Επιδρομή στην Κίνα s03e02: Meizu MX3 review


Μπορεί να θεωρούμε τα κινέζικα smartphone κατώτερης ποιότητας από αυτά που έρχονται επίσημα στην Ευρώπη, αλλά είναι μερικά μοντέλα που υπάρχουν για να μας διαψεύδουν. Το Meizu MX3 δεν είναι απλά ένα από αυτά, αλλά ίσως είναι το απόλυτο παράδειγμα εξαιρετικής κατασκευής σε συνδυασμό με ποιοτικά χαρακτηριστικά, από την Κίνα για την περσινή χρονιά.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Samsung Exynos 5410 @ 1.6GHz A15 & 1.2GHz A7
  • GPU: PowerVR SGX544MP3
  • Μνήμη: 2GB RAM - 16 / 32 / 64 / 128GB αποθήκευση
  • Οθόνη: IPS 5.1" @ 1080 x 1800p (412ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 8MP με LED flash, μπροστά 2MP
  • Συνδεσιμότητα: 3G, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS (GLONASS), NFC, microUSB (MHL, OTG)
  • Μπαταρία: 2400mAh
  • Διαστάσεις: 139 x 71.9 x 9.1mm - 143g
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 4.4.4 (Flyme 3.0)

Τα χαρακτηριστικά του MX3 δεν είναι και τίποτα τρομερό, πρώτον γιατί πρόκειται για μία περσινή συσκευή και δεύτερον διότι έχουμε δει πράματα και θάματα φέτος από άλλους κατασκευαστές. Αξίζει όμως να πούμε ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις μικροσυσκευές του με σημαντικότερο τον Exynos επεξεργαστή κατασκευής Samsung, ο οποίος είναι ο ίδιος με του Galaxy S4 I9500 και την κάμερα η οποία είναι κατασκευής Sony. Έτσι τουλάχιστον γνωρίζουμε ότι πέρα από την εμφάνιση, υπάρχει και μία σοβαρή "μηχανή" η οποία κινεί το smartphone μας και δε θα μας αφήσει στη μέση του δρόμου.


Συνοπτικά

Τα χαρακτηριστικά όμως δεν είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημά του, καθώς από άποψη εμφάνισης δίνει ρέστα. Είναι ένα πάρα πολύ όμορφο τηλέφωνο, που εδώ που τα λέμε μοιάζει αρκετά στο iPhone 3GS. Είναι αρκετά ελαφρύ και συνάμα στιβαρό, δεν έχει γωνίες και έτσι από όπου και να το πιάσεις είναι ευχάριστο στην αφή, ενώ το στρογγυλεμένο πίσω μέρος του είναι η χαρά της παλάμης. Το κυριότερο από όλα όμως είναι το γεγονός ότι σου δίνει την αίσθηση πως είναι ένα κομμάτι, άσχετα αν το πίσω κάλυμμα αποσπάται και σε καμία περίπτωση δε μοιάζει φτηνιάρικο. Είδαμε και άλλα smartphone με glossy (γυαλιστερό) πίσω μέρος, όπως για παράδειγμα το Xiaomi Redmi Note, αλλά δεν είχαν την ποιότητα του MX3.

Εξαιρετική ιδέα αποτελεί επίσης το πλήκτρο αφής στο μπροστά μέρος το οποίο μπορεί να κλειδώσει και να ξεκλειδώσει την οθόνη με ένα άγγιγμα, αποφεύγοντας έτσι την τριβή του πλήκτρου Power. Όσοι διαθέτουν iPhone στο οποίο τους έχει χαλάσει το Power ή το Home πλήκτρο νομίζω πως καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για πλήκτρο αφής.






Στο λογισμικό τώρα έχουμε την custom ROM της Meizu ονόματι Flyme OS. Πρόκειται για μία καθαρή, εύχρηστη και κυρίως όμορφη ROM η οποία μοιάζει με το iOS αλλά όχι τόσο όσο η MIUI. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η smartbar στο κάτω μέρος, η οποία είναι στην ουσία η navigation bar του stock Android, με τη διαφορά ότι επάνω της εμφανίζονται διάφορα πλήκτρα, ανάλογα με την εφαρμογή που έχουμε ανοίξει. Πραγματική "smart" bar! Στις περιπτώσεις που έχουμε ανοίξει μία full screen εφαρμογή, όπως το YouTube για παράδειγμα, η smartbar εξαφανίζεται και χρησιμοποιούμε το κεντρικό πλήκτρο αφής για να βγουν από αυτή, πατώντας το μία φορά για να επιστρέψουμε στην αρχική οθόνη ή σέρνοντας το προς τα πάνω αν θέλουμε να πάμε ένα βήμα πίσω.

Και η επάνω μπάρα κάνει πάντως τα κολπάκια της καθώς αν κρατάμε σε landscape τη συσκευή μας και έχουμε ανοιχτό έναν browser για παράδειγμα, μπορούμε να πάμε πίσω πατώντας την αριστερή επάνω γωνία και να εμφανίσουμε το μενού του browser πατώντας τη δεξιά (εκεί που βρίσκεται το ρολόι). Έξυπνα πραγματάκια που κάνουν τη διαφορά.



Ακόμη ένα έξυπνο χαρακτηριστικό ο ενσωματωμένος τρόπος για να κάνουμε root! Πηγαίνεις απλά στις ρυθμίσεις της συσκευής, επιλέγεις "Open system privileges", πατάς "Accept" και έχεις τελειώσει! Εύκολο, γρήγορο και κάτι που θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και χρόνια στο Android.

Τέλος δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος για να κάνεις χειροκίνητο update στο MX3. Κατεβάζεις το πακέτο, μπαίνεις σε recovery και φλασάρεις το επιλέγεις και πατάς "OK" στο παράθυρο που θα σου εμφανίσει! ΤΡΟ-ΜΕ-ΡΟ!!!


Και αφού μιλήσαμε για αναβαθμίσεις το MX3 ξεκίνησε με έκδοση 4.2.2 Jellybean και σήμερα φοράει την 4.4.4 KitKat, μέσω ενός beta καναλιού το οποίο αναβαθμίζεται κάθε εβδομάδα, εδώ και δύο μήνες περίπου. Άσχετα αν ανακοινώθηκε πρόσφατα το MX4, δεν υπάρχουν ανακοινώσεις για τη διακοπή των αναβαθμίσεων του MX3 το οποίο όμως δε νομίζω να πάει σε Android L.

Τι δε μας άρεσε;

Μπορεί να είναι συνολικά ότι πιο ποιοτικό έχουμε δει μέχρι στιγμής από την Κίνα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι τέλειο. Πρώτον ο επεξεργαστής του ο οποίος στα χαρτιά είναι τετραπύρηνος, αλλά οι τέσσερις πυρήνες "κοιμούνται" μόνιμα. Σύμφωνα με τη Meizu, είμαστε σε αναμονή ενός update από τη Samsung το οποίο θα ξεκλειδώσει και τους άλλους τέσσερις πυρήνες, για αυτό και θα δείτε πεσμένα τα στατιστικά του στα benchmark.


Η μπαταρία επίσης είναι σε αμφιλεγόμενη κατάσταση καθώς με κάποιες από τις συχνές αναβαθμίσεις μας κρατούσε μιάμιση μέρα, με άλλες όμως ξελιγώνονταν μέχρι το βράδυ. Ίσως να φταίει το beta κανάλι των update, δεν ξέρω.

Τέλος η κάμερα η οποία μπορεί να διαθέτει έναν πολύ ποιοτικό φακό και να βγάζει αρκετά καλές φωτογραφίες εν στάση, αλλά η έλλειψη auto focus στο βίντεο είναι το λιγότερο εκνευριστική. Ωραίο το HDR, ωραίο το burst mode αλλά ρε συ Meizu... auto focus.

Το πόρισμα

Νομίζω ότι δε χωράνε περισσότερα λόγια για τα συν και τα πλην του. Είναι μία πολύ ποιοτική κατασκευή με προσεγμένο λογισμικό, που απλά χρειάζεται λίγη δουλίτσα ακόμα. Αυτό που έχουμε είναι το μοντέλο των 16GB, το οποίο φέραμε πριν από 5-6 μήνες από την Κίνα στα 300 ευρώ και σήμερα μπορείτε να το βρείτε ακόμα και στα 260 δολάρια (210 ευρώ περίπου). Είναι μία καλή περίπτωση την οποία αξίζει να έχετε υπ' όψιν σας, ενώ ακούγεται ότι θα αρχίσει και η κυκλοφορία της στην Ελλάδα. Άντε να δούμε.

Πάντως αν το αποφασίσετε θα βρείτε τα πάντα στο forum των Meizu fans.

Σχόλια

  1. πετρος δαντσακης19 Σεπτεμβρίου, 2014 12:05

    Καλημερα,εγκατεστησα το adb,sdk στο pc win7 μαζι και τους drivers της συσκευης μου(samsung ace s5839i με stock rom).Θελω να αυξησω την εσωτερικη μνημη.Εβαλα το Link2sd αλλα δεν με βολευει.Εχω κανει partition την sd 1gb.Μεχρι εδω ολα καλα.Συνεδεσα το κινητο με το pc και ετρεξα το adb απο την γραμμη εντολων.Στην εντολη adb devices μου απαντησε με καποιον κωδικο,ενταξει.Στις εντολες


    adb shell

    parted /dev/block/mmcblk0

    unit s

    print
    μου βγαζει $ και σταματαει εκει.Θα μπορουσε καποιος να με βοηθησει για το που μπορει να κανω λαθος?
    Υ.Γ.Στις εντολες (reboot,reboot recovery κ.λ.π)ανταποκρινετε το κινητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα.

    Κατ' αρχάς έχεις στήσει μια χαρά το ADB. Τις δίνεις όλες μαζί τις εντολές ή μία μία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οχι,εννοειται μια μια.Αυτον τον τροπο που σχολιαζουμε τον εχεις δοκιμασει?Ευχαριστω για την απαντηση.
    Υ.Γ.Εχω βρει πολλα θεματα στο φορουμ,ομως δεν ξερω πως να κανω αναζητηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσωπικά δεν το έχω δοκιμάσει αλλά έχω χρησιμοποιήσει τις εντολές και η λογική του είναι τελείως ξεκάθαρη στο μυαλό μου.

    Ενδέχεται να είναι άλλη η ονομασία του χώρου αποθήκευσης στο κινητό σου, δηλαδή όχι "mmcblk0". Δεν ξέρω όμως πώς θα το μάθεις.

    Δε σου βγάζει κάποιο σφάλμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πετρος δαντσακης19 Σεπτεμβρίου, 2014 17:01

    Οταν βαλω την εντολη adb shell,τοτε μου δειχνει($)και μενει εκει χωρις να κανει κατι και αναβοσβηνει ο κερσορας.Στην εντολη parted /dev/block/mmcblk0,μου γραφει permission denied.Οποτε αφου δεν το δοκιμασες εσυ δεν ξερουμε αν οντως δουλευει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δοκίμασε μετά το "adb shell" να δώσεις ένα "su" και μετά πήγαινε στο "gparted".

    Το έχει δοκιμάσει πολύς κόσμος στο xda φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το su να το δωσω σαν καινουρια εντολη?η μετα το $ που μου γραφει.Εχεις καποιο λινκ απο το xda να δω μηπως κατι μου εχει διαφυγει?Παντως σε ευχαριστω για ολα.

    Στις 20 Σεπτεμβρίου 2014 - 12:54 μ.μ., ο χρήστης Disqus < [email protected]> έγραψε:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μετά το adb shell, σε νέα εντολή το su.

    Δεν έχω λινκ δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. οκ,θα το δοκιμασω.

    Στις 20 Σεπτεμβρίου 2014 - 8:13 μ.μ., ο χρήστης Disqus < [email protected]> έγραψε:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το εκανα,εβαλα το su μετα το adb shell και απαντησε με su.Εβαλα μετα το parted......και μου εγραψε permition denied.Σκεφτηκα να δουλεψω με το pit της επισημης ρομ,λες να γινει κατι?

    parted /dev/block/mmcblk0
    parted /dev/block/mmcblk0
    parted /dev/block/mmcblk0
    parted /dev/block/mmcblk0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μια διευκρίνηση αν δεν γίνομαι κουραστικός: αν κάνω τις οδηγίες που περιγράφει το άρθρό θα διαγραφούν όλα; Θα ΠΡΕΠΕΙ να εγκαταστήσω νέο λειτουργικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Διαγράφονται όλα και το τελευταίο βήμα σου λέει στην ουσία πώς θα περάσεις ξανά το firmware.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν κάνω κάποιο καλό back up θα μπορώ να κάνω recovery μετά το partition; Η δε θα μπορεί να αντιστοιχηθεί το παλιό back up στη νέα διαμόρφωση της μνήμης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπορεί αρκεί να μην τη μικρύνεις πολύ και δε χωράει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. το odin και το heimdall απο που μπορω να τα κατεβάσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτο Chris ειναι ενα απο τα καλυτερα και πιο χρησιμα που εχεις δειξει[ ειδικα επειδη οι samsung συσκευες αφορουν μαλλον την πλειοψηφια χρηστων]..Οποτε μπορεσεις θα ηταν πολυ καλο ενα αρθρο για τα kitkat 4.4.. και τι ακριβως συμβαινει με την επιλογη μεταξυ ART και Dalvik που υπαρχει πλεον,τα υπερ και κατα της επιλογης αυτης,αλλα και τα hidden features στα kitkat[πλεον αφορα πολλους το συστημα]..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το υπέρ του ART είναι ότι είναι γρηγορότερο και το κατά είναι ότι δεν είναι όλες οι εφαρμογές συμβατές μαζί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Master-Of-Puppets13 Μαΐου, 2015 12:38

    Γεια σου doctor. Συγνώμη πoυ ξεθάβω ένα παλιό θέμα. Έχω ένα Samsung Galaxy Ace S5830 και ένα tablet Samsung Tab 3 και πειραματίζομαι πάνω τους. Έχω windows 7, είμαι admin και εγκατέστησα το SDK. Μπαίνω στο φάκελο που βρίσκεται το adb.exe μέσω Command Prompt και εκτελώ την εντολή adb remount. Μου αποκρίνεται "operation not permitted". Εκτελώ την εντολή adb devices και μου βρίσκει τη συσκευή αν και δεν καταλαβαίνω ο αριθμός που επιστρέφει που εμφανίζεται στη συσκευή. Εκτελώ την εντολή adb shell και την τρέχει. Μετά, όλες οι επόμενες εντολές ώστε να δω τα partitions της συσκευής parted κτλ, μου επιστρέφει permission denied. Tι λες να φταίει ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν είσαι διαχειριστής για αυτό δε σε αφήνει. Δοκίμασε μετά το adb shell να δώσεις su, αλλά προφανώς θα πρέπει να έχεις κάνει root για αυτό.

    Σχετικά με το adb devices, αφού σου εμφανίζει τα νούμερα, σημαίνει ότι είναι σωστά εγκατεστημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σου λέει πως δεν επιτρέπεται η πρόσβαση εκεί γιατί μάλλον δεν ανοίγεις έναν emulator administrator αλλά έναν απλό...και δοκίμασε να δώσεις "su" πρώτα για να πάρεις δικαιώματα υπερχρηστη..(τα windows έχουν απλό emulator, και administrator emulator που είναι αυτός πού σε ενδιαφέρει...η ανοίγεις τον απλό με διπλό κλικ και ειναι το ίδιο )..πρώτα "su" την εντολή και enter..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Master-Of-Puppets21 Μαΐου, 2015 00:06

    Παιδιά έκανα ότι μου είπατε αλλά πάλι τα ίδια. Έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα μια android εφαρμογή ονόματι adbd insecure, που λέει ότι ακόμη και αν είσαι super user, admin, root κτλ σε μερικές συσκευές δεν μπορείς να επέμβεις. Εκεί έρχεται το adbd insecure. Όταν το έκανα στο tablet πέτυχε, έκανα remount αλλά την εντολή parted δεν την έβρισκε στο shell. Βοήθεια πως μπορώ να δω το μέγεθος των partition. Στο κινητό γίνετε ένα παράδοξο, ενώ έχω ενεργοποιήσει το adb debugging η εφαρμογή adbd insecure μου λέει ότι είναι απενεργοποιημένο. Βοήθεια και σε αυτό.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το κινητό είναι διαφορετική μάρκα απο το tablet?Έχει γίνει σωστη εγκατάσταση συσκευής & USB drivers?Πρέπει να είσαι ήδη root για να δουλέψει αυτό, και παίζει μεγαλο ρόλο εδώ ο kernel που έχεις. Υπάρχει μια διαφορά σε συσκευή με custom kernel και σε συσκευή με stock.. Δες εδώ και διάβασε. http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1687590

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Και κάτι ακόμα.. Αν εκτελεις την εφαρμογή τη στιγμη που ηδη είναι ενωμένο το USB, κάνε αποσύνδεση και ξανά σύνδεση και αν και παλι δεν λειτουργήσει ,τότε δίνεις ADB-kill server απο τον υπολογιστή.. Η γνώμη μου είναι να μην ασχοληθεις καθόλου με αυτή τη διαδικασία είναι αρκετά επικίνδυνη και δεν ασχολείται γενικά ούτε το 1% των χρηστών με αυτή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Master-Of-Puppets21 Μαΐου, 2015 09:46

    To κινητό είναι και αυτό samsung. Παρέλειψα να πω ότι εγκατέστησα και το Ubuntu, οπότε δεν υπάρχει θέμα με USB drivers. Και το κινητό και το tablet είναι root και με stock kernel. Aσχολήθηκα με αυτό το θέμα γιατί το κινητό τουλάχιστον έχει μικρή μνήμη για εφαρμογές και έλεγα μήπως μπορώ να την αυξήσω. Έχεις τίποτα κατά νου γιατί στο shell του tablet δεν εκτελεί την εντολή parted. Υπάρχει αντίστοιχη εντολή ??.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δεν μπορω να καταλάβω μπες και διάβασε στο link που σου έδωσα τα εξηγεί όλα αναλυτικά ο chain fire..Γιατί όμως δεν φτιαχνεις ενα δεύτερο διαμέρισμα σε μια SD,και χρησιμοποιείς αμέσως το link2sd διαγράφοντας όση "σαβουρα" απο εφαρμογές εχεις τώρα,κανοντας εφαρμογές χρήστη μερικές που τώρα είναι έφ. συστήματος, και στέλνοντας τις υπόλοιπες ενωμένες σωστά στήν extsd η σε όποιο διαμέρισμα θέλεις λύνοντας αμέσως το πρόβλημα χώρου & μνήμης.. (ή από cwm ή μέ τό minitool στό PC)...Αυτή νομίζω είναι η πιό σωστή καί γρήγορη λύση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες