Φάκελος εξέλιξη: Samsung Galaxy Note 4 εναντίον Note 3


Το είδαμε λοιπόν το νέο Note 4 και δεν ξέρω αν σας άρεσε αλλά μάλλον τελικά του έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας το Note Edge. Όχι επειδή η κυρτή οθόνη στο πλάι είναι κάτι που θα αλλάξει την καθημερινή χρήση του τηλεφώνου μας αλλά επειδή όσο να 'ναι είναι μια καινοτομία που θα επηρεάσει την αγορά τα επόμενα χρόνια. Τι γίνεται όμως σε σχέση με το Note 3; Πόσο καλύτερο είναι το νέο μοντέλο;


Σημαντικές διαφορές

Οθόνη: Είναι η πρώτη φορά από όσο μπορώ να θυμηθώ όπου μία συσκευή αναβαθμίζεται στο επόμενο μοντέλο, χωρίς να μεγαλώσει η οθόνη της! Φαίνεται ότι η Samsung έχει αποφασίσει ότι η μέγιστη διαγώνιος οθόνης για μία συσκευή είναι οι 5.7 ίντσες και έτσι κρατάει και το μέγεθος της συσκευής σε σταθερά επίπεδα. Αναμενόμενη φυσικά η αύξηση της ανάλυσης η οποία πηγαίνει πλέον στα 2K, ανάλογη του LG G3, κάτι που σε μεγάλες οθόνες έχει νόημα και κάνει το Note 3 να φαίνεται πεπαλαιωμένο.

64-bit: Οπωσδήποτε μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η αναβάθμιση σε επεξεργαστές που υποστηρίζουν λειτουργικά συστήματα 64-bit (όπως το Android L). Οι νέοι επεξεργαστές εκτός από το γεγονός ότι μπορούν να "διαβάσουν" περισσότερα από 4GB RAM, έχουν επίσης τη δυνατότητα να προσφέρουν περισσότερα δεδομένα ανά δευτερόλεπτο, κάνοντας τη συσκευή μας ταχύτερη ενώ είναι λιγότερο ενεργοβόρα.

Οι νέοι αυτοί επεξεργαστές είναι αρχιτεκτονικής ARMv8 και οι δύο πρώτοι που έχουν ξεκινήσει να μπαίνουν σε συσκευές είναι ο A53 και ο Α57. Το πρόβλημα με το Note 4 είναι ότι θα κυκλοφορήσει σε δύο μοντέλα, το ένα με Snapdragon 805 ο οποίος είναι ARMv7-A (σύμφωνα με το Wikipedia) άρα και 32μπιτος, ενώ το άλλο μοντέλο με τον Exynos της Samsung χρησιμοποιεί ήδη τα δύο νέα chip. Έτσι αν δεν έρθει το δεύτερο μοντέλο στην Ελλάδα, δε θα έχουμε ουσιαστικά οφέλη σε επίπεδο επεξεργαστή. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι όλες οι σημερινές ναυαρχίδες με τους Snapdragon 801 & 805 έχουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.

Τι προτιμάμε;

Εννοείται πως υπάρχουν και άλλες μικροβελτιώσεις όπως στην κάμερα, το πενάκι και το 4G chip αλλά δεν είναι κάτι τόσο φοβερό για να ασχοληθούμε περαιτέρω. Το Galaxy Note 4 λοιπόν πάσχει από έλλειψη καινοτομίας και απορρίπτεται ασυζητητί. Αν πρέπει να επιλέξουμε όμως ένα από τα τρία μοντέλα (Note 3, Note 4 Snapdragon, Note 4 Exynos) μάλλον θα πάμε με το Note 4 Exynos, καθώς υπάρχει τουλάχιστον η προοπτική να το κρατήσουμε για χρόνια λόγω της υποστήριξης 64-bit. Φυσικά δεύτερη επιλογή το Note 3 λόγω πτώσης τιμής.

Σχόλια

  1. kalispera! epeidi eimai ligo asxeti tha ithela tin voitheia sas . exo to tablet intenso 814s kai thelo na sindeso cosmote inetnet on the go pira otg usb all to sindeo alla tipota . ti prepei na kano ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει η συσκευή σου να πληροί τις προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι root πάντως και χάνεις την εγγύηση αποκτώντας το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. oi odigies pou tha vro gia to root se intenso ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες