Βελτιώστε την ασφάλεια της συσκευής σας διακόπτωντας τα logger του Android με το Stop Log


Σε ένα από τα άρθρα της σειράς "Android Basics" είχαμε ασχοληθεί με τη χρησιμότητα των log file στο Android αλλά και σε όλα τα λειτουργικά συστήματα. Είναι κάτι που δεν αφορά άμεσα το μέσο χρήστη, καθώς 99% από εμάς δεν κάνει ούτε καν τον κόπο να στείλει ένα log στους προγραμματιστές όταν η εφαρμογή τους κρασάρει, αν το δούμε όμως από την οπτική γωνία της ασφάλειας θα αλλάξουμε γνώμη.

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας, τα log file είναι αρχεία κειμένου τα οποία καταγράφουν οτιδήποτε κάνουμε στη συσκευή μας και χρησιμεύουν κυρίως σε περίπτωση κατάρρευσης του συστήματος ή κάποιας συγκεκριμένης εφαρμογής. Είναι σα αν λέμε το μαύρο κουτί ενός αεροπλάνου στο οποίο θα βρούμε όλες τις πληροφορίες για να μάθουμε τι έφταιξε και πήγαν όλα στραβά.

Λογικό και επόμενο είναι λοιπόν εκεί να καταγράφονται και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τα οποία είναι εύκολος στόχος για "περίεργες" εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στο σύστημά μας, αφού βρίσκονται σε ένα αρχείο σε συγκεκριμένο φάκελο του συστήματος. Εφόσον λοιπόν δεν τα χρησιμοποιούμε μπορούμε με το Stop Log να τα σταματήσουμε τελείως και να απαλλαγούμε από αυτό το άγχος.


Η εφαρμογή μας δίνει τη δυνατότητα να διακόψουμε τα τέσσερα βασικά log αρχεία, αρκεί η συσκευή μας να είναι rooted. Ο δημιουργός της μας ενημερώνει επίσης ότι ενδέχεται να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα στην ταχύτητα του συστήματος, κάτι το οποίο φαίνεται λογικό εφόσον διακόπτουμε μία συνεχιζόμενη διεργασία, δεν είναι όμως κάτι τόσο βαρύ.

Θα το βρείτε δωρεάν στο Play Store και αφού το χρησιμοποιήσετε θα γνωρίζετε πλέον ότι το κυριότερο αρχείο προσωπικών δεδομένων δεν υπάρχει πλέον στη συσκευή σας.

Σχόλια

  1. Απλα αν κατάλαβα καλά βγάζουμε το chech για να σταματήσουμε τα logs. Έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγώ αυτό κατάλαβα και έτσι έκανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια ζωή η sony με τα DRM.... ότι συσκευή και να είναι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. προσπαθώ να καταλάβω ποιά είναι τα προσωπικά δεδομένα που δεν έχουν ήδη πρόσβαση σε αυτά όλες σχεδόν οι εφαρμογές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το θέμα δεν είναι αν π.χ. η εφαρμογή του Facebook έχει πρόσβαση στα προσωπικά σου δεδομένα, ούτως ή άλλως εσύ τα μοιράζεσαι από μόνος σου. Το θέμα είναι αν εγκαταστήσεις μία εφαρμογή η οποία δεν ξέρεις ότι περιέχει κάποιο spyware και σου τα παίρνει χωρίς να το ξέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μα σχεδόν όλες οι εφαρμογές σου τα ζητάνε με επίσημο τρόπο. Πχ οποιαδήποτε άσχετη εφαρμογή, προσθέτει στις λειτουργίες της την επιλογή γρήγορης κλήσης επαφής, ή το location, χωρίς αυτά να απαιτούνται για την ουσιαστική λειτουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής, απλά και μόνο για να έχει πρόσβαση στα προσωπικά σου δεδομένα τα οποία προφανώς ελπίζει να τα εκμεταλλευτεί εμπορικά.
    Δε βλέπω το λόγο γιατί κάποια εφαρμογή να ρισκάρει τη φήμη της κλέβοντας δεδομένα την ώρα που μπορεί να τα πάρει με νόμιμο τρόπο.
    Δυστυχώς η πλατφόρμα λογισμικού του android χτίστηκε πάνω σε μία νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί οικονομίας. Σημεία των καιρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η "εφαρμογή" αυτή chris είναι μονο για πεταμα...Από τις 11 το πρωι καταφερα να σωσω τη συσκευη με πατεντες στις 4.30 το απόγευμα μονο χαρη στις γνωσεις μου γενικα στους υπολογιστες αλλα και στα android.Mολις πατησα το save και εγινε το reboot μπαινοντας βλεπω και λειπουν 4 από τους 5 λογαριασμούς google και το searching...Λειπουν οι λογαριασμοι αλλα υπαρχουν στο default mail!!Η συσκευή "τρελάθηκε" τελείως με φοβερά κολλήματα και ειδικά οι εφαρμογές της Google είχαν χοντρό πρόβλημα.Το μεγαλο πρόβλημα ειδικα ειχε το store google που δεν ανοιγε με τιποτα.Μετα ειδα πως προκειται για αραβα "προγραμματιστη" που μαθαινει στου κασιδη το κεφαλι.Και πανω απ'ολα φταιει η google που εχει μαζεψει απιστευτη σαβουρα-εφαρμογες μονο επειδή εχει κερδη αδιαφορώντας ολοτελα για την ποιοτητα.Καλυτερα λοιπον μη τη καταβασει κανεις και οποιος τη κατεβασε ας την σβησει αμεσως γιατι είναι κριμα συσκευες που δουλευει καποιος ένα μηνα για να αγορασει,να πανε στο κουβα.Και κατι ακομα...Αν κατορθωνα ποτε να φτιαξω τετοιου τυπου εφαρμογή και να δουλευει τελεια δεν θα την εβαζα βεβαια σε κανενα market να μαζευω ταληρα,θα την πουλουσα πρωτα στην ιδια τη google και στις υπολοιπες εταιρειες,γιατι τετοια εφαρμογή τους κοβει τα ποδια.Ευτυχως το Vroot που πρότεινες προσφατα είναι πανευκολο να γινει unroot και με βοηθησε πολύ.Αυτη μαλιστα φοβερη εφαρμογή και ακινδυνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες