Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011

Google Wallet: Καλώς ήρθατε στο μέλλον;


Δε μου αρέσει να γράφω για προϊόντα και υπηρεσίες που δεν μπορούμε να γευτούμε ακόμα στην Ελλάδα αλλά σε αυτή την περίπτωση θα κάνω μια εξαίρεση. Άρχισε λοιπόν η λειτουργία του Google Wallet στην Αμερική με την αναβάθμιση του Nexus S 4G σε Android 2.3.7 το οποίο ενεργοποιεί πλέον το NFC τσιπάκι που διαθέτει, για χρήση σε συνδυασμό με την υπηρεσία.

Τι είναι όμως το Wallet; Είναι μια υπηρεσία στην οποία θα δηλώνουμε τις πιστωτικές / χρεωστικές μας κάρτες (προς το παρόν μόνο Mastercard της Citibank) και μέσα από το κινητό μας θα μπορούμε να κάνουμε αγορές στα καταστήματα. Δείτε το κάπως έτσι: Οι πιστωτικές ήρθαν για να καταργήσουν τα μετρητά και το Wallet ήρθε για να καταργήσει τις πιστωτικές.

Η πρώτη σκέψη μου ήταν: “Δεν είναι κακό! Αν κουβαλάω λιγότερα πράγματα μαζί μου, θα είναι πιο δύσκολο να τα χάσω. Οπότε βάζω το Wallet και καταργώ τις πιστωτικές μου.”. Είναι όμως έτσι; Μέχρι σήμερα με τον κωδικό μου στη Google χειρίζομαι το email μου, τα έγγραφά μου, το ημερολόγιό μου και πολλά άλλα. Αν όμως κάποιος “έκλεβε” τον κωδικό μου και κατ’ επέκτασιν το λογαριασμό μου, δε θα με ένοιαζε ιδιαίτερα. Θα έκανα ένα νέο λογαριασμό και θα ξεκινούσα από την αρχή. Αν έχω συγχρονισμένο και τον τραπεζικό μου λογαριασμό όμως; Τι ασφάλεια θα παρείχα στα λεφτά μου με έναν αστείο κωδικό;

Λύσεις υπάρχουν βέβαια. Θα μπορούσα να έχω ένα δυνατό 16ψήφιο κωδικό τον οποίο θα άλλαζα κάθε τρεις ή κάθε έξι μήνες. Εδώ έρχεται όμως η δεύτερη σκέψη μου: “Τι είναι η Google και γιατί να της εμπιστευτώ ΚΑΙ τα λεφτά μου;”. Γιατί έχουμε τέτοια εμπιστοσύνη σε μια εταιρία η οποία απλά μας καθησυχάζει με το moto “Don’t be evil”; Η απάντηση είναι μία: “Έτσι λειτουργεί το ίντερνετ. Δεν είσαι ποτέ σίγουρος για τίποτα.”. Ποιος μου λέει εμένα οτι το PayPal είναι εντάξει ή οτι η ίδια η τράπεζα είναι ασφαλισμένη ή στο κάτω κάτω ο ίδιος ο υπολογιστής μου δε διατρέχει κίνδυνο; Κανείς!

Και έτσι γεννήθηκε και η τρίτη σκέψη: “Γιατί να μην τα έχω όλα σε μια εταιρία με έναν κωδικό τον οποίο θα φυλάω σαν κόρη οφθαλμού;”. Για παράδειγμα, έχω τις επαφές μου στη Google, το email μου στη Yahoo!, τα λεφτά μου στο PayPal, το προφίλ μου στο Facebook κ.ο.κ. Τόσες εταιρίες για τις οποίες δε γνωρίζουμε τίποτα, οι οποίες δέχονται επιθέσεις από χάκερς (ή κράκερς) στις βάσεις δεδομένων τους καθημερινά. Τόσοι κωδικοί που πρέπει να θυμόμαστε απ’ έξω και να προσέχουμε ανά πάσα στιγμή πού και πώς τους βάζουμε. Γιατί όχι λοιπόν, όλα στη Google και αν είναι να κινδυνέψουμε ας είναι από μια εταιρία να τελειώνουμε!

Εν κατακλείδι το Google Wallet είναι ένα πολύ ωραίο και εύχρηστο προϊόν, ας έχουμε όμως κριτική σκέψη και ας μην παρασυρόμαστε από διαφημίσεις του τύπου: “Το μέλλον είναι εδώ!”

Πάντως τρια πράγματα είναι σίγουρα για το Google Wallet:
  • Έχει ωραίο σηματάκι (είναι του Google Wave)
  • Όταν θα μας ληστεύουν στο δρόμο θα ζητάνε μόνο το κινητό και όχι και το πορτοφόλι!
  • Αν κάποτε η Google κατακτήσει τον κόσμο δε θα κατηγορήσετε εμένα.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του Google Wallet.

Δείτε και το βίντεο παρουσίασης:

8 στο: "Google Wallet: Καλώς ήρθατε στο μέλλον;"