπει να το κάνω μέσα από το bootloader?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το root σου δίνει απλά "τα κλειδιά". Μετά πρέπει να κατεβάσεις τις εφαρμογές που θα εκμεταλλευτούν την ελευθερία που έχεις.


    Για να αλλάξεις ROM πρέπει να την εγκαταστήσεις μέσω recovery.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα. Ποιες είναι συνήθως οι εφαρμογές αυτές; Έπειτα για το recovery για Xperia S υπάρχει κάποιος τρόπος να μου προτείνεις βάση της εμπειρίας σου; Θα πρέπει πρώτα να έχει γίνει root και μετά να αλλαχτεί η custom rom?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είναι αυτές που γράφουν "Root" στο Google Play.


    Δοκίμασε με το RecoverX να εγκαταστήσεις custom recovery.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σ' ευχαριστώ πολύ! Έκανα root με το towelroot(δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο υποστηρίζει και μέθοδο unroot) Με τη βοήθεια του Chris K. βρήκα και την εφαρμογή για να διαγράψω το modern combact 2. Είναι η εφαρμογή Unistall (με αναζήτηση τη λέξη root στο google play)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χτυπα στο play store - link2sd - και κατέβασε τη.(αξίζει και η full εκδοση). Εκτός απο download &uninstall &redownload έχει όλες τις χρήσεις πού δέν θά σού προσφέρει κανένα άλλο.Είναι η καλύτερη εφαρμογή ασυζητητί για root users (τούρκος developer). Σου δίνει widget με άμεση πρόσβαση σε download mode-recovery-cleare cache-reboot-fast reboot κ.α..Σου δίνει τη δυνατότητα να φτιαξεις δεύτερο διαμέρισμα στήν SD και να στελνεις εκεί ΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ όσες κι οποιες εφαρμογές θέλεις ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ κι όχι έτσι όπως πάς νά τό κανεις (διάβασε το άρθρο τού Chris γιά τό πώς φτιάχνουμε δεύτερο διαμέρισμα στήν SD αξίζει)... Κατέβασε το κι αυτό πού κατεβασες τώρα πετα το..Θα αφήσεις τέτοια εφαρμογή και θα πας σε πολύ κατώτερη??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η άποψη σου για custom rom? Σκέφτομαι να περάσω την 5.02. Να το επιχειρήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οχι..Νομιζω βιαζεσαι.Τα Xperia δεν τα ξέρω καθόλου καλύτερα να ρωτήσεις τον Chris.Από ROM οι σοβαρές με υποστήριξη είναι omni,slim,mokee,cyanogen(αν χρειαστεις το link το εχω αλλα το βρισκεις κι εσυ)..Το βασικότερο είναι να χρησιμοποιήσεις οπωσδήποτε!!! την τελευταία έκδοση της recovery πού θέλεις αλλιώς θα πάρεις error 7 - error6 κι αν δεν ξέρεις πως να διορθώσεις θα μπλέξεις άσχημα... Η γνώμη μου είναι πρίν κανεις οτιδήποτε να μάθεις πώς να επαναφερεις τη συσκευή σου αν τα πράγματα πάνε άσχημα ; Πάντως με CWM 6.0.5.1 ή philz touch 6.57.8 advance edition(αφης)πάς άφοβα σέ 5.0.2 άν δέν κανεις κάποιο λάθος στή διαδικασία &νομίζω καί μέ TWRP 2.8.... (πάντα πρίν backup!!!)....μιλάς όμως γιά custom rom άρα έχεις περάσει κάποια recovery??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το κλασσικό πρόβλημα των xperia.... ΚΟΛΛΑΕΙ! Έτσι και το δικό μου xperia S κολλούσε απίστευτα. Έκανες να μπεις στην κάμερα να βγάλεις μια φωτογραφία και σε πετούσε έξω... έκανες να μπεις 2η φορά και περίμενες.... Έτσι αποφάσισα να ψάξω να δω τι μπορώ να κάνω. Για αρχή rootαρα το κινητό με το towelroot. Τώρα ψάχνω για το αν θα ήταν καλό να περάσω μια άλλη custom rom ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όταν κολλάει μία συσκευή νομίζεις φταίει η ROM η είναι θέμα πυρήνων &Ram?Δώσε μου δυπυρηνο με 4gb ram και πάρε εσύ 8πυρηνο με 1gb(αστείο).. Είναι πολυδιάστατο θέμα η ποιότητα γιατί υπάρχουν και τετραπυρηνα που σέρνονται αν η εταιρεια κατασκευής τους είναι για τα μπάζα..Το μεγαλυτερο θεμα στα android ειναι η Ram περισ/τερο παρα οι πυρηνες..Σου είπα απο Xperia δεν ξέρω.. Εχεις τώρα recovery??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες