Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

Οι χρήστες Android και iOS ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Αμερική για χάρη των NFC πληρωμών!


Απίστευτο και όμως αληθινό! Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι χρήστες iOS και Android συσκευών βρήκαν επιτέλους μία κοινή συνισταμένη και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προστατεύσουν τις πληρωμές μέσω NFC.

Για να το πάρουμε από την αρχή, δεν έτυχε να τις χρησιμοποιήσουμε ακόμη στην Ελλάδα, αλλά η ιδέα και μόνο να πληρώνουμε τα ψώνια μας από το κινητό, χωρίς να έχουμε μετρητά ή άλλες κάρτες μαζί μας είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Η Google έχει αρκετό καιρό που προωθεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία και επιτέλους με τη βοήθεια της Apple ελπίζαμε ότι θα δούμε γρηγορότερη εξέλιξη.

Στην Αμερική συμβαίνει όμως το άκρως αντίθετο! Τα καταστήματα που υπάγονται στον οργανισμό Merchant Customer Exchange αποφάσισαν να προωθήσουν τη δική τους μέθοδο ανέπαφων πληρωμών, η οποία δε βασίζεται στο NFC αλλά στα QR code. Συγκεκριμένα απέσυραν τα μηχανήματα NFC και ζήτησαν από τους πελάτες να εγκαταστήσουν μία εφαρμογή στην οποία θα πρέπει να προσθέσουν τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού. Στη συνέχεια στο ταμείο θα εμφανίζεται ένα QR code το οποίο θα σκανάρουν και μέσω της εφαρμογής θα πληρώνεται ο λογαριασμός.

Από τη μία αυτή είναι μία πιο ευρεία λύση ανέπαφων πληρωμών καθώς όλες οι συσκευές διαθέτουν κάμερα για τα QR code, ενώ πολύ λιγότερες NFC chip μέχρι στιγμής. Από την άλλη όμως αυτό που ενοχλεί τους καταναλωτές, είναι ότι δε θέλουν να δώσουν τα στοιχεία τους στη συγκεκριμένη εφαρμογή η οποία δεν ξέρουν αν είναι ασφαλής και θεωρούν ότι είναι σίγουρο πως θα χρησιμοποιηθεί και για διαφημιστικούς σκοπούς.

Ξεκίνησε λοιπόν μία καμπάνια στο Reddit μέσω της οποίας οι χρήστες των δύο mobile λειτουργικών συστημάτων ενώνονται για να μποϊκοτάρουν την προσπάθεια των καταστημάτων. Το οξύμωρο της υπόθεσης φυσικά είναι ότι έχουν τυφλή εμπιστοσύνη στη Google και την Apple, ενώ θα έπρεπε και από αυτές τις εταιρίες να λάβουν εγγυήσεις που ως γνωστόν τουλάχιστον για την Apple δεν ισχύουν (fappening). Και στην Ελλάδα πάντως η πρώτη προσπάθεια ανέπαφων πληρωμών μέσω τηλεφώνου (Vodafone & Alpha bank) δεν έχει καμία σχέση με το NFC.

14 στο: "Οι χρήστες Android και iOS ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Αμερική για χάρη των NFC πληρωμών!"