Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014

Βελτιώστε την ασφάλεια της συσκευής σας διακόπτωντας τα logger του Android με το Stop Log


Σε ένα από τα άρθρα της σειράς "Android Basics" είχαμε ασχοληθεί με τη χρησιμότητα των log file στο Android αλλά και σε όλα τα λειτουργικά συστήματα. Είναι κάτι που δεν αφορά άμεσα το μέσο χρήστη, καθώς 99% από εμάς δεν κάνει ούτε καν τον κόπο να στείλει ένα log στους προγραμματιστές όταν η εφαρμογή τους κρασάρει, αν το δούμε όμως από την οπτική γωνία της ασφάλειας θα αλλάξουμε γνώμη.

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας, τα log file είναι αρχεία κειμένου τα οποία καταγράφουν οτιδήποτε κάνουμε στη συσκευή μας και χρησιμεύουν κυρίως σε περίπτωση κατάρρευσης του συστήματος ή κάποιας συγκεκριμένης εφαρμογής. Είναι σα αν λέμε το μαύρο κουτί ενός αεροπλάνου στο οποίο θα βρούμε όλες τις πληροφορίες για να μάθουμε τι έφταιξε και πήγαν όλα στραβά.

Λογικό και επόμενο είναι λοιπόν εκεί να καταγράφονται και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τα οποία είναι εύκολος στόχος για "περίεργες" εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στο σύστημά μας, αφού βρίσκονται σε ένα αρχείο σε συγκεκριμένο φάκελο του συστήματος. Εφόσον λοιπόν δεν τα χρησιμοποιούμε μπορούμε με το Stop Log να τα σταματήσουμε τελείως και να απαλλαγούμε από αυτό το άγχος.


Η εφαρμογή μας δίνει τη δυνατότητα να διακόψουμε τα τέσσερα βασικά log αρχεία, αρκεί η συσκευή μας να είναι rooted. Ο δημιουργός της μας ενημερώνει επίσης ότι ενδέχεται να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα στην ταχύτητα του συστήματος, κάτι το οποίο φαίνεται λογικό εφόσον διακόπτουμε μία συνεχιζόμενη διεργασία, δεν είναι όμως κάτι τόσο βαρύ.

Θα το βρείτε δωρεάν στο Play Store και αφού το χρησιμοποιήσετε θα γνωρίζετε πλέον ότι το κυριότερο αρχείο προσωπικών δεδομένων δεν υπάρχει πλέον στη συσκευή σας.

9 στο: "Βελτιώστε την ασφάλεια της συσκευής σας διακόπτωντας τα logger του Android με το Stop Log"