Google Wallet: Καλώς ήρθατε στο μέλλον;


Δε μου αρέσει να γράφω για προϊόντα και υπηρεσίες που δεν μπορούμε να γευτούμε ακόμα στην Ελλάδα αλλά σε αυτή την περίπτωση θα κάνω μια εξαίρεση. Άρχισε λοιπόν η λειτουργία του Google Wallet στην Αμερική με την αναβάθμιση του Nexus S 4G σε Android 2.3.7 το οποίο ενεργοποιεί πλέον το NFC τσιπάκι που διαθέτει, για χρήση σε συνδυασμό με την υπηρεσία.

Τι είναι όμως το Wallet; Είναι μια υπηρεσία στην οποία θα δηλώνουμε τις πιστωτικές / χρεωστικές μας κάρτες (προς το παρόν μόνο Mastercard της Citibank) και μέσα από το κινητό μας θα μπορούμε να κάνουμε αγορές στα καταστήματα. Δείτε το κάπως έτσι: Οι πιστωτικές ήρθαν για να καταργήσουν τα μετρητά και το Wallet ήρθε για να καταργήσει τις πιστωτικές.

Η πρώτη σκέψη μου ήταν: “Δεν είναι κακό! Αν κουβαλάω λιγότερα πράγματα μαζί μου, θα είναι πιο δύσκολο να τα χάσω. Οπότε βάζω το Wallet και καταργώ τις πιστωτικές μου.”. Είναι όμως έτσι; Μέχρι σήμερα με τον κωδικό μου στη Google χειρίζομαι το email μου, τα έγγραφά μου, το ημερολόγιό μου και πολλά άλλα. Αν όμως κάποιος “έκλεβε” τον κωδικό μου και κατ’ επέκτασιν το λογαριασμό μου, δε θα με ένοιαζε ιδιαίτερα. Θα έκανα ένα νέο λογαριασμό και θα ξεκινούσα από την αρχή. Αν έχω συγχρονισμένο και τον τραπεζικό μου λογαριασμό όμως; Τι ασφάλεια θα παρείχα στα λεφτά μου με έναν αστείο κωδικό;

Λύσεις υπάρχουν βέβαια. Θα μπορούσα να έχω ένα δυνατό 16ψήφιο κωδικό τον οποίο θα άλλαζα κάθε τρεις ή κάθε έξι μήνες. Εδώ έρχεται όμως η δεύτερη σκέψη μου: “Τι είναι η Google και γιατί να της εμπιστευτώ ΚΑΙ τα λεφτά μου;”. Γιατί έχουμε τέτοια εμπιστοσύνη σε μια εταιρία η οποία απλά μας καθησυχάζει με το moto “Don’t be evil”; Η απάντηση είναι μία: “Έτσι λειτουργεί το ίντερνετ. Δεν είσαι ποτέ σίγουρος για τίποτα.”. Ποιος μου λέει εμένα οτι το PayPal είναι εντάξει ή οτι η ίδια η τράπεζα είναι ασφαλισμένη ή στο κάτω κάτω ο ίδιος ο υπολογιστής μου δε διατρέχει κίνδυνο; Κανείς!

Και έτσι γεννήθηκε και η τρίτη σκέψη: “Γιατί να μην τα έχω όλα σε μια εταιρία με έναν κωδικό τον οποίο θα φυλάω σαν κόρη οφθαλμού;”. Για παράδειγμα, έχω τις επαφές μου στη Google, το email μου στη Yahoo!, τα λεφτά μου στο PayPal, το προφίλ μου στο Facebook κ.ο.κ. Τόσες εταιρίες για τις οποίες δε γνωρίζουμε τίποτα, οι οποίες δέχονται επιθέσεις από χάκερς (ή κράκερς) στις βάσεις δεδομένων τους καθημερινά. Τόσοι κωδικοί που πρέπει να θυμόμαστε απ’ έξω και να προσέχουμε ανά πάσα στιγμή πού και πώς τους βάζουμε. Γιατί όχι λοιπόν, όλα στη Google και αν είναι να κινδυνέψουμε ας είναι από μια εταιρία να τελειώνουμε!

Εν κατακλείδι το Google Wallet είναι ένα πολύ ωραίο και εύχρηστο προϊόν, ας έχουμε όμως κριτική σκέψη και ας μην παρασυρόμαστε από διαφημίσεις του τύπου: “Το μέλλον είναι εδώ!”

Πάντως τρια πράγματα είναι σίγουρα για το Google Wallet:
  • Έχει ωραίο σηματάκι (είναι του Google Wave)
  • Όταν θα μας ληστεύουν στο δρόμο θα ζητάνε μόνο το κινητό και όχι και το πορτοφόλι!
  • Αν κάποτε η Google κατακτήσει τον κόσμο δε θα κατηγορήσετε εμένα.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του Google Wallet.

Δείτε και το βίντεο παρουσίασης:

Σχόλια

  1. οποιος χρησιμοποιει πιστωτικες ή ηλεκτρονικο χρημα γενικα δεν πιστευω να εχει προβλημα να αρχισει να χρησιμοποιει και το Wallet...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αντε με το καλο να βαλετε και το εμφυτευμενο!!! μην τρωτε τη παραμυθα ρεεεεεεεεε!!!
    http://bit.ly/qp1OXB

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από το στόμα σου και στου Θεού τ'αυτί!
    Αυτό το εμφυτευμένο το περιμένω πώς και πώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φανταστείτε το τι όμορφες εφαρμογές θα είχε αυτή η τεχνολογία, και τι διευκόλυνση θα πρόσφερε σε πάμπολλους τομείς στα πλαίσια ενός συστήματος όπου το χρήμα δεν είναι το παν, ή ακόμα καλύτερα δεν υπάρχει καν. Δυστυχώς η τεχνολογία υπάρχει και μεις την χρησιμοποιούμε μόνο για να αγοράζουμε πιο γρήγορα (και πιο χαζά) και για να βομβαρδίζουμε πιο "έξυπνα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι ρομαντικός!
    Σοβαρά τώρα σκέψου τι εξυπηρετήσεις θα μπορούσε να κάνει σε ΑΜΕΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. να σου πω την αληθεια και γω το περιμενω να το δω μονο και μονο για να επαληθευτουν εδω και χιλιαδες χρονια αυτα που εχουν γραφτει και ειπωθει..οχι ομωσ για να το "φορεσω" οπως ελπιζω και εσυ και ο καθενας απο μας.Θα σου χει τυχει να πας σε ενα σουπερ-μαρκετ και η/ο υπαλληλος στο ταμειο μη βρισκοντας το κωδικο .η γιατι η συσκευασια ειναι τσαλακωμενη κ.τ.λ να προσπαθει ανεπιτυχως να το σκαναρει πολλαπλες φορες με την ακτινα...αυτο αν ειναι τροφιμο το τρως με ελαφρια τη καρδ-ια?Αν περναμε ενα ακτινολογο γιατρο και ενα υπαλληλο σε ταμειο με scanner και τους βαζαμε σε ενα μετρητη ραδιενεργειας poios νομιζεται οτι θα ειχε υπσηλοτερο δεικτη ραδιενεργειας?Παιδια η τεχνολογια ειναι καλη αλλα το θενα της ακτινοβολιας ειναι σοβαρο και δε πρεπει να παιζουμε...γιατι ας πουμε τα πακετα με τα τσιγαρα να εχουν τοσες προειδοποιησεις και αριθμους πισας και νικοτηνης.. και στα κινητα να μην υπαρχει στη συσκευασια τους το SAR?

    φιλικα παντα
    Νικοσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νίκο προφανώς και κάνω πλάκα.
    Μακάρι να τελειώσει ο κόσμος πριν γίνουμε "ρομποτάκια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αντί να βγάλουν μια εφαρμογή που θα έχει μέσα τα στοιχεία μας κατάλληλα κρυπτογραφημένα και ηλεκτρονικά υπογεγραμμένα ώστε να μην κουβαλάμε χαρτούρα και να κάνουμε στο άψε σβήσε τη δουλειά σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, ιδου! πορτοφολάκι μην τυχόν και ξεχάσουμε πως κάποιοον πρέπει πάλι να πληρώσουμε. α ρε παλιοκοινωνία, να έμπαιναν τα λεφτά στο πορτοφόλι όσο εύκολα βγαίνουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter